VIDEO A murit celebrul taragotist Sergiu Cipariu, fost colaborator al celor mai mari interpreţi de muzică populară

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sergiu Cipariu a decedat la vârsta de 70 de ani
Sergiu Cipariu a decedat la vârsta de 70 de ani

Sergiu Cipariu (Babu), unul dintre cei mai iubiţi şi apreciaţi interpreţi şi instrumentişti de muzică populară, s-a stins din viaţă. În decembrie, împlinise 70 de ani.

Artistul a încetat din viaţă luni, în somn, în locuinţa sa din Orlat, judeţul Sibiu. Cu un repertoriu admirabil de cântece populare, rapsodul îmbrăcat în straie româneşti a dus frumuseţea muzicii tradiţionale pe scenele României şi ale Europei, în numeroasele concerte pe care le-a susţinut de-a lungul anilor.

Trecerea în nefiinţă a artistului este o pierdere imensă pentru folclorul românesc şi pentru toţi cei care au reuşit să îl asculte cântând sau recitând versuri culese de el însuşi.

În 16 decembrie 2019, Sergiu Cipariu împlinise 70 de ani. De-a lungul vieţii a colaborat cu mulţi dintre marii artişti ai muzicii populare româneşti, a fost prieten şi apropiat al lui Ioan Bocşa, pe care îl acompania la ţambal în concertele sale şi cu care a avut numeroase turnee, inclusiv peste Ocean. A colaborat şi cu artiştii sibieni, înregistrând CD-uri cu muzică populară.

Mare parte din creaţia sa a fost inspirată din cântecul popular din Mărginimea Sibiului. Una dintre cele mai emoţionate scrieri referitoare la talentul lui Sergiu Cipariu a fost publicată de jurnalistul Sebastian Stanca, în scrisoarea intitulată „Dragă Sergiu Cipariu, publicată în anul 2017:

„Babule, te ştim ca pe unul dintre cei care apar arar cu taragotul, acompaniindu-l pe Ioan Bocşa. Alţii, cântând la ţambal. Instrument pe care-l iubeşti. Ai 28 de ţambale în colecţie!!! Fiul tău, Romi-Romulus, cântă la el ca un virtuoz; pe lângă piesele din repertoriul popular, cântă şi folk, şi rock. Te urmează, căci pe când erai la Conservator cântai rock cu Dentes. Din Tg Mureş. Era începutul tău scenic – rockul… Deşi dinainte de a te naşte cred, erai scăldat în muzica ardelenească. Cânţi la mai toate instrumentele posibile de pe lume. Eşti fabulos. Nu prea vrei publicitate şi nu prea părăseşti ca repertoriu folcloric zona Mărginimii Sibiului. La atâtea disponibilităţi native nu te interesează publicitatea. Rămâi sub ştampila cântecelor oierilor sibieni. Dar, Doamne, ce alte talente zac în tine! Mă cutremur.”

Citiţi şi:

 

FOTO Rapoarte CIA despre Revoluţie. Când apare pentru prima dată numele lui Ion Iliescu în informările spionilor SUA

 

VIDEO Crima care a şocat România. Motivarea omorului din Mediaş, săvârşit sub „emoţia provocării“

 

VIDEO Câine legat de o maşină şi târât pe un drum din Alba

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite