Oaia, simbolul Teleormanului,element prezent pe toate stemele judeţului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Stema judeţului Teleorman
Stema judeţului Teleorman

Oaia a fost elementul distinctiv pentru Teleorman,fiind prezentă pe prima stemă a judeţului încă din 1715. De-alungul anilor, stemele s-au schimbat însă oaia a rămas drept simbol pentru Teleorman.

Prima stemă a judeţului datează din 1715 şi are în centru o oaie. Însemnări despre primele steme ale districtelor din Ţara Românescă datează din 1782 . Sigiliul domnesc al lui Nicolae Caragea prezenta medalioane cu herburile tuturor judeţelor din zona de sud, plasate uniform în jurul stemei mari a ţării. Teleormanul apare reprezentat de oaie, acesta fiind animalul cel mai des întâlnit în gospodării şi considerat specificul zonei.

Stema judeţului s-a schimbat în perioada interbelică, însă oaia a rămas ca element specific pentru judeţ. În perioada interbelică, când judeţul era împărţit în opt plase ( Alexandria, Balaci, Roşiorii de Vede, Turnu Măgurele, Zimnicea, Călmăţuiu, Slăveşti şi Vârtoapele de Sus), pe stema judeţului se regăsesc trei oi.

Stema judeţului în perioada comunistă

Aceasta rămâne stema Teleormanului până în regimul comunist, când întregul sistem heraldic interbelic a fost  anulat Toate stemele stabilite în perioada interbelică au fost abolite în 1948, la decizia comuniştilor. . După reforma administrativă din 1968 când reşedinţele  şi harta administrativ-teritorială a tuturor judeţelor s-a schimbat,  s-au elaborat noi steme pentru fiecare judeţ.

Comuniştii au dat un element comun pentru toate stemele :  un scut în inimă, despicat, având steagul PCR în dreapta şi cel al RSR în stânga. Sub scutul mare se afla o eşarfă având scris pe ea numele judeţului respectiv. Stema era mobilată cu elemente amintitnd atât de tradiţia istorică a respectivului judeţ.

În cazul judeţului Teleorman, pe stemă s-au adunat ca elemente specifice: în partea de jos a scutului, două oi şi un copac cu rădăcină, iar în parte de sus, spice de grâu şi sonde. Oaia rămâne simbolul judeţului , copacul aminteşte de Deli Orman (Pădurea Nebună) şi duce cu gândul la istoria judeţului. Comuniştii au ales spicele de grâu drept reprezentative pentru judeţul preponderent agricol şi sondele pentru zona industrială aflată, la vremea respectivă, în proces de dezvoltare. Stemele comuniste au fost abolite în decembrie 1989. În majoritatea judeţelor s-a încercat revenirea la vechile forme, dinaintea perioadei comuniste.

Oaia, Dunărea, copacul şi spicele de grâu , prezente pe ultima stemă

Ultima stemă a judeţului aprobată de Comisia Heraldică are tot forma unui scut. Din centrul acestuia au dispărut însă însemnele de pe vremea comuniştilor, astfel că  steagul PCR din dreapta şi cel al RSR din stânga nu se mai regăsesc.

În vârful de jos al scutului sunt reprezentate valurile Dunării, fluviul devenind astfel un simbol al judeţului. Se păstrează cele trei oi din perioada interbelică. Copacul este singurul element păstrat din vechea stemă. În partea de sus a stemei, ca simboluri ale unui judeţ în care agricultura rămâne ocupaţia de bază sunt reprezentate spice de grâu şi soare.

AlexandriaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite