Avertizările specialiştilor în maşini second-hand: „Samsarii spun că românii vor maşini cu kilometri puţini, cât mai multe dotări, un preţ cât mai mic“
0O statistică făcută de reprezentanţii unei platforme online, care oferă istoricul de kilometri şi daune al unei maşini second-hand pe baza seriei de şasiu, arată o concluzie îngrijorătoare: 7 din 10 maşini second-hand au avut kilometri daţi înapoi.
O platformă auto din România a făcut mai multe sondaje pe tema kilometrilor şi a aflat că neaşteptat de mulţi români, peste 50% dintre respondenţi, sunt interesaţi să cumpere o maşină cu un rulaj de peste 200.000 de kilometri cu condiţia ca aceştia să fie reali, iar autovehiculul să fie vândut la preţul corect.
La aceste sondaje au răspuns circa 1.000 de oameni fie pe inspector auto.ro, fie pe contul de Facebook al platformei amintite.
„Pragul psihologic al kilometrajului acceptat de cumpărători la o maşină second-hand a crescut constant evoluând de la 110.000 - 115.000 kilometri în 2008-2009 la 200.000 şi peste în 2018. Piaţa se confruntă însă cu o problemă de tipul “oul sau găina” pentru că pe de o parte samsarii spun că românii vor maşini cu kilometri puţini, cât mai multe dotări, un preţ cât mai mic şi că nu sună nimeni la maşini de peste 200.000 kilometri, pe de altă parte, cumpărătorii văzând o piaţă distorsionată de maşini cu preţ bun şi kilometri puţini - dar falşi - cred că de bugetul lor se încadrează la maşini mult mai bune decât în realitate - iar fals“, afirmă Mihai Cune, fondatorul inspectorauto.ro.
Potrivit acestuia, s-a făcut o statistică în intervalul ianuarie-august, anul acesta, iar una dintre concluzii a fost că 7 din 10 maşini second-hand au avut kilometri daţi înapoi de la câteva zeci de mii până la câteva sute de mii, iar profitul din această activitate fiind de cel puţin 500 de euro la fiecare maşină vândută.
„Motivul real al samsarilor este pur financiar pentru că orice scuze ar avea ei, kilometrajul mai mic face maşina vandabilă mai repede şi la un preţ mai mare. Dacă facem un calcul simplu şi considerăm că aproximativ 65% din maşinile second-hand care se importă anual în România - aproximativ 200.000 în ultimii ani - sunt destinate revânzării iar 70% dintre acestea au kilometri daţi înapoi, rezultă că aproximativ 90.000 maşini sunt vândute anual cu kilometrajul măsluit. La aceste tranzacţii dacă punem un minim de 500 euro creştere de preţ datorită kilometrajului mai mic rezultă un profit de 45.000.000 euro“, a declarat Cune.
Acesta îi sfătuieşte pe oameni să se informeze, să trieze din start maşinile care par suspecte, să verifice istoricul de kilometri online înainte de cumpărare şi nu după ce au cumpărat maşina.
Mai puteţi citi: