Actorul Claudiu Bleonţ la Ideo Ideis: ” Mi-a plăcut această cupolă-Pe tine cine te mine? Sunt creatorul raiului şi al iadului în mod personal”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Tema festivalului din acest an este ”Pe tine cine te minte?”
Tema festivalului din acest an este ”Pe tine cine te minte?”

Invitat la prima rundă de Masterclass din cadrul Festivalului de Teatru Ideo Ideis de la Alexandria, actorul Claudiu Bleonţ a răspuns la întrebarea care reprezintă tema festivalului din acest an: Pe tine cine te minte?

Invitatul de la prima tură de Masterclass din cadrul Ideo Ideis, ediţia a 12-a, a fost actorul Claudiu Bleonţ. Întâlnirea desfăşurată la sala de şedinţe a Primăriei Alexandria, moderată de Cătălin Ştefănescu, s-a transformat într-o seară de poveste, aşa cum au fost, de altfel, toate masterclass-urile organizate de-alungul festivalului în ultimii 12 ani.

”Sunt zile, seri, în care organizatorii acestui festival , părinţii acestui festival, au hotărât să existe nişte întâlniri cu nişte oameni de la care să auzim, să învăţăm lucruri, pe unele dintre ele, multe, le ţinem minte. S-au întâmplat întâlniri minunate din punctul ăsta de  vedere”, a spus  Cătălin Ştefănescu.

În faţa alexăndrenilor, actorul Claudiu Bleonţ a răspuns la întrebarea ”Pe tine cine te minte?”, tema festivalului din acest an.”Întodeauna eu!Şi în continuare cred că mă mint, mă mint. Cred că nu sunt cu totul prezent şi cu o atitudine deschisă faţă de ce îmi aduce viaţa, deşi în cap am acest lucru. Este un principiu şi de teatru. Patriarhul teatrului contemporan, Peter Brook , are o paradigmă existenţială: ”Readiness is all”- a fi pregătit este cea mai importantă lucrare. Pentru că trebuie să fii pregătit fizic, să fii pregătit psihic , să fii prezent în ceea ce ţi se întâmplă. Unde m-am minţit de multe ori? Am proiectat. Proiectez în continuare şi acasă, proiectez vis a vis de fetiţa mea care are aproape 4 ani. Proiectez vis a vis de Iulia  Lazăr, partenera mea de viaţă şi aş vrea să reacţioneze într-un fel, dar ea reacţionează în alt fel. De multe ori se întâmplă şi în lucru chestiunea asta. Mi-a plăcut această cupolă-Pe tine cine te mine? Sunt creatorul raiului şi al iadului în mod personal. Cu drepturi de autor totale. Am toată libertatea, am primit-o de la Univers să ştiu ce aleg”, a mărturisit actorul.

Claudiu Bleonţ le-a împărtăşit celor prezenţi la Masterclass experienţe de pe scenă, întâmplări din viaţa personală, principii şi convingeri, răspunzând întrebărilor participanţilor. Seria Masterclass-urilor din cadrul Festivalului de Teatru Tânăr Ideo Ideis, moderate de Cătălin Ştefănescu, continuă miercuri cu Tudor Chirilă. Întâlnirea se va desfăşura tot la sala de şedinţe a Primăriei Alexandria, începând cu ora 20.00

"Pe tine cine te minte?"

Tema din acest an a Festivalului Ideo Ideis este autonomia. Organizatorii au propus la cea de-a 12 ediţie de festival, întrebarea"Pe tine cine te minte?", după ce în 2016, tema festivalului a fost empatia.
” Campania „Pe tine cine te minte?” îşi propune să reviziteze mituri, stereotipuri socio-culturale şi minciuni, voite sau nu, care ne pot marca când suntem copii sau adolescenţi, pentru a ajuta liceenii să conştientizeze importanţa autonomiei, şi pentru a le încuraja spiritul critic”, spun organizatorii.

Festivalul Ideo Ideis a adunat anul acesta, la Alexandria, în perioada 7-13 august aproape 300 de tineri iubitori de teatru.  Tema este destinată, în primul rând adolescenţilor participanţi, organizatorii considerând-o constructivă pentru educaţia lor  :

”96% dintre adolescenţii români se uită zilnic la televizor şi 88% utilizează în fiecare zi internetul, dintre care doar 16% spun că nu au niciun cont de social media, conform unui studiu al UNICEF din 2013 despre situaţia adolescenţilor din România. Cum reuşesc liceenii să facă slalom printre toate informaţiile pe care le primesc de pe aceste canale? Cum putem să-i încurajăm să nu le mai considere din start ca fiind adevărate? Şi mai ales, cum îi putem ajuta să verifice informaţiile pe care le au înainte de a-şi forma o opinie?”.

Prin campania de comunicare care a precedat festivalul şi în cadrul căreia au fost invitate să răspundă la această întrebare personalităţi ale teatrului românesc , campania a depăşit graniţele festivalului ca impact.
În spoturile video ale campaniei, Alina Gavrilă Borţun (Creative Director), Adi Bulboacă (fotograf, Scena9), Elena Calistru (Funky Citizens), Svetlana Cârstean (poetă), Dorina Chiriac (actriţă, mentor IDEO IDEIS), Oana Giurgiu (producătoare, TIFF), Cristian Lupşa (editor, Decât o Revistă), Marius Manole (actor, mentor IDEO IDEIS), Cristian Neagoe (manager cultural, Street Delivery), Psihotrop (rapper), Vlad Tăuşance (trainer de comunicare), Alex Tocilescu (scriitor), Roman Tolici (artist) şi Vlad Levente Viski (activist, MozaiQ) au răspuns la întrebarea „Pe tine cine te-a minţit în adolescenţă?”, au identificat mituri încă actuale în societatea românească şi au încercat să găsească ponturi pentru a evita dezinformarea.

AlexandriaPartenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite