Stare de urgenţă în Teleorman: 5 evacuaţi, 13 localităţi afectate, sute de hectare teren inundate. Restricţiile de circulaţie de pe E 70 au fost ridicate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Imagine din Drăgăneşti Vlaşca, unde apele dau semne că vor să se retragă   FOTO ISU Teleorman
Imagine din Drăgăneşti Vlaşca, unde apele dau semne că vor să se retragă   FOTO ISU Teleorman

13 localităţi din judeţ sunt afectate de inundaţii în judeţul Teleorman. Echipele mixte de salvatori intervin de miercuri, 7 martie. De vineri, 9 martie, d ela ora 17.00, s-au ridicat restricţiile de ciruclaţie pe E 70 (DN 6).

UPDATE 17.22 Începând cu ora 17.00 nu mai sunt restricţii pe DN 6 (E70) în zona loclaităţii Drăgănşeti Vlaşca.

Se menţine închis DJ 503 spre Videle.

UPDATE 12.50 Potrivit ultimelor raportări, situaţia din judeţul Teleorman, se prezenta astfel: 13 localităţi afectate, 5 persoane evacuate (din localitatea Drăgăneşti Vlaşca, toate fiind evacuate la rude), 15 case avariate, 30 de animale evacuate din gospodării, 20 de spaţii comerciale afectate, 47 de anexe inundate, 60 de podeţe avariate, 101 curţi inundate, aproximativ 3,5 kilometri de drumuri comunale, 34 hectare teren intravilan, 144 hectare de paşune, 25 hectare de pădure, 273 hectare de teren agricol şi circa 495 de fântâni afectate.

Statistica de mai sus a fost realizată în urma raportărilor şi arată situaţia de azi, de la ora 10.00.

Reprezentanţii Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Teleorman îi sfătuiesc pe oameni să respecte recomandările autorităţilor locale/judeţene şi centrale şi să se informeze periodic asupra evoluţiei situaţiei hidrologice din zonele respective. 

”În cazul în care au probleme în ceea ce priveşte alimentarea cu apă potabilă, alimente, medicamente sau alte materiale de strictă necesitate, să apeleze imediat la sprijinul autorităţilor locale. 

De asemenea, ţinând cont de faptul că pe anumite sectoare de drum se circulă cu dificultate sau circulaţia este restricţionată pentru anumite tipuri de autovehicule, rugăm cetăţenii care vor să plece la drum să se informeze în prealabil dacă pe ruta aleasă sunt restricţii sau se poate circula în condiţii normale”, se mai precizează într-un comunicat al CJSU Teleorman. 

În ce priveşte situaţia hidrometeorologică, nivelul şi debiturile a râurilor Câinelui (în localitatea Vârtoapele) şi Teleorman (în localitatea Tătărăşti) sunt în scădere cu 35, respectiv 25 de centimetri faţă de ora 00.00, joi, 8 martie. 

Nivelul şi debitul râului Teleorman staţionează în localitatea Teleormanu, faţă de acelaşi interval temporal amintit mai devreme. Iar râurile Urlui (din localitatea Furculeşti) şi Vedea (din Alexandria) au crescut cu 2, respectiv 8 centimetri faţă de miezul nopţii.

Situaţia hidrologică, detaliată, din datele CJSU:   

Nivel si debit inregistrate la ora 9.00:

- Loc. Furculeşti, râul Urlui 167 cm, creşte cu 2 cm faţă de ora 00.00;
- Loc. Alexandria, râu Vedea 432 cm, creşte 8 cm faţă de ora 00.00;
- Loc. Vîrtoapele, râu Cainelui 230 cm, scade 35 cm faţă de ora 00.00;
- Loc. Tătărăşti, râu Teleorman 131 cm, scade 25 cm faţă de ora 00.00;
- Loc. Teleormanu, râu Teleorman 130, staţionează faţă de ora 00.00.

Niveluri si debite maxime istorice atinse:
- P.H. Furculeşti, râul Urlui : H = 251  cm ; Q =16.9 mc/s,  în data de  13.12.2014;
- P.H. Vîrtoape, râul Cainelui:H=376 cm; Q=24,6mc/s, în data de 21.04.2014;
- P.H. Teleormanu, râul Teleorman  H = 308 cm; Q =196 mc/s,  în data de 04.07.2005;
- P.H. Alexandria, râul Vedea   H= 618 cm; Q= 676 mc/s, în data 04.07.2005.  

Pompierii au intervenit în localităţile Drăgăneşti Vlaşca, unde se înregistrează cea mai gravă situaţie, în Beuca şi Ţigăneşti.

Situaţia, detaliată, este următoarea, din datele CJSU:

  • în localitatea Drăgăneşti Vlaşca se menţin dislocate următoarele forţe:  22 pompieri, două autospeciale de stingere, un camion de intervenţie, o motopompă remorcabilă, o autospecială primă intervenţie şi comandă, o barcă şi 3 motopompe transportabile.
  • în localitatea Ţigăneşti, se acţionează pentru evacuarea apei din gospodării cu o motopompă remorcabilă, un autocamion şi 3 pompieri.
  • în localitatea Beuca, o porţiune din drumul de acces către 15 locuinţe a fost inundată, la acestea ajungându-se doar cu autovehicule cu gardă mare de la sol, gen tractoare şi camioane. S-a luat legătura cu cetăţenii din cele 15 locuinţe, nepunându-se problema evacuării lor şi neavând nevoie de îngrijiri medicale sau alte urgenţe. Pentru monitorizarea situaţiei şi luarea măsurilor care se impun, precum şi pentru sprijinirea autorităţilor locale, la faţa locului s-au deplasat 6 pompieri militari roşioreni cu o barcă de salvare şi un autocamion.

În Teleorman este în vigoare avertizarea de cod galben pe râurile Neajlov, Călmăţui şi Vedea - sector aval SH Văleni - de joi, 8 martie, ora 12.00 până azi, 9 martie, la ora 18.00.

DJ 503 se menţine închis pe acel sector de drum, fiind stabilită ca rută ocolitoare DC 18 – Drăgăneşti Vlaşca – Comoara – Botoroaga – Videle, iar pe DN 6 (E70) este restricţia pentru autovehicule a fost redusă până la 3,5 t, circulându-se alternativ, pe un singur sens.

Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „A.D. Ghica”  Teleorman le cere oamenilor să sune la 112 dacă se confruntă cu situaţii care le pot pune în pericol viaţa şi bunurile materiale.

Ştire iniţială:

Potrivit pompierilor, 5 persoane din localitatea Drăgăneşti Vlaşca - care locuiau în zona pieţei - au fost evacuate la rude, iar afectate de ape sunt 150 de hectare de pădure, 290 de hectare de păşune, 590 de hectare teren arabil.

Situaţia din judeţul Teleorman, vineri dimineaţă, 9 martie, pe localităţi este:  

  • la Drăgăneşti-Vlaşca se intervine pentru evacuarea apei din 14 case, 28 anexe gospodăreşti şi realizarea de îndiguiri pentru 4 gospodării. Sunt afectate 20 spaţii comerciale 260 fântâni, 3 podeţe şi 500m DC;
  • la Videle sunt afectate 4 fântâni;
  • la Necşeşti sunt afectate 85 fântâni, 16 curţi şi 1 kilometru de drum comunal;
  • la Botoroaga sunt afectate 12 anexe gospodăreşti, 5 podeţe şi 200 de metri de drum comunal;
  • la Orbeasca au fost evacuate 30 animale şi sunt afectate 4 case, 11 anexe gospodăreşti, 130 curţi,   255 fântâni, 4 podeţe;
  • la Tătărăştii de Jos sunt afectate 15 fântâni şi 15 curţi;
  • la Dideşti se intervine pentru evacuarea apei din 8 curţi;
  • la Balaci se intervine pentru evacuarea apei din 8 anexe gospodăreşti. Au fost afectate 13 podeţe;
  • la Trivale-Moşteni sunt afectate 3 case, 17 curţi;
  • la Dobroteşti se intervine pentru evacuarea apei din 4 anexe gospodăreşti. Au fost evacuate animalele dintr-o gospodărie, s-a început realizarea unui dig potcoavă pentru această gospodărie
  • la Ţigăneşti se intervine pentru evacuarea apei dintr-un canal de descărcare.
  • la Beuca sunt afectate 22 anexe gospodărăşti, 2 podeţe, 70 fântâni şi un drum comunal;

   

Reamintim că Drumul Judeţean 503 este închis în zona localităţii Drăgăneşti Vlaşca, iar ruta ocolitoare recomandată şoferilor este pe Drumul comunal 18 – Drăgăneşti Vlaşca – Comoara – Botoroaga – Videle.

De asemenea, pe DN 6 (E70), restricţia pentru autovehicule a fost mărită, până la 7,5 t, circulându-se alternativ, pe un singur sens.

Zeci de gospodării, anexe, curţi şi sute de hectare de terenuri, păduri şi păşuni au fost inundate în judeţul Teleorman. Situaţia cea mai gravă se află în comuna Drăgăneşti Vlaşca.

Mai puteţi citi:

Patru râuri din Teleorman au depăşit cota de atenţie în ultimele ore. Zeci de  gospodării, curţi şi terenuri inundate

FOTO VIDEO Efectele viscolului de săptămâna trecută în Teleorman: zeci de gospodării afectate, curţi şi terenuri inundate

Alexandria



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite