Scandalul sarcofagului distrus cu excavatorul în cimitirul din Alba Iulia se extinde. Săparea gropilor, oprită
0Comisia Națională de Arheologie a cerut „oprirea oricăror lucrări de sol și subsol realizate înaintea cercetării arheologice preventive pe întreaga suprafață rămasă din extinderea cimitirului din Alba Iulia”, după distrugerea unui sarcofag roman, cu excavatorul.

Comisia a decis trimiterea la Alba Iulia a trei arheologi cu experiență pentru a face un raport de constatare la fața locului. Sarcofagul vechi de aproape 2000 de ani a fost scos pe bucăți, în 1 martie 2023, de un exacvatorist care realiza o săpătură în cimitir și care a crezut că este vorba despre niște bolovani.
Ulterior, specialiștii au stabilit că este vorba despre un obiect de patrimoniu foarte rar, în care a fost înmormântat cel mai probabil o personalitate importantă a orașului roman Apulum. Polițiștii au deschis un dosar penal in rem pentru distrugere și lucrări care pot afecta siturile arheologice. Toate obiectele de patrimoniu descoperite la fața locului au fost transportate la Muzeul Unirii pentru a fi cercetate.
„Sarcofagul este unul epigrafic, păstrându-se câteva fragmente de inscripţie care se afla pe cutia (arca) sa. Inscripţia era pe una dintre laturile lungi (posibil în interiorul unei tabula ansata) încadrată în cele două anse cu reprezentări ale Gorgonei Medusa şi decoruri vegetale. Chipul Medusei are analogii pe un alt sarcofag descoperit la Apulum de către Adalbert Cserni, aflat astăzi în patrimoniul Muzeului Naţional al Unirii Alba Iulia.
Alte câteva fragmente proveneau din capacul sarcofagului, remarcându-se două acrotere şi fragmente din coama acestuia. Capacul (operculum) era unul tipic sub forma unui acoperiş în două ape, având la colţuri acrotere sub forma unor sferturi de sferă. Numeroase fragmente prezentau rupturi proaspete şi urme de la dinţii cupei unui utilaj de excavare”, se precizează în raportul întocmit de arheologii de la Muzeul Unirii.

La faţa locului existau şi alte grămezi de pământ, unele dintre ele acoperite aproape integral cu resturi de la ceremoniile funerare şi resturi de beton. „La marginea unei astfel de grămezi au fost observate patru fragmente de calcar, provenind de la două capace de sarcofag roman realizat din calcar. Având în vedere dimensiunile acestor fragmente, considerăm că acestea proveneau de la morminte de copii. Trebuie să precizăm că acestea au fost aşezate la marginea grămezii de pământ şi se aflau la cel puţin 50 de metri de sarcofagul cu inscripţia, cel mai probabil acestea fiind scoase din morminte de copil”, se mai susține în raportul menționat.
Zona cimitirului din Alba Iulia nu a fost descărcată din punct de vedere arheologic în ansamblu, administratorul solicitând prezența arheologilor atunci cand se săpa câte o groapă. Reprezentanții muzeului au precizat, însă, că acest lucru nu este posibil. Consiliul Local Alba Iulia a adoptat, între timp, un plan urbanistic zonal care nu prevede realizarea unei cercetări arheologice preventive.
Zona unde au fost descoperite complexele şi materialele arheologice este amplasată în partea de vest a cimitirului „Maieri”, aflată în cadrul Sitului Arheologic de la Alba Iulia, fiind încadrat în zona protejată Arheologie Categoria A.
„Terenul este al primăriei, locurile le vinde primăria, eu sunt administrator. Răspunderea este a mea pentru ce se face în cimitir. Pe suprafața de teren se sapă gropi, în una dintre gropi s-au găsit acele pietre”, a declaraT reprezentantul firmei care administreaz cimitirul, Ioan Bogdan.