VIDEO Un film despre Alba Iulia în concurs la Comisia Europeană: „Different sounds. One Europe”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un grup de tineri din Alba Iulia participă la un concurs video, organizat de Comisia Europeană, pentru promovarea şi susţinerea „fenomenului european”. „Different sounds. One Europe” propune o „reţetă” locală despre cum poţi să te simţi european oriunde ai fi.

Filmul prezintă povestea vieţii unui tânăr talentat din Alba Iulia, a cărui dragoste pentru muzică l-a împins departe de casă, întâi la şcoală, apoi la concerte. Este vorba despre Dan Liviu Cernat, care a avut şansa de a studia în diverse ţări şi de a cânta la vioară pe cele mai prestigioase scene ale Europei, însă a ales să se întoarcă în oraşul său natal. Un artist, o vioară, un oraş, o poveste despre „a fi european”. 

Într-un moment cheie al evoluţiei Uniunii Europene şi înainte de alegerile europarlamentare din 25 mai, Comisia Europeană, în parteneriat cu Organizaţia Naţiunilor Unite, a lansat o competiţie pe tema apartenenţei la Uniunea Europeană, invitându-i pe cetăţeni să îşi exprime susţinerea faţă de acest fenomen. O echipă din Alba Iulia participă la concurs şi a realizat un filmuleţ despre un tânăr muzician şi oraşul său. Potrivit regulamentului concursului, filmuleţul trebuie să răspundă la câteva întrebări, printre care „Ce înseamnă pentru tine a fi european?”, „Care sunt valorile din spatele steagului european pe care le apreciaţi şi cum vă trăiţi viaţa zi de zi ca fiind cetăţean european?”, „De ce avantaje vă bucuraţi cel mai mult?”, pe care să le pună în legătură cu un eveniment istoric din Uniunea Europeană.

„Deschide-ţi inima şi simte sunetul Europei”. Acesta este mesajul tânărului muzician din Alba Iulia, Liviu Cernat, pentru toţi cei care încearcă să descopere ce înseamnă a fi cetăţean european. Vesel, ritmat şi plin de culoare, filmuleţul redă atât povestea talentatului muzician cât şi a bătrânului oraş în care acesta s-a născut, Alba Iulia. „Different souns. One Europe” a fost filmat în mai multe puncte din Cetatea Alba Carolina şi la Casa de Cultură a Studenţilor din Alba Iulia.

Echipa de realizare a filmului are următoarea componenţă: Cameră: Zoltan Lorincz, Cătălin Cădan,

image

 Cornel Gruian, Claudiu Miclăuş, Romulus Oprişcan, Montaj: Victor Tudor Popa, Scenariu: Ovidiu Haţegan,Claudiu Makkai, Voci: Dan Liviu Cernat, Claudiu Makkai, Sunet: Raul Oargă, Ovidiu Bartha, Producător: Cătălin Cădan, Muzică: Ovidiu Pârjol – pian, cu Orchestra de Cameră a judeţului Alba, condusă de Dan Liviu Cernat – J. S. Bach Piano Concerto No. 7 în G minor P I (fragment), V. Monti – Csardas, Dan Liviu Cernat – violă şi Ovidiu Pârjol – pian. Fotografiile aparţin arhivei Muzeului National al Unirii din Alba Iulia şi arhivei personale a lui Dan Liviu Cernat. Filmul a fost realizat şi cu suportul Asociaţiei „Produs în Alba”.

Tur virtual spectaculos prin Cetatea Alba Carolina: „Istoria îşi retrăieşte gloria”

Cetatea Alba Carolina şi Munţii Apuseni, promovate la Târgul de Turism al României

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite