Cursa pentru un loc de muncă la cules de căpşuni, în Spania Pentru 40 de euro pe zi au bătut sute de kilometri şi au dormit în gară

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Salariul oferit este de 39,48 de euro brut
Salariul oferit este de 39,48 de euro brut

Peste 500 de persoane din 22 de judeţe s-au adunat, astăzi, la Alexandria pentru a participa la selecţia pentru locurile de muncă disponibile în Spania. Pentru un loc de muncă la cules de căpşuni, plătit cu aproape 40 de euro pe zi,  şomeri din Vaslui, Iaşi, Constanţa sau Timiş au bătut sute de kilometri cu trenul şi şi-au petrecut o noapte în gara din Alexandria sau la Sala Polivalentă.

În urma anunţului făcut de Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Teleorman, referitor la selecţia pentru locurile de muncă disponibile în Spania,  546 de persoane s-au prezentat la Sala Polivalentă din Alexandria.  154 de şomeri au venit din Teleorman, iar restul din alte 21 de judeţe. Cu gândul la posibilitatea unui câştig pe care la ei acasă nu şi-l permit, sute de persoane au bătut jumătate de ţară cu trenul şi au aşteptat cu emoţie admiterea la selecţie. Cei mai mulţi dintre şomerii veniţi la Alexandria au recunoscut că n-au mai fost plecaţi la muncă în strănătate, dar că nevoia îi împinge să-şi lase casele şi familiile pentru a câştiga un ban. ”Suntem pentru prima oară la o selecţie. Suntem foarte mulţumite că am fost selectate. Suntem plecate de ieri, de la 12.00, de acasă. Am venit cu trenul şi am dormit în gară”, ne-au spus două moldovence venite tocmai de la Vaslui, la Alexandria, în căutarea unui loc de muncă la căpşuni în Spania.

Împinşi de nevoi

Mirea Vasilica de  39 de ani nu mai are un loc de muncă de câţiva ani buni. Şi-a crescut copiii, a încercat să se angajeze în ţară, dar nu a reuşit. Împinsă de nevoi s-a decis să ia calea străinătăţii. A venit din satul Blejeşti din Moldova, tocmai în celălalt capăt al ţării, la Alexandria, pentru a participa la selecţia pentru locurile de muncă la cules de căpşuni. ”Nevoile casei, probleme familie, astea m-au împins. Am plecat de ieri de la ora 16.00 de acasă. Suntem mulţumiţi. Să dea Dumnezeu să fim împliniţi cu gândurile pe care le-am propus ”, spune femeia, mulţimită că a fost admisă.

Toate persoanele prezente la selecţia de astăzi au intrat la interviu pe baza unor bonuri de ordine. Toţi aspiranţii la locurile de muncă din Spania au fost informaţi cu privire la condiţiile ofertei angajatorului, numărul de ore lucrate, salariul oferit, contribuţiile datorate, au primit informaţii despre cazare şi datele de contact al Ataşatului pe probleme de muncă, din cadrul Ambasadei României din Spania. Participanţii la interviu au completat şi un chestionar de satisfacţie privind serviciile de ocupare oferite.

Contract de minum trei luni

Cei selectaţi vor pleca în Spania pentru un contract de minim trei luni, cu posibilitate de prelungire. ”Este o bursă pentru recrutare în Spania, sectorul agricol. Sunt foarte multe persoane interesate să obţină un loc de muncă în Spania. Este un contract de muncă sezonieră pentru minimum trei luni, el se poate prelungi în funcţie de voinţa omului şi de posibilităţile angajatorului. Există 800 de locuri dar este posibilitatea să fie recrutate mai multe persoane.", a declarat  managerul EURES Camelia Mihalcea.

39 de ore de muncă pe săptămână

Locurile de muncă sunt oferite de o firmă din Spania care activează în domeniul agriculturii şi care vrea să angajeze 800 de români la cules de căpşuni în zona Huelva, începând cu luna februarie 2015.

Persoanele care vor fi selectate pentru a munci la cules de căpşuni în Spania vor câştiga 39,48 de euro brut pe zi.

Banii vor fi  achitaţi o dată la două săptămâni prin transfer bancar. Cazarea este oferită de către angajator în schimbul achitării sumei de un euro pe zi. Tot angajatorul plăteşte transferul către locul de muncă. Românii vor munci  şase ore şi jumătate pe zi, 39 de ore pe săptămână. A şaptea zi va fi liberă. Programul de lucru va începe începe la primele ore ale dimineţii, iar pe parcursul zilei de muncă există o pauză de o jumătate de oră.

Alexandria



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite