FOTO A început construcţia digului de la Beiu Toate cele trei proiecte promise de Guvern, după inundaţiile din aprilie, au început astăzi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La două luni de la inundaţiile din aprilie şi de la vizita premierului Victor Ponta cu barca pe uliţele  satului Beiu, astăzi s-a dat ordin de începere a lucrărilor la digul de protecţie.

Tot astăzi, au început lucrările de amenajare a pârâului Câinelui pe tronsonul amonte Baldovineşti aval Vârtoape şi a râului Vedea în localitatea Icoana din Olt. 

Toate cele trei lucrări sunt finanţate din fondurile alocate prin hotărârea de Guvern nr. 320 din 23 aprilie 2014, privind promovarea în regim de urgenţă a unor lucrări de investiţii prin alocarea unei sume din Fondul de intervenţie la dispoziţia Guvernului, pentru prevenirea şi înlăturarea efectelor calamităţilor naturale produse de inundaţii pe cursurile de apă .

Pentru lucrările de amenajare a pârâului Câinelui pe tronsonul amonte Baldovineşti aval Vârtoape valoarea totală alocată este  19.000 mii lei. Proiectant este firma AQVAPROIECT-Bucureşti, iar constructorul HIDRO OLT Teleorman.

Pentru amenajarea râului Teleorman în zona localităţii Ştorobăneasa -Sat Beiu  valoarea totală   a fondurilor alocate este de 15.000 mii lei. Proiectant este Universitatea Tehnică de Construcţii Bucureşti, iar lucrările vor fi efectuate de SC Coniz Romars SRL Piteşti.

Startul lucrărilor s-a dat în prezenţa prefecţilor din Teleorman şi Olt, a reprezentanţilor Apelor Române, a constructorilor şi proiectanţilor, în cadrul primului comandament comun.

Recepţia este programată pentru 28 august

Directorul general al Apelor Române,  Vasile Pintilie a declarat, cu prilejul demarării lucrărilor, că termenul de execuţie rămâne cel stabilit: ”Constructorul şi-a demarat deja execuţia acestor lucrări. Va fi necesar să avem un grafic de execuţii zilnic, săptămânal şi lunar. Termenul pe are l-am angajat în definitivarea acestor lucrari, rămâne valabil, 28-30 august 2014”.

”Vom urmări îndeaproape respectarea acestui termen de sfârşit de august, vom face tot ce ţine de noi pentru consolidarea şi altor diguri care necesită reparaţii şi întreţinere”, a promis prefectul Daniela Carmen Dan, cu prilejul demarării lucrărilor la digul de la Beiu.

Digul de la Beiu care va proteja localnicii de inundaţiile provocate de râul Teleorman va avea o lungime de 4600 m. Recepţia lucrării începute astăzi a fost programată pentru ziua de 28 august.

Un dig aşteptat de 20 de ani

Cei mai bucuroşi de începerea lucrărilor au fost locanicii din Beiu, loviţi de-alungul anilor de multe valuri de inundaţii, în lipsa unei linii de protecţie adecvate. ” Eu stau chiar aici. Prima dată când vine apa, vine chiar la mine. Şi acum am apă în casă. A venit domnul Ponta cu barca, m-a filmat, a intrat la mine. Eu sunt cel mai afectat. Am fost inundat de patru ori.   Îmi pare bine că au început lucrările. Nu mai stau noaptea cu grijă”, ne-a spus  Tudor Moldoveanu.

”De 20 de ani se aşteptă acest dig. Oamenii sunt mulţumiţi. Mai ales cei care au fost inundaţi au o satisfacţie că locuinţa lor, curtea, gospodăria n-or să mai fie inundate. În sfârşit, se vede că se face ceva în Ştorobăneasa”, a spus primarul localităţii, Ioana Mageran.

Alexandria



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite