Tiberiu Niţu despre accidentul din Apuseni: „Un dosar complex, orice decizie grăbită ar fi de rău augur“. Patru procurori lucrează la anchetă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ancheta privind accidentul aviatic din Munţii Apuseni este instrumentată de patru procurori de la Secţia Parchetelor Militare a Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Procurorul general Tiberiu Niţu a spus miercuri că dosarul este „foarte complex, greoi şi orice decizie grăbită sau pripită ar fi de rău augur“.

Procurorul Tiberiu Niţu a participat miercuri la Alba Iulia la bilanţul pe anul 2013 a structurilor din raza de competenţă a Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia. La finalul întâlnirii cu procurorii din Alba, Sibiu şi Hunedoara, procurorul general al României a făcut câteva referiri la ancheta derulată în legătură cu accidentul aviatic produs în luna ianuarie, în Apuseni.

„Ştiu că au fost desemnaţi patru procurori care să instrumenteze acest dosar. Dumnealor studiază dosarul, îşi întocmesc propiul plan de anchetă şi cu siguranţă vor desfăşura activităţi în mod ritmic şi pe măsură ce activităţile vor fi efectuate şi acele activităţi vor putea fi comunicate public, vă asigur că vom avea o bună comunicare publică. De altfel am realizat şi un plan de comunicare publică pe acest dosar”, a spus Tiberiu Niţu. Procurorul a afirmat că nu poate oferi o estimare asupra duratei anchetei. „Ar fi neprofesionist din partea mea, vă o spun cu toată seriozitatea, să fac eu estimări asupra unei anchete, atenţie, privind un accident aviatic. Nu e simplu, e foarte complex, foarte greoi, orice decizie grăbită sau pripită ar fi de rău augur“, a completat acesta.

Raportul final privind concluziile medico-legale a fost finalizat de către Serviciul de Medicină Legală Alba şi predat anchetatorilor, dar informaţia nu a ajuns încă la Procurorul General. ”Nu am cunoştinţă despre concluziile rapoartelor medico-legale. Acestea nici nu ştiu dacă au fost întocmite şi redactate rapoartele finale, ultima oară când am avut o discuţie în legătură cu acest dosar era vorba de nişte concluzii preliminare, dar eu nu am cunoştinţă despre aceste concluzii. Procurorii de caz de la parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi  Justiţie - Secţia Parchetelor Militare ar fi în măsură să dea un răspuns, dar şi în acest caz actele de urmărire penală, pe măsură ce sunt efectuate, în măsura în care comunicarea publică a unor date din dosar nu impietează ancheta vor fi communicate“, a afirmat şeful Ministerului Public.

Niţu a mai spus că discuţiile din spaţiul public privind o eventuală intervenţie întârziată a autorităţilor, „echivalează în limbajul procesual penal cu existenţa unor indicii că anumite persoane cu funcţii de natură să coordoneze astfel de activităţi ar fi avut vreo culpă în organizarea intervenţiei la faţa locului“. Procurorul a spus, însă, că nu există în momentul de faţă persoane determinate care ar avea vreo formă de răspundere penală cu privire la accident.

Ancheta privind accidentul aviatic a fost derulată, iniţial, de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia. Dosarul a fost declinat pentru soluţionare procurorilor militari din Parchetul General pentru că este nevoie de audierea unor persoane care au statut profesional ce implică competenţa acestei structuri. 

În urma accidentului aviatic produs în 20 ianuarie în Munţii Apuseni, într-o zonă accidentată, la peste 1.500 de metri altitudine, la graniţa dintre judeţele Cluj şi Alba, şi-au pierdut viaţa pilotul Adrian Iovan şi studenta Aurelia Ion. În accident au fost răniţi copilotul Răzvan Petrescu şi medicii Radu Zamfir de la Spitalul Fundeni, Valentin Calu de la Spitalul Elias, Cătălin Pivniceru de la Spitalul "Sfânta Maria" şi Sorin Ianceu de la Spitalul Municipal din Beiuş, judeţul Bihor.

Echipa medicală din avion mergea de la Bucureşti la Oradea, unde urma să preleveze ficatul de la un donator de peste 60 de ani care suferise un accident vascular cerebral. Epava avionului şi victimele au fost găsite de cei trei localnici, după căutări care au durat aproximativ cinci ore şi la care au participat pompieri salvatori, jandarmi montani, poliţişti, salvamontişti, angajaţi ai Parcului Naţional Munţii Apuseni şi localnici.

Pe aceeaşi temă:

Parastas la 40 de zile de la accidentul aviatic din Apuseni organizat de Romaniţa Iovan, fosta soţie a pilotului Adrian Iovan Fosta soţie a pilotului Adrian Iovan, decedat în accidentul aviatic din Munţii Apuseni, Romaniţa Iovan, va organiza un parastas de pomenire la 40 de zile de la moartea acestuia. Evenimentul este programat pentru data de 22 februarie 2014 şi va avea loc în comuna Horea.

FOTO VIDEO Eroii-salvatori din Apuseni au primit cea mai mare distincţie a BOR: „Au plâns cu ei, i-au ajutat şi i-au cărat în braţele lor“ Ceremonie emoţionantă şi impresionantă la Catedrala Ortodoxă a Încoronării din Alba Iulia. Salvatorii eroi din Horea au primit, duminică, din partea Arhiepiscopului Irineu, cea mai mare distincţie acordată de Biserica Ortodoxă Română mirenilor: Crucea arhiepiscopală. Sute de credicioşi au participat la eveniment, iar, la final, i-au aplaudat şi felicitat pe cei care au găsit aeronava prăbuşită în Munţii Apuseni.

Certificatul medical de deces al Aurei Ion. Rezidenta a murit din cauza „expunerii îndelungate la temperaturi scăzute Certificatul constatator medical de deces al studentei Aurelia Ion, aflată în avionul prăbuşit luni în Munţii Apuseni, arată fără dubiu că tânără a murit din cauza hipotermiei. Medicul Gheorghe Vieru a scris pe document ca şi cauză a morţii ”Expunere îndelungată la temperaturi scăzute. Moarte prin accident aviatic”.

Moţii salvatori din Horea participă la înmormântarea pilotului Adrian Iovan Un număr de 11 localnici  din comuna Horea, implicaţi în acţiunea de căutare şi salvare a victimelor accidentului aviatic produs luni în Munţii Apuseni, vor primi Crucea Arhiepiscopală, cea mai înaltă distincţie acordată mirenilor de către Arhiepiscopia de Alba Iulia.

Prima distincţie pentru salvatorii din Apuseni: Crucea Arhiepiscopală de la Arhiepiscopia Ortodoxă de Alba Iulia Un grup de 26 de locuitori ai comunei Horea, implicaţi în activitatea de căutare a avionului prăbuşit în masivul Petreasa, participă vineri, la Bucureşti, la slujba de înmormântare a pilotului Adrian Iovan

O poveste fără şefi şi bani. Cum au reuşit salvatorii din Apuseni să facă imposibilul Linişte ireală, oameni parcă prea calmi, atenţi la viaţa lor, la viaţa muntelui. Aşa arăta localitatea Horea până luni după-amiază. De atunci, de când avionul pilotat de Adrian Iovan s-a prăbuşit în Vârful Pietreasa, agitaţia, implicarea voluntarilor, puzderia de oameni ai legii, medici şi jurnalişi au dat peste cap parcă firescul unei lumi perfecte.

Rezultatele autopsiei pilotului Adrian Iovan şi a studentei, morţi în avionul care a aterizat forţat în Apuseni   Medicul Gheorghe Vieru, şeful IML Alba, a dat publicităţii, în urmă cu scurt timp,  rezultatele autopsiei efectuate la cei doi morţi în accidentul aviatic de la limita judeţului Cluj cu Alba, pilotul Adrian Iovan şi rezidenta.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite