Turmă de mistreți jucăuși surprinsă într-o pădure din România. Imagini spectaculoase filmate pe munte VIDEO

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

O turmă de mistreți jucăuși a fost surprinsă de o cameră video într-o pădure din Apuseni. Imaginile spectaculoase au fost făcute publice de către reprezentanții administrației Parcului Natural Apuseni.

Puii de mistreţ trăiesc cu femelele în cârduri, acestea fiind conduse de scroafele cele mai bătrâne. Cei mai puternici masculi sunt solitari, iar ceilalţi masculi trăiesc în grupuri separate.

În România, mistreţul populează pădurile, începând cu Delta şi Lunca Dunării, până în desişurile Carpaţilor. Este colorat negru - cafeniu și scoate sunete foarte asemănătoare celor ale porcilor domestici. Colindă în turmă pădurile şi culturile agricole de la marginea acestora și produce stricăciuni în special în lanurile de porumb şi cartofi. Scroafa fată 4-6 purcei, pe care îi hrăneşte cu lapte.

Este vânat pentru trofeu şi pentru carne. Poate ataca omul, de aceea întâlnirea cu aceste animale trebuie evitată. Dentiţia este adaptată modului de hrănire şi e formată din incisivi, canini şi măsele. Trunchiul său este puternic, îndesat, turtit lateral, mai rotunjit la umeri şi mai lat la şale. Râtul lung se termină cu un disc mobil, susţinut de un os cu care poate săpa şi pământul tare.

În ultimii ani, în România s-a semnalat o înmulțire fără precedent a mistrețului. În zona Apusenilor, turmele ies deseori din păduri și distrug culturile și pajiștile oamenilor. De cele mai multe ori, foarte rarele compensații acordate de stat nu acoperă valoarea pagubelor. 

Parcul Natural Apuseni are o suprafaţă de 76.064 de hectare, în zona Munţilor Apuseni, pe teritoriul judeţelor Cluj, Bihor şi Alba Regia Naţională a Pădurilor – Romsilva administrează 22 de parcuri naţionale şi naturale, cu o suprafaţă totală de aproape 850 de mii de hectare, din care peste 580 de mii de hectare păduri, 175 de mii de hectare aflându-se în zone de protecţie strictă sau integrală. Se estimează că în această zonă trăiesc mii de exemplare de porc mistreţ.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite