Patru ani, 130 de miliarde de lei şi un petic de drum

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cinci kilometri de drum au fost inauguraţi cu aplauze
Cinci kilometri de drum au fost inauguraţi cu aplauze

Patru ani i-a luat Consiliului Judeţean Teleorman să termine un tronson de drum de 5, 2, kilometri , situat între două localităţi din mijlocul judeţului. Drumul care a costat 130 de miliarde de lei vechi a fost inaugurat cu festivisim şi discursuri demne de Epoca de Aur. Executantul lucrării a fost binecunoscuta firma Teldrum. Drumul care a înghiţit 130 de miliarde de lei nu are marcaje, podeţe sau drumuri laterale.

Inaugurarea celor cinci kilometri de drum asfaltaţi din DJ 612 ( Băbăiţa Orbeasca) a fost organizată de oficialităţile din Teleorman ca un eveniment demn de epoca ceauşistă. Sătenii beneficiari au fost aduşi cu microbuzul, inclusiv cu cel şcolar, primarii localităţilor au avut discursuri pregătite din timp , iar conducerea Consiliului Judeţean şi-a făcut apariţia lângă asfalt după o jumătate de oră de întârziere.

Patru ani a durat construcţia drumului care leagă localităţile Băbăiţa de Orbeasca. Cei 5,2 kilometri de drum reprezintă doar un tronson din DJ 612 (70 de kilometri), drum a cărui reabilitare completă se află în atenţia autorităţilor. În urmă cu patru ani, la organizarea licitaţiei ţinute pe vremea când Consiliul Judeţean Teleorman era păstorit de Liviu Dragnea , câştigătoare a fost desemnată firma Teldrum. Criteriul de selecţie a fost, ca de altfel la toate licitaţiile instituţiei, preţul cel mai scăzut. Lucrările s-au mişcat greoi pentru că banii de la bugetul judeţului n-au fost în niciun an suficienţi pentru finalizarea lucrării. Ultimii bani au venit de la Ministerul Dezvoltări, prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală, iniţiat de teleormăneanul Dragnea, ajuns între timp vicepremier. Drumul inaugurat astăzi nu este finalizat. Proiectul de reabilitare presupune şi construcţie de şanţuri, drumuri laterale, podeţe tubulare, marcaje şi indicatoare rutiere. Dar pentru că vine iarna şi sezonul de tăieri de panglici se apropie de final , conducerea Consiliului Judeţean Teleorman s-a grăbit să facă inaugurarea mai repede.

 Umbra lui Dragnea la marginea asfaltului

 Inaugurarea s-a făcut cu discursuri şi aplauze. Au lipsit panglica şi elevii îmbrăcaţi în costum naţional şi înarmaţi cu pâine şi sare. N-au lipsit însă beneficiarii de ajutor social, aduşi de primari la marele eveniment, ” însufleţiţi” să aplaude mai cu viaţă, cu una mică înainte de vizita mai marilor judeţului. Discursurile au fost pe măsura unui judeţ în care cultul personalităţii (sau mai bine zis cultul unei anume personalităţii) se menţine şi se perpetuează ca-n vremurile apuse.

”Avem deosebita plăcere de a-l avea, astăzi, în mijlocul nostru  pe preşedintele Consiliului Judeţean Teleorman, Adrian Gâdea, cel care este, de altfel, un oaspete drag nouă şi care a mai fost la noi în comună cu prilejul diferitelor evenimente. Domnul preşedinte de Consiliu Judeţean este un om care nu are de gând să vină să ne spună vorbe, ci are de gând să ne arate fapte”, le-a spus primarul Gheorghe Budica sătenilor din Orbeasca

” Domnul preşedinte al Consiliului Judeţean Teleorman, Adrian Gâdea, este un continuator al Planului Dragnea pentru Teleorman” nu a uitat să spună primarul.

Şi pentru că asfaltul este sinonim cu Dragnea în Teleorman nici Gâdea nu a uitat să-l menţioneze pe vicepremier în  discursul pregătit pentru inaugurare : ” Vreau să îi mulţumesc şi domnului vicepremier pentru banii pe care i-am primit  de la Ministerul Dezvoltării, prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală. Vreau să vă asigur că în continuare, Teleormanul va beneficia de sprijinul dumnealui”

Tel Drum , o denumire cu greutate

În faţa sătenilor recunoscători că le-a deschis drumul către ”civilizaţie”, Adrian Gâdea, preşedintele rămas în fruntea Consiliului Judeţean Teleorman să continue planul Dragnea vorbeşte cu uşurinţă despre importanţa realizării drumului şi despre alte obiective pe care le are în vedere pentru comunitate. Doar pronunţarea numelui executantului îi ridică ceva probleme . Întrebat cine a executat  reabilitarea celor 5,2 kilometri de drum cu 130 de miliarde de lei, în patru ani, preşedintele continuator al planului Dragnea spune numele Teldrum cu ezitare. Ca şi cum întrebarea e retorică, iar numele firmei unul tabu. 

 Bobul, sacul şi promisiunile

 La ambele opriri de la marginea celor 5,2 kilometri de drum dintre Băbăiţa şi Orbeasca preşedintele Consiliului Judeţean Teleorman n-a uitat să-şi încheie discursurile cu promsiuni. Alte drumuri, apă şi canalizare vor primii sătenii din zonă, în următorii ani dacă banii de la bugetul judeţului vor fi suficienţi.

Pentru reabilitarea întregului drum din care, astăzi, a fost inaugurată o bucăţică de 5,2 kilometri (după patru ani de lucrări) conducerea Consiliului Judeţean Teleorman speră la fonduri europene şi a pregătit deja documentaţia pentru proiect. Câţi ani va mai dura, nu se ştie. După vorbele preşedintelui CJ, cel rămas în Teleorman să continue planul Dragnea, răbdarea pare a fi cheia succesului : ” Bob cu bob se umple sacul”. Sătenii rămaşi în urma oficialităţilor, după inaugurare, la marginea drumului de 5, 2 kilometri şi 130 de miliarde de lei, îngheţaţi şi aburiţi de alcool şi promisiuni,  n-au mai apucat să-l întrebe pe preşedintele CJ: ”Al cui sac?”.

AlexandriaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite