Cine a fost, de fapt, Mata Hari şi cum a ajuns dansatoarea exotică să fie acuzată de spionaj

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Simbolul femeii fatale, rămasă în istorie pentru povestea sa controversată şi viaţa aventuroasă de curtezană, Mata Hari continuă să impresioneze şi astăzi. Frumoasa olandeză acuzată de spionaj este considerată una dintre inventatoarele streaptease-ului.

Mata Hari este un nume asociat şi astăzi cu exotismul şi cu imaginea femeii fatale. Numele real al celebei spioane a fost, de fapt, Margaretha Geertruida Zelle. Cea care avea să rămână în istorie sub acuzaţia de spionaj s-a născut pe 7 august 1876 la Leeuwarden într-o familie înstărită cu patru copii. Până la vârsta de 13 ani a beneficiat de educaţie în şcoli private, însă când afacerea cu petrol a tatălui ei a falimentat, viaţa copilei s-a schimbat radical.

Părinţii au divorţat în 1889, iar mama ei a murit câţiva ani mai târziu. Tatăl s-a recăsătorit trei ani mai târziu, iar Margaretha a ajuns să fie crescută de naşul ei. A fost înscrisă la şcoala unui mănăstiri pentru a învăţa bunele maniere şi arta gospodăriei. În ciuda faptului că fusese trimisă la şcoală să deprindă obiceiurile unei bune soţii, Margaretha ajunge să fie exmatriculată  după ce îl seduce pe directorul instituţiei.

Doi ani mai târziu s-a căsătorit cu Campbell MacLeod, un bărbat mai în vârstă, fost ofiţer scoţian din armata olandeză. Căsătoria a fost una scandaloasă, dat fiind faptul că Margaretha era doar o adolescentă, iar soţul ei avea o reputaţie de Don Juan pasionat de aventuri amoroase şi alcool. Căsătoria nu a durat decât 7 ani. Cei doi au avut împreună un fiu care a decedat la o vârstă fragedă, în condiţii misterioase. Se spune că băiatul ar fi fost otrăvit de un servitor abuzat de MacLeod, care a vrut în acest fel să se răzbune pe stăpân.

După despărţirea de soţ, Margaretha rămâne fără niciun ajutor financiar. Pleacă la Paris cu intenţia de a poza ca model, dar pentru că nu reuşeşte să se întreţină din această meserie, ajunge să practice prostituţia. Se angajează ca dansatoare profesionistă şi îşi ia, iniţial, numele de Lady MacLeod, după numele fostului soţ. Ulterior îşi inventează numele de scenă Mata Hari, nume cu care va rămâne în istorie. 

image

Acuzată de spionaj

Dansatoarea exotică îşi inventează nu doar un nume, ci şi un trecut. Se prezintă celor din jur drept orfană, fiica unei femei din India care a murit la naştere. Ajunge celebră după ce începe să practice nuditatea în timpul spectacolelor de dans. Se spune că Mata Hari se numără printre primele practicante ale streaptease-ului.

În paralel cu meseria exotică de dansatoare, Mata Hari are o viaţă amoroasă aventuroasă, fiind amanta mai multor ofiţeri. Legenda spune că, ajunsă la Berlin, îl vrăjeşte chiar şi pe prinţul moştenitor al Germaniei. În 1915 revine la Paris şi ajunge în centrul unui scandal de spionaj, acuzată fiind că ar fi servit interesele germanilor, în detrimentul Franţei. Se spune chiar că Mata Hari ar fi jucat rolul de dublu agent, colaborând cu ambele părţi şi primind sume uriaşe de bani atât de la francezi, cât şi de la germani.

image

Execuţie învăluită în mister

A fost arestată pe 12 februarie 1917, chiar în holul hotelului Anthenee Plaza din Paris. S-a ajuns pe urmele ei, după ce un mesaj de la Ambasada germană din Madrid a fost decodat. În mesaj se vorbea despre un spion H 21 şi s-a considerat că Mata Hari era acel spion care se făcea vinovat de livrarea către nemţi a cinci agenţi francezi. După cinci luni de detenţie, dansatoarea a ajuns în faţa instanţei de judecată. Deşi şi-a susţinut permanent nevinovăţia şi împotriva sa nu s-au găsit mari dovezi, a fost acuzată de înaltă  trădare, fiind condamnată la moarte. Sentinţa a venit pe 25 iulie 1917.

Execuţia lui Mata Hari este înconjurată de mister, la fel ca şi veridicitatea acuzaţiilor sale. Locul execuţiei a fost marginea pădurii Vincennes, în zorii zilei de 15 octombrie 1917. Se spune că Mata Hari ar fi apărut în faţa plutonului de execuţie format din 12 ostaşi, purtând doar o haină de blană şi dezgolindu-se în faţa celor care au tras, în momentul execuţiei. 

Altă legendă spune că frumoasa Mata Hari l-ar fi sedus pe un influent personaj din armata franceză, execuţia urmând să fie una falsă, cu gloanţe oarbe. Aşa s-ar explica calmul cu care se spune că spioana s-a înfăţişat în faţa plutonului, aranjată şi purtând cele mai frumoase haine. Legenda spune că planul frumoasei dansatoare a fost dejucat, Mata Hari fiind în final executată, fără să bănuiască faptul că execuţia este una reală.

Alexandria



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite