Peste 200 de kilometri de drumuri din Teleorman aşteaptă asfalt

0
0

Teleormanul este străbătut de o reţea de drumuri publice de 1525 de kilometri, dintre care 1135 sunt drumuri judeţene şi comunale a căror întreţinere cade în sarcina autorităţilor judeţene. În ciuda faptului că la mai toate rectificările bugetare, reabilitarea drumurilor judeţene a fost campioană la alocări de fonduri, în judeţ încă mai sunt drumuri de coşmar.

Consiliul judeţean Teleorman are în administrare o reţea de drumuri în lungime de 819,896 de kilometri. Aproximativ 70 % dintre arterele de circulaţie aflate în grija autorităţilor judeţene sunt modernizate. Restul de 30% sunt drumuri pietruite sau de pământ. Potrivit aceleiaşi statistici, din totalul de 819  kilometri de drumuri judeţene, în Teleorman încă mai există aproximativ 200 de kilometri de drumuri pietruiţi şi 18 kilometri de drumuri de pământ.

Sursa principală de finanţare, banii din bugetul judeţului

Majoritatea lucrărilor de modernizare a drumurilor judeţene efectuatuate în ultimii ani s-au realizat din bani de la bugetul judeţului. La mai toate alocările bugetare anuale din visteria publică, drumurilor le-au revenit cele mai mari fonduri.

Din fonduri europene, autorităţile au reuşit să atragă puţini bani pentru drumurile din Teleorman.  În anul 2011 au fost finalizate lucrările de reabilitare din fonduri europene a DJ 506 (Cervenia - Vităneşti - Băbăiţa ) şi DJ 701 (Limita Jud. Dâmboviţa - Gratia -Poeni - Siliştea- Scurtu Mare - Slăveşti - Ciolăneşti - Zâmbreasca -Dobroteşti). Tot cu bani europeni a fost elaborat planul cadastral pentru toate drumurile judeţene din judeţul Teleorman, în cadrul unui alt proiect finanţat din fonduri europene.

Tot cu fonduri europene s-a reuşit reabilitarea şoselei de centură a Alexandriei în cadrul proiectului care a vizat şi 

reabilitarea DN 6 Alexandria-limita judeţul Olt .

Modernizarea, drumurilor un proces anevoios : patru ani pentru 5,2 kilometri de asflat

Patru ani a durat construcţia drumului care leagă localităţile Băbăiţa de Orbeasca. Cei 5,2 kilometri de drum reprezintă doar un tronson din DJ 612 (70 de kilometri), drum a cărui reabilitare completă se află în atenţia autorităţilor. În urmă cu cinci ani, la organizarea licitaţiei ţinute pe vremea când Consiliul Judeţean Teleorman era păstorit de Liviu Dragnea , câştigătoare a fost desemnată firma Teldrum. Criteriul de selecţie a fost, ca de altfel la toate licitaţiile instituţiei, preţul cel mai scăzut. Lucrările s-au mişcat greoi pentru că banii de la bugetul judeţului n-au fost în niciun an suficienţi pentru finalizarea lucrării.

Ultimii bani au venit de la Ministerul Dezvoltări, prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală, iniţiat de teleormăneanul Dragnea, ajuns între timp vicepremier. Drumul a fost inaugurat anul trecut, înainte de a fi finalizat complet. Proiectul de reabilitare a presupus şi construcţie de şanţuri, drumuri laterale, podeţe tubulare, marcaje şi indicatoare rutiere. Pentru reabilitarea întregului drum de 70 de kilometri din care a fost inaugurată o bucăţică de 5,2 kilometri (după patru ani de lucrări) conducerea Consiliului Judeţean Teleorman speră la fonduri europene şi a pregătit deja documentaţia pentru proiect.

Drum de coşmar

În  categoria drumurilor judeţene din Teleorman care nu au văzut încă asfalt  intră şi porţiunea care leagă Balta Sărată de Plopii Slăviteşti. Un drum care străbate câmpul , dar care este aproape imposibil de străbătut de şoferi pe vreme ploioasă, din cauza craterelor care devin adevărate capcane cu noroi. Şoferii  fac tot posibilul să evite porţiunea de drum cu probleme, până când autorităţile vor găsi o soluţie pentru a aduce asfaltul până aici. Soluţii par să se fi găsit, pentru bani însă, mai este de aşteptat. Autorităţile au în plan să atragă fonduri europene pentru modernizarea acestei porţiuni.

Consiliul Judeţean a promis reabilitarea a 250 de km de drum judeţean repartizaţi pe opt tronsoane. Este vorba despre DJ 503-Drăgăneşti Vlaşca, limită judeţ Dâmboviţa, DJ 504-limită judeţ Giurgiu-Cernetu, DJ 504-Alexandria, Orbeasca de Sus, Tătărăştii de Sus, limită judeţ Argeş, DJ601F-Cosmeşti, Perii Broşteni, Vârtoape, Drăgăneşti de Vede, Roşiorii de Vede, DJ 612-Mereni, Băbăiţa, DJ 612-Orbeasca, Călineşti, Rădoieşti, Sfinţeşti, Săceni, Ciolăneşti, DJ 612 A-Roşiorii de Vede, Balta Sărată şi DJ 642-limită judeţ Olt. “Am întocmit documentaţia de avizare a lucrărilor de intervenţie, pentru a fi pregătiţi pentru perioada viitoare 2014-2020, odată cu începerea sesiunii de depunere a proiectelor. Am vrut să întocmim documentaţia înainte de apariţia ghidurilor de finanţare”, declara în urmă cu ceva timp, Adrian Gâdea, preşedintele Consiliului Judeţean Teleorman.

Alexandria


Ultimele știri
Cele mai citite