Grădinița viitorului, inaugurată la Ciugud. A costat 1,6 milioane de euro și are sisteme inteligente de lumină și căldură
0Cea mai modernă grădiniță din județul Alba a fost inaugurată joi la Ciugud. A costat 1,6 milioane de euro și a fost construită în zona industrială a comunei.

Grădinița are multiple dotări, de la jocuri interactive, proiectoare pentru podea, săli pentru fiecare grupă, cabinet medical, băi adaptate special pentru copii și nu în ultimul rând un spațiu de joacă interior, unde cei mici pot fi supravegheați de pe holuri.
De asemenea, construcția are sisteme inteligente de reducere a consumurilor: lumina și căldura se adaptează singure grație unor senzori, iar atunci când concentrația de dioxid de carbon crește, educatoarele primesc o notificare pe telefon.
„Grădinița viitorului înseamnă folosirea celor mai moderne tehnologii pentru asigurarea confortului copiilor în timpul petrecut la grădiniță. Totuși, în procesul educațional, tehnologia este folosită cu moderație, copiii fiind încurajați spre joc, experimentare, învățare practică sau dezvoltarea deprinderilor. În educația timpurie evităm, pe cât posibil, folosirea ecranelor și tabletelor în activitățile cu copiii, iar scopul nostru este să creștem copii sănătoși și fericiți” a spus Dan Lungu, purtătorul de cuvând al Primăriei Ciugud.

Noua grădiniță va intra în sistemul educațional începând cu anul școlar viitor. Primarul Gheorghe Damian spune că a decis amplasarea grădiniței printre fabricile din zona de dezvoltare pentru că toți locuitorii comunei trec pe acolo în drum spre serviciu și va deservi și angajații zonei industriale.
Investiții în zona industriașă
Zona industrială comunei Ciugud din Alba s-a dezvoltat spectaculos în ultimii ani. Investitorii sunt atraşi de facilităţile importante oferite de administraţia locală.

Un milion de euro intră anual în vistieria comunei de la companiile care şi-au dezvoltat afacerile aici, bani care asigură fonduri pentru investiţii, dar şi cofinanţarea pentru proiecte europene. Din 2005 şi până în prezent, în jur 50 de investitori cu peste 1.000 de angajaţi au cumpărat sau au concesionat teren.
În prezent sunt ocupate peste 60 de hectare din totalul de 100 puse la dispoziţia celor care doresc să-şi dezvolte o afacere într-una dintre cele mai bogate comune din România. I