Schimbarea la faţă – tradiţii şi obiceiuri

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ciocniri între catolici și protestanți, la Belfast
Ciocniri între catolici și protestanți, la Belfast

Creştinii ortodocşi şi catolicii sărbătoresc “Schimbarea la Faţă”, una dintre cele mai mari sărbători religioase. Ziua se referă la momentul în care apostolii Mântuitorului, aflaţi pe muntele Tabor, s-au convins că acesta nu este doar un prooroc al lui Dumnezeu, ci insuşi fiul lui Dumnezeu.

Una dintre cele mai importante sărbători religioase, Schimbarea la față a Domnului, este celebrată pe 6 august atât de către creștinii ortodocși, cât și de catolici. În această zi, Mântuitorul Iisus, alături de trei dintre mucenicii săi, Petru, Iacob și Ioan, au urcat pe muntele Tabor pentru a se ruga. În timp ce Domnul rostea cuvintele sfinte, apostolii au fost acoperiți de un nor de lumină.

Tradiția sărbătorii reprezintă un moment important în domeniul viticol. În această zi nu se lucrează, iar credincioșii duc poame la biserică, acestea fiind binecuvântate și împărțite.

Se spune că în această zi, nu e bine să te cerţi cu nimeni şi nici să fii certat de cineva, că aşa vei fi tot anul, până la următoarea sărbătoare. Fetele sunt sfătuite să nu se pieptene în aceasta zi pentru că nu le mai cresc coadele, aşa cum nu mai creşte nici iarba.

Din această zi se interzice scăldatul. Explicaţia este pentru că apele fiind de acum tot mai reci, creşte riscul îmbolnăvirilor. De asemenea, de acum nu se mai doarme afară pentru că vremea se răceşte.

Alexandria



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite