Un motociclist rănit din cauza unui câine intrat pe autostradă a învins CNAIR în instanţă. Ce daune a obţinut

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Câinele a intrat pe autostradă printr-o secţiune ruptă a gradului de protecţie: Foto: arhivă Adevărul
Câinele a intrat pe autostradă printr-o secţiune ruptă a gradului de protecţie: Foto: arhivă Adevărul

Un bărbat care a suferit un accident rutier pe autostrada Sibiu – Orăştie, după ce a lovit un câine, a dat în judecată Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere şi a obţinut daune materiale în valoare de peste 9.000 de lei.

Atât Judecătoria Sebeş, cât şi Tribunalul Alba, ultima instanţă în 4 iunie 2020, i-au dat dreptate petentului M. Adrian şi au obligat instituţia statului să plătească sumele solicitate.

Bărbatul a reclamat că, în 17 septembrie 2017, în timp ce conducea o motocicletă pe direcţia de deplasare Sibiu – Deva, în dreptul bornei kilometrice 309, pe teritoriul judeţului Alba, dintre parapeţii de separare a sensurilor de mers, i-a apărut în faţă un câine pe care nu l-a mai putut evita şi pe care l-a lovit cu roata din faţă, moment în care s-a dezechilibrat şi a căzut pe şosea.

În urma impactului, motociclistul a suferit vătămări corporale care nu au necesitat internarea în spital. Motocicleta pe care o conducea a suferit mai multe avarii, fiind constatată ulterior daună totală. În urma accidentului, i-a fost deteriorat şi echipamentul pe care îl purta, format din cizme, pantaloni, geacă, cască şi mănuşi. ”Pârâta în calitate de administrator al sectorului de drum pe care s-a produs evenimentul rutier, avea obligaţia legala de a monta garduri laterale de protecţie a autostrăzii pentru asigurarea siguranţei traficului pe autostrada. Acest eveniment nu se producea dacă elementele de siguranţă a traficului rutier erau montate corespunzător astfel ca să nu permită pătrunderea în autostrada a animalelor, în speţă câinele. Mai mult, în zonă nu era montat niciun indicator privind posibila existenţă a animalelor”, a afirmat bărbatul în plângerea civilă depusă la Judecătoria Sebeş. 

Din probele administrate în cursul judecăţii, instanţa a constatat că la locul producerii accidentului, gardul de protecţie lipsea pe sensul opus de mers, permiţând intrarea animalelor pe autostradă, respectiv trecerea câinelui spre sensul de mers pe care se deplasa motocilistul, putându-se reţine o culpă a CNAIR, săvârşită prin inacţiune.

”Ulterior producerii evenimentului rutier (17.09.2017), au avut loc lucrări de înlocuire a gardului lipsă şi reparare a celui degradat, între km 3016+000 şi km 304+000 pe sensul de mers dinspre Sibiu înspre Deva, cât şi pe sensul de mers dinspre Deva spre Sibiu, incluzând şi  Km 309+227, rezultând că se impunea în acea porţiune împrejmuirea corespunzătoare cu garduri de protecţie care să împiedice pătrunderea animalelor pe autostrada”, a precizat instanţa de fond. În final, petentul a obţinut daune de 9.327 de lei, reprezentând contravaloarea motocicletei (7.000 de lei), a echipamentului de protecţie distrus (2.177 lei) şi 150 de lei reprezentând consultaţiile medicale. În plus, CNAIR mai trebuie să îi plătească suma de 2.571 lei reprezentând cheltuieli de judecată. Soluţia Tribunalului mai poate fi atacată cu recurs la Curtea de Apel.

Citiţi şi:

 

FOTO Traseu turistic spectaculos, accesibil pentru toată familia, la Cetatea Colţeşti. Legenda fortăreţei cu o vechime de 700 de ani

 

VIDEO Avans important în punctele critice ale lotului 1 din Autostrada Sebeş - Turda. Stadiul lucrărilor la cele trei noduri rutiere

 

FOTO Debarcader, parc pentru rulote, zone de relaxare şi picnic. Planul comunei Ciugud pentru a pune în valoare râul Mureş

Alba IuliaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite