Certificatul medical de deces al Aurei Ion. Rezidenta a murit din cauza „expunerii îndelungate la temperaturi scăzute“
0Certificatul constatator medical de deces al studentei Aurelia Ion, aflată în avionul prăbuşit luni în Munţii Apuseni, arată fără dubiu că tânără a murit din cauza hipotermiei. Medicul Gheorghe Vieru a scris pe document ca şi cauză a morţii ”Expunere îndelungată la temperaturi scăzute. Moarte prin accident aviatic”.
În termeni medicali, studenta Aurelia Ion a murit în urma unui şoc hipotermic asociat cu tulburări de dinamică respiratorie cauzată de un traumatism şi compresiune toracică prelungită. Pilotul avionului care s-a prăbuşit în Apuseni, Adrian Iovan, a suferit un şoc traumatic combinat cu şoc hipotermic, traume şi fracturi la mâini şi coaste.
”Cel puţin în cazul studentei, cred că ar fi avut şanse de supravieţuire, în situaţia în care era descoperită repede. Nu aş putea face o cuantificare în timp. Fetiţa asta a supravieţuit. A decedat după miezul nopţii, în echipajul SMURD, în timpul manevrelor de resuscitare. Au reuşit să o transporte până la o ambulanţă, s-au declanşat manoperele de resuscitare, dar fără success. Mecanismul morţii este de şoc hipotermic, combinat cu tulburări de dinamică respiratorie, ca urmare a unui traumatism”, a declarat medicul Gheorghe Vieru, şeful Serviciului de Medicină Legală Alba.
Foto: ziarulunirea.ro
În legătură cu pilotul Adrian Iovan, legistul a precizat că rănile erau mult mai grave. „Adrian Iovan, după semnele morţii, era decedat mai demult. Nu putem face aprecieri asupra orei exacte, însă părerea mea e că undeva spre seară, în 20 seara. Avea leziuni mult mai severe de ordin traumatic, de ordin climatologic erau aceleaşi pentru ambele victime. Faptul că nu existau posibilităţi de descarcerare au dus la cauza decesului”, a mai spus Gheorghe Vieru.
Concluzia este că, cel puţin în cazul tinerei, erau şanse mari să fie salvată, dacă era găsită mai repede. Primii salvatori, trei săteni din comuna Horea, au ajuns la epava avionul în jurul orei 21.00, la cinci ore de la
producerea accidentului aviatic. La momentul declarării decesului, temperatura corpului Aurei Ion era de 18,6 grade Celsius, situaţie incompatibilă cu viaţa.
Tânăra moartă în urma accidentului aviatic de luni avea 23 de ani, era ofiţer-student în anul V la Institutul Medico-Militar din Bucureşti şi făcea un stagiu de pregătire la Spitalul Fundeni. Aurelia Ion a fost avansată post-mortem la gradul de locotenent şi înmormântată cu onoruri militare.
La funeraliile tinerei au participat şi cei care i-au fost alături în ultimele sale clipe: Gheorghe Giurgiu, Gheorghe Trif şi Argentin Todea, cei trei moţi din Horea, care au ajuns primii la locul tragediei, înaintea echipelor de salvare. De asemenea, cei trei au participat astăzi, alături de alţi 23 de localnici din Horea la înmormântarea pilotului Adrian Iovan.
Pe aceeaşi temă:
Moţii salvatori din Horea participă la înmormântarea pilotului Adrian Iovan Un număr de 11 localnici din comuna Horea, implicaţi în acţiunea de căutare şi salvare a victimelor accidentului aviatic produs luni în Munţii Apuseni, vor primi Crucea Arhiepiscopală, cea mai înaltă distincţie acordată mirenilor de către Arhiepiscopia de Alba Iulia.
Prima distincţie pentru salvatorii din Apuseni: Crucea Arhiepiscopală de la Arhiepiscopia Ortodoxă de Alba Iulia Un grup de 26 de locuitori ai comunei Horea, implicaţi în activitatea de căutare a avionului prăbuşit în masivul Petreasa, participă vineri, la Bucureşti, la slujba de înmormântare a pilotului Adrian Iovan
O poveste fără şefi şi bani. Cum au reuşit salvatorii din Apuseni să facă imposibilul Linişte ireală, oameni parcă prea calmi, atenţi la viaţa lor, la viaţa muntelui. Aşa arăta localitatea Horea până luni după-amiază. De atunci, de când avionul pilotat de Adrian Iovan s-a prăbuşit în Vârful Pietreasa, agitaţia, implicarea voluntarilor, puzderia de oameni ai legii, medici şi jurnalişi au dat peste cap parcă firescul unei lumi perfecte.
Rezultatele autopsiei pilotului Adrian Iovan şi a studentei, morţi în avionul care a aterizat forţat în Apuseni Medicul Gheorghe Vieru, şeful IML Alba, a dat publicităţii, în urmă cu scurt timp, rezultatele autopsiei efectuate la cei doi morţi în accidentul aviatic de la limita judeţului Cluj cu Alba, pilotul Adrian Iovan şi rezidenta.