Unde se consumă cea mai scumpă apă potabilă din România. Județele din Moldova au tarife duble față de Transilvania

0
Publicat:

În medie, românii plătesc 6,62 lei/mc de apă potabilă, cu TVA de 9%. Tarifele diferă foarte mult de la un județ la altul sau de la o regiune la Alba. Astfel, în Moldova există tarife duble față de județe din Transilvania.

Românii din Brăila și Galați plătesc cea mai scumpă apă potabilă FOTO Pixabay
Românii din Brăila și Galați plătesc cea mai scumpă apă potabilă FOTO Pixabay

Peste 9 lei un metru cub, cu TVA inclus, este preţul pe care locuitorii din Galaţi şi Brăila îl plătesc pentru apa potabilă, deşi ambele oraşe se află pe malul Dunării. Este cel mai mare preţ din ţară, aproape dublu faţă de cel din oraşe precum Arad, Giurgiu sau Alba Iulia.

Companiile locale susţin că majorarea a fost făcută de Autoritatea Națională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare (ANRSC) ca o condiţie de cofinanţare la proiectele europene de modernizare a rețelelor de apă şi canalizare. Dacă se pune la socoteală şi serviciul de canalizare, în cele două orașe mari ale României preţul total ajunge la aproximativ 15 lei pe un metru cub. La Brăila, metrul cub de apă potabilă costă 9,67 de lei, iar la Galați - 9,05 lei.

Decizia de majorare a tarifelor nu este o decizie a CUP Dunărea Brăila SA, ci este o condiție impusă prin acordul pentru finanțarea proiectului major în cadrul POIM. Majorarea tarifelor este o condiție obligatorie, imperativă a Uniunii Europene pentru realizarea investițiilor finanțate prin Fondul de Coeziune. Valoarea totală a proiectului este de 1.385.022.604 lei, inclusiv TVA”, au precizat reprezentanții furnizorului de apă potabilă din Brăila.

Potrivit acestora, „în cazul în care nu se vor aplica noile tarife, acest lucru este considerat o neîndeplinire a condițiilor impuse prin contractul de finanțare europeană nerambursabilă și se va rezilia contractul de finanțare, iar banii europeni vor fi restituiți”. Și în județul Alba, tariful pentru apă potabilă trebuia să se majoreze cu mai mult de 8%, iar cel pentru canalizare cu 40%. În urma unor presiuni politice, ordinul ANRSC a fost supendat pentru două luni, urmând ca noile tarife să fie stabilite etapizat pe o perioadă de până la 5 ani.

Oradea, cel mai mic tarif la apă potabilă

În afară de Brăila și Galați, cea mai scumpă apă curge la robinete în Buzău – 8,97 lei/mc, Vaslui – 8,89 lei/mc, Iași – 8,15 lei/mc, Călărași – 8,07 lei/mc, Sfântu Gheorghe – 8,01 lei/mc, Bistrița - 7,99 lei/mc, Satu Mare - 7,77 lei/mc, Turda - 7,82 lei/mc și Slatina - 7,67 lei/mc, Turda - 7,82 lei/mc.

De cealaltă parte, cele mai mici tarife la apa potabilă sunt la Oradea - 4,51 lei/mc, Orăștie - 4,56 lei/mc, Arad - 4,62 lei/mc, Giurgiu - 4,80 lei/mc, Cluj-Napoca - 4,81 lei/mc, Sibiu - 4,91 lei/mc, Alba – 5,10 lei/mc și Râmnicu Vâlcea – 5,44 lei/mc. Cele mai multe dintre aceste localități sau județe sunt din Transilvania. Una dintre condițiile pentru ca prețul apei potabile să fie mic este realizarea de investiții în modernizarea sistemelor de tratare și transport.

La capitolul ape menajare, „campioana” tarifelor este societatea Apă Canal Ilfov SA cu un preț de 7,89 lei/mc. Urmează Iași – 7,38 lei/mc, Slatina – 7,32 lei/mc, Dâmbovița – 7,25 lei/mc, Mediaș - 6,89 lei/mc, Piteși - 6,88 lei/mc, Satu Mare - 6,78 lei/mc, Călărași - 6,77 lei/mc, Târgu Jiu - 6,71 lei/mc, Bistrița-Năsăud - 6,71 lei/mc, Suceava - 6,70 lei/mc.

Cele mai mici tarife la canalizare sunt la Voluntari - 1,21 lei/mc (5,33 lei/mc la apă potabilă), Sibiu – 3,27 lei/mc, Alexandria - 3,41 lei/mc, Reșița - 3,53 lei/mc, Botoșani - 3,63 lei/mc, Oradea - 3,73 lei/mc, Orăștie - 3,85 lei/mc, Tulcea – 4,14 lei/mc. Toate aceste tarife sunt aplicate de la data de 1 aprilie 2023 și includ TVA.

Tarifele (fără TVA) pentru apă și canalizare avizate de ANRSC
Tarifele (fără TVA) pentru apă și canalizare avizate de ANRSC
Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite