Sute de locuitori din Sebeş se revoltă oficial împotriva unui colos industrial: ”Bolile respiratorii la copii şi cazurile de leucemie s-au înmulţit“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Peste 400 de locuitori ai municipiului Sebeş, din Alba Iulia şi din alte localităţi, solicită Agenţiei pentru Protecţia Mediului Alba să suspende procedura de actualizare a autoriziţiei integrate de mediu pentru compania Kronochem, care deţine fabrica de formaldehidă de pe platforma industrială Kronospan.

Reprezentanţii Kronochem Sebeş solicită Agenţiei pentru Protecţia Mediului Alba actualizarea autorizaţiei integrate de mediu pentru fabrica de formaldehidă cu o capacitate de 60.000 de tone/an. Motivul actualizării documentului este îndeplinirea unei obligaţii prevăzute într-o directivă a Uniunii Europene. 

Un număr de 426 de locuitori din Sebeş şi din alte localităţi învecinate solicită, prin intermediul uneui petiţii depuse a APM Alba, suspendarea procedurii ”deoarece există încă probleme nerezolvate legate de monitorizarea actuală a poluanţilor şi de impactul asupra sănătăţii populaţiei”.

Funcţionarea de până acum a instalaţiilor de pe platforma Kronospan s-a făcut fără ca emisiile în atmosfera oraşului Sebeş să poată fi verificate cu aparatura independentă de către Garda de Mediu Alba. În cazul unor sesizări transmise Gărzii de Mediu Alba, comisarii de mediu nu au putut soluţiona aceste sesizări deoarece nu dispun de aparatura necesară în astfel de situaţii. Menţionăm că pe platforma industrială Sebeş cumulând debitele tuturor instalaţiilor de evacuare sunt eliminate milioane de metri cubi per oră de gaze, în aceste gaze fiind deci cantităţi imense de substanţe toxice. De mai bine de un an s-au făcut promisiuni legate de aducerea unei staţii mobile de monitorizare a aerului în Sebeş, lucru care nu s-a întâmplat nici în ziua de azi.

La nivelul societăţii civile locale nu există deloc încredere în bunele practici ale companiei, aceasta având antecedente în muşamalizarea unor scurgeri accidentale în anul 2008 de aproximativ 800 litri formaldehidă, accident care nu a fost raportat în intervalul de timp impus de legile aferente. De asemenea, compania Kronospan Sebeş a primit aproximativ 18 amenzi in perioada 2004-2015 pentru neconformităţi care contravin legislaţiei în domeniul protecţiei mediului”, se precizează în petiţia semnată de 426 de persoane.

Locuitorii reclamă iritaţii ale căilor respiratorii 

Iniţiatorii petiţiei afirmă că societatea Kronospan Sebeş a depus în anul 2013 documentaţia pentru a obţine revizuirea autorizaţiei integrate de mediu (AIM) şi mărirea capacităţii de producţie a formaldehidei, plăcilor PAL şi MDF. ”Le-a fost acordată această revizuire a AIM de către APM Alba în 2 decembrie 2014. Asociaţia PrimaNatura împreună cu cetăţenii din Sebeş au contestat aceasta revizuire deoarece documentaţia aşa cum era depusă era incompletă şi anume: lipsea un studiu de impact asupra sănatăţii populaţiei (necesar revizuirii sau obtinerii AIM conform OM 119/2015), formaldehida nu era încadrată la clasa 1 a agenţilor cancerigeni pentru om, conform regulamentului european 605/2014 (fraza de risc H350)”, se mai susţine în document. Oamenii afirmă că ”poluarea resimţită la nivel vizual şi olfactiv zi de zi este uneori atât de intensă încât locuitorii din zonă reclamă iritaţii ale căilor respiratorii sau cronicizarea unor afecţiuni mai vechi din cauza aerului irespirabil”. 

petitie apm alba

”Aceste aspecte au fost recunoscute şi de medicii de familie care au confirmat că «frecvenţa bolilor respiratorii la copii s-a inmulţit, inclusiv incidenţa de astm bronşic» şi este cunoscut faptul că poluarea este una din cauzele instalării astmului. Mai mult, în Studiul de Impact Asupra Sănătăţii Populaţiei, potrivit datelor prezentate, există în perioada studiată valori semnificativ crescute ale frecvenţei cazurilor de leucemie în Sebeş comparativ cu alte oraşe şi un trend crescător al frecvenţei malformaţiilor sistemului nervos şi sistemului cardiovascular. Expunerea la formaldehida e corelată cu leucemiile în literatura de specialitate şi clasificată de un Regulament al Comisiei Europene drept substanţă mutagenă. Vă rugăm deci să suspendaţi procedura de emitere a Autorizaţiei Integrate de Mediu, valabilă 10 ani, până la clarificarea tuturor aspectelor menţionate mai sus”, mai spun oamenii din Sebeş.

Activitatea companiilor de pe platforma Kronospan este de mai mulţi ani în centrul unui scandal privind emisiile de la instalaţiile tehnologice. Reprezentanţii scoietăţii susţin că acestea nu poluează şi că de vină este traficul auto intens din zonă, în timp ce mulţi locuitori afirmă că măsurătorile nu ar fi reale. În ultimii 12 ani, pe platforma Kronospan au avut loc 15 evenimente tehologice. În februarie 2008, de exemplu, s-a produs o defecţiune tehnică în cadrul Secţiei Chimice, respectiv s-a fisurat o garnitură la un filtru amplasat în cuva de retenţie a rezervoarelor de formaldehidă care a condus la deversarea accidentală a circa 800 kg de formaldehidă. Ultimul incident a avut loc în 29 ianuarie 2020. Un fum negru emis de la o instalaţie de pe paltformă a provocat panică printre locuitorii oraşului. Firma a fost amendată cu 15.000 de lei de Garda de Mediu.

Citiţi şi:

 

Cum se fac autorităţile că luptă cu accidentele tehnologice de pe platforma industrială Kronospan. Localnicii se tem că fumul poate cauza anomalii genetice

 

FOTO VIDEO Panică la Sebeş din cauza unui fum negru emanat de pe platforma Kronospan. Un nor uriaş a acoperit oraşul

 

Amendă de 15.000 de lei pentru Kronospan pentru incidentul tehnologic de pe platforma industrială din Sebeş

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite