„Halloween“-ul maghiar de la mijlocul lui februarie. Ce semnificaţii are sărbătoarea în care lumea poartă măşti groteşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Din 8 şi până pe 13 februarie 2018 oraşul Mohacs din Ungaria este gazda unui festival numit Buso, în cadrul căruia participanţii se deghizează folosind măşti groteşti.

Festivalul Busójárás din Ungaria va începe anul acesta pe 8 februarie la Mohács şi va dura şase zile. Localnicii se deghizează şi poartă măşti groteşti, iar evenimentele ce au loc în timpul manifestării au scopul de a alunga iarna şi de a aduce un omagiu maghiarilor care au pierit în bătălia de la Mohács, se arată pe dailymail.uk.co.

Originea acestui festival s-ar datora minorităţii croate din zonă, potrivit gotohungary.com. Materialul de pe site-ul amintit susţine că festivalul este mai mult decât un eveniment social, ci e privit ca o expresie a apartenenţei la un oraş, la un grup social şi la o naţiune. 

În schimb, jurnaliştii de la dailynewshungary.com spun că originea festivalului de la Mohács s-ar explica prin expulzarea turcilor: o legendă arată că locuitorii din Mohács şi-au pus în măşti înfricoşătoare şi au trecut Dunărea ca să alunge turcii. Bătălia din 1526 s-a încheiat cu victoria Imperiului Otoman.

Pe dailymail.uk.co se mai arată că festival Buso/Busójárás durează şase zile şi are un program vast, de la concursuri de costume pentru copii până la o procesiune prin oraş în vehicule fantastice trase de cai. La aceasta din urmă participă sute de participanţi veniţi cu bărcile pe Dunăre.

Acest festival e o sărbătoare a primăverii, iar manifestări similare se găsesc şi la alte popoare. Conform materialului de pe dailynewshungary.com, oamenii se costumează în ”Buso”-uri, creaturi asemănătoare diavolului, poartă măşti de lemn cu coarne şi costume mari de oaie. Astfel încearcă să sperie iarna.

„E un carnaval uriaş, o experienţă interesantă. Nu te plictiseşte niciodată. Aşteptăm în fiecare an această sărbătoare“, a declarat o participantă la festival reporterului euronews.ro. 

credit video: Euronews Youtube Channel

Mai puteţi citi:

VIDEO De ce să te fereşti când rezervi loc la hotel. Ponturile unui expert american în ospitalitate celebru peste Ocean

Alexandria



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite