Hrisovul lui Vlad Dracul, un document vechi de 575 de ani care atestă înfiinţarea judeţului Teleorman în 1441

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un document vechi de 575 de ani, semnat de Vlad Dracul , fiul lui Mircea cel Bătrân, atestă înfiinţarea judeţului Teleorman în  1441. Documentul care se află în patrimoniul Arhivelor Naţionale a fost expus, în premieră, în judeţul Teleorman, la iniţiativa Instituţiei Prefectului judeţului Teleorman.

Un pergament vechi de 575 de ani atestă faptul că judeţul Teleorman s-a înfiinţat în timpul domniei lui Vlad Dracul, fiul lui Mircea cel Bătrân. Hrisovul care a purtat pecetea domnească a lui Vlad Dracul atestă faptul că Teleormanul a apărut prin întărirea cu o posesiune de pământ a mănăstirii Glavacioc. Pergamentul vechi de 575 de ani a fost adus pentru prima dată în Teleorman şi expus în foaierul Instituţiei Prefectului judeţului Teleorman în cadrul expoziţiei „Teleorman, 575 de ani de istorie în documente şi imagini “.

 ”Pentru prima dată în judeţul Teleorman am reuşit să aducem de la Arhivele Naţionale, documentul original de înfiinţare a judeţului  , hrisovul lui Vlad Dracu, voievod, domn al Ţării Româneşti”, a spus prefectul de Teleorman, Daniela Carmen Dan cu prilejul deschiderii expoziţiei inedite. 

Vechiul document din 1441 care arată prima atestare istorică a Teleormanului se află în patrimoniul Arhivelor Naţionale şi a fost adus în Teleorman în urma demersurilor făcute de Biroul Judeţean Teleorman al Arhivelor Naţionale.

”Este un hrisov prin care se întâreşte Mănăstirii Glavacioc o posesiune de pământ în satul Mirceşti, dată mănăstirii de către Banul Radu, acesta  fiind primul dregător  din Sfatul Domnesc al lui Mircea cel Bătrân. Documentul este scris pe  un pergament, în slavonă, limba cancelariei domneşti de la acea vreme. Documentul a fost restaurat nu mai are pecetea domnească, a fost transmis în chilirică în 1843”, explică Cătălin Zarzără, directorul Biroului Judeţean Teleorman al Arhivelor Naţionale.

image

Împreună cu hrisovul lui Vlad Dracul în expoziţia „Teleorman, 575 de ani de istorie în documente şi imagini “ au fost expuse  alte zeci de documente în original, unele vechi de câteva sute de ani. Printre acestea se numără imagini reprezentative din trecutul judeţului Teleorman, certificate de naştere ale unor personalităţi marcante ale judeţului Teleorman , foile matricole ale unor scriitori precum Marin Preda sau Zaharia Stancu, şi multe alte documente în original.

Expoziţie va rămâne deschisă în întregime pe tot parcursul acestei săptămâni, iar potrivit reprezentanţilor InstituţieiPprefectului, o parte dintre fotografii şi documente, expuse acum la etajul I al Prefecturii vor rămâne permanent în instituţie.

”Documenele expuse la etaj o să rămână permanent în instituţie. Ne-am dori să regândim această expunere şi să încercăm să căutăm o modalitate prin care imaginile şi documentele să fie imprimate efectiv pe zid, dând astfel o şi mai mare greutate acestei instituţii” a mai spus prefectul de Teleorman, Daniela Carmen Dan

Alexandria



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite