Cum a ajuns fiica lui Dimitrie Cantemir amanta ţarului Petru cel Mare. Maria, considerată „cea mai cultivată femeie din Rusia“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Maria Cantemir, fiica domnitorului Dimitrie Cantemir, a fost una dintre cele mai frumoase şi erudite femei din epoca sa. A fost amanta ţarului Petru cel Mare, iar relaţia amoroasă extraconjugală dintre cei doi a fost încurajată chiar de fostul domn al Moldovei.

Dintre toţi cei şase copii ai domnitorului Dimitrie Cantemir, prinţesa Maria a fost cea mai controversată figură. Istoricul rus Leonid Nikolaevici Maikov, care s-a ocupat de biografia familiei lui Dimitrie Cantemir, spunea despre prinţesa Maria că a fost “cea mai cultivată femeie din Rusia” şi că a fost amanta ţarului rus Petru cel Mare.

După ce a fost înfrânt de urci în bătălia de la Stănileşi, în iulie 1711, Dimitrie Cantemir, domn al Moldovei, a fost silit să plece în Rusia, la protectorul său ţarul Petru cel Mare. Şi-a luat cu el familia şi aproape 4000 de oşteni şi oameni de la curte. În Rusia, domnitorul moldovean a devenit consilier intim al lui Petru Cel Mare. Cantemir a primit moşii în apropiere de Moscova unde a întemeiat un sat numit după numele său: Dimitrievka. A fost investit cu titlul de Principe Serenissim al Rusiei la 1 august 1711.

Fostul domn al Moldovei mergea des la curtea lui Petru cel Mare. Frumoasa prinţesă Maria s-a remarcat la curtea ţarului prin frumuseţe şi inteligenţă şi a devenit una dintre cele mai dorite şi admirate femei din Rusia.

Istoricul Leonid Nikolaevici Maikov susţine că relaţia amoroasă dintre prinţesa Maria şi Petru cel Mare a început în iarna 1721-1722. Cei doi s-au îndrăgostit cu prilejul  festivităţilor din  iarna aceslui an, dedicate încheierii păcii de la Nystadt. Relaţia dintre prinţesa Maria Canetmir şi ţarul Petru cel Mare a deveni în scurt timp de notorietate. A ajuns şi la urechile ţarinei Ecaterina care îşi ura rivala şi se temea de ea pentru că era preferata supuşilor.

image

Potrivit aceluiaşi istoric, ruşii considerau că prinţesa erudită din Moldova ar fi fost o consoartă mai potrivită pentru ţar decât Ecaterina. Dimitrie Cantemir nu s-a opus relaţiei şi a sperat într-o posibilă căsătorie între cei doi. Se spune că domnitorul spera să obţină în urma căsătoriei sprijin de la ţar pentru a scoate Moldova de sub stăpânire otomană.

Copilului ţarului

Cercetările efectuate de istoricul Leonid Nikolaevici Maikov au scos la iveală faptul că prinţesa Maria i-a dăruit un fiu ţarului Petru cel Mare. În ceea ce priveşte soarta copilului există mai multe versiuni. Se spune că  prinţesa Maria, însărcinată, l-ar fi urmat pe Petru în Astrakhan, în 1722, şi a fost forţată de acesta să avorteze. O altă ipotează susţine că fiul celor doi s-ar fi născut, dar ar fi fost otrăvit, câteva luni mai târziu de oamenii Ecaterinei.

Relaţia dintre prinţesa Maria şi ţarul Petru Cel Mare a continuat şi după moartea copilului. Deşi Dimitrie Cantemir a sperat că relaţia se va concretiza într-o căsătorie şi ţarul va renunţa la Ecaterina, în favoarea fiicei sale acest lucru nu s-a întâmplat.

image


Sfetnicul ţarului Petru cel Mare

Dimitrie Cantemir s-a implicat în campania militară derulată de ţarul rus în sud, a devenit senator şi unul dintre cei mai apropiaţi consilieri ai lui Petru în probleme de politică orientală. În timpul campaniei militare persane din anii 1722-1723, Dimitrie Cantemir a fost şeful cancelariei imperiale de campanie, fiind considerat unul dintre cei mai de încredere sfetnici ai ţarului.

Bolnav de diabet zaharat, Cantemir a fost afectat de lungile deplasări făcute cu campaniile militare ale ţarului rus. Starea sa de sănătate s-a agravat şi a murit pe 21 august 1723, fiind înmormântat în curtea mănăstirii greceşti din Moscova, în biserica zidită chiar de el, unde era înmormântată şi soţia sa Casandra. 

Maria nu s-a căsătorit niciodată

Prinţesa Maria nu s-a căsătorit niciodată. A rămas la curtea lui Petru până la moartea acestuia. S-a stabilit apoi la Sankt Petersburg unde a găzduit un salon literar. A fost doamna de onoare a Marii Ducese Natalia, între anii 1727 şi 1728, şi a împărătesei Ana a Rusiei. Frumoasa prinţesă Maria şi-a găsit sfârşitul la 54 de ani, în 1754, în urma unui accident stupid. La o plimbare a căzut din şaretă, după ce caii s-au speriat şi au luat-o la fugă. Accidentul i-a fost fatal.

AlexandriaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite