Ore de educaţie pentru sănătatea orală în şcolile din Alexandria

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dentist copil (foto arhiva)
Dentist copil (foto arhiva)

La iniţiativa unui medic stomatolog din Alexandria, la şcolile din oraş se vor preda ore de educaţie pentru sănătatea orală. Proiectul educativ a fost prezentat în plenul şedinţei de Consiliului local.

Curriculumul de Educaţie pentru sănătatea orala va fi elaborat într-o variantă modulara şi se va adresa grupelor de elevi ,începand cu grupele 0 pana la clasele a XII-a inclusiv, în cadrul orelor de Curriculum la decizia şcolii.

Într-o primă fază, în  program vor fi cuprinşi 530 de elevi, de la clasa O până la clasa a VIII-a, de la Şcoala nr. 7 din Alexandria. Iniţiatorul proiectului, medicul stomatolog, Andrei Ionel, ar vrea ca, până la finalul semestrului al doilea să fie cuprinşi în proiect 9500 de elevi, atât de la şcolile generale, cât şi de la licee.

”Urmărim ca în cadrul activitătilor teoretice să se folosească metode interactive adaptate elevilor. în funcţie de categoria de vârstă:joc de rol, conversaţia, observaţia, discuţia , prezentarea de filmuleţe educative, pliante reprezentative, investigarea şi rezolvarea unor probleme vizând sănătatea orala şi explicarea implicaţiilor acestora asupra întregului organism.  

Având în vedere categoria de vârstă. 0-18 ani, vom cauta să responsabilizăm în egală măsura învăţătorii, profesorii, diriginţii şi nu in ultimul rând, parintii care trebuie sa semneze “Acordul Pacientului Informat”în calitate de reprezentanti legali” a arătat iniţiatorul în cadrul prezentării proiectului educativ.

Elevii participanţi la modelele de Educaţie pentru sănătatea orală vor fi testaţi prin probe scrise, probe practice, autoevaluare sau realizarea de anchete şi minicercetări.

Studiile arată că peste 60% dintre elevii care au împlinit 11 ani au cel puţin o carie

Un studiu privind sănătatea şi igiena orală realizat în rândul elevilor din Alexandria a scos la iveală aspecte îngrijorătoare. Mai mult de 50% dintre copiii examinaţi, având vârsta peste 11 ani, au prezentat carii la nivelul molarilor de 6 ani. Studiul a inclus 1.872 de copii cu o medie de 156 copii în şcoală. Metoda  utilizată a fost cea de examen clinic dentar şi a fost efectuată conform criteriilor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii de către medici dentişti. Vârsta medie a copiilor a fost de 8,6 ani.

AlexandriaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite