Cizme vechi, vândute direct pe trotuar!

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Comercianţii îşi expun marfa pe jos
Comercianţii îşi expun marfa pe jos

Într-o zonă centrală a Alexandriei, în apropierea bazarului Lipscani, se comercializează cizme vechi, direct pe trotuar. Vânzătorii, cetăţeni de etnie rromă, vin aici în fiecare zi şi încercă să convingă alexăndrenii să intre în pantofii deja purtaţi de alţii.

Marfa e strânsă din „donaţii”, a explicat Costică, unul dintre vânzătorii de încălţăminte uzată, reporterilor Adevărul de Seară Alexandria, care s-au arătat interesaţi de marfa expusă. „ Avem încălţăminte de calitate, strânsă de la oamenii cu bani. E de piele. Purtată foarte puţin. Unele sunt ca şi noi. Nici nu se compară cu aia din magazine. E marfă străină, strânsă de noi de la oamenii care au dat-o ca să îşi cumpere alta nouă”, explică vânzătorul. Preţul cizmelor sau ghetelor purtate nu e expus nicăieri. Asta pentru că nu e unul fix, ci la mica înţelege între client şi vânzător. Comerciantul de încălţăminte la mâna a doua spune un preţ, dar e dispus să lase până când convinge clientul să plece acasă în cizmele altcuiva. „ Cizmele astea de piele sunt 25 de lei, mai negociem, dar nu las mai jos de 20”, spune Costică, care pe la urmă, negociind cu reporterii se arată dispus să le vândă şi cu 15 lei.  Încălţămintea vizibil mai uzată se vinde şi cu 10 lei perechea, iar cea care poate trece în ochii clientului drept „ aproape nouă”, poate ajunge şi la 30-35 de lei. Întrebat dacă marfa a fost curăţată înainte, bărbatul spune că a spălat-o acasă, a curăţat-o şi e cât se poate de sigură.” Am spălat-o bine, oricum e de la oameni curaţi, cu bani , avem numai calitate, piele”, mai spune Costică. Când vine vorba de arătarea unui document care să ateste că marfa sa este în regulă, comerciantul se eschivează.” Cine vrea să ia bine, cine nu, să se ducă la magazin să ia cu milioane de lei o pereche de cizme”.
Alexăndrenii s-au obişnuit cu încălţăminte expusă pe jos în zona bazarului.Majoritatea trec nepăsători, dar sunt şi oameni care se arată interesaţi de marfa expusă pe jos. „ Am luat iarna trecută nişte cizme, aproape noi. Cam 20 de lei am dat, e marfă bună şi mai ieftină.”, Dumitra Păuleanu, ne-a spus o pensionară de 63 de ani.

Atenţie : Cizmele ar trebui dezinfectate!

Comisariatul pentru Protecţia Consumatorului Teleorman avertizează consumatorii că cizmele second-hand ar trebui să fie iniţial dezinfectate şi mai apoi expuse spre vânzare. „ Încălţăminte second-hand ar trebui supuse operaţiunilor de curăţare, dezinfecţie şi dezinsecţie de persoane specializate în domeniu şi să fie însoţite de documente care să certifice efectuarea oferaţiunilor. Altfel, este interzisă vânzare”, spune comisar Cornelia Gălan. CJPC Teleorman  nu a efectuat până acum controale, pentru că nu a avut sesizări. Instituţia va cere ajutorul Poliţiei Comunitare pentru verificarea comercianţilor de încălţăminte la mâna a doua.




Alexandria



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite