Starea pârtiilor din Alba: condiţii bune de schi la Şureanu şi Arieşeni. Ce pârtii sunt deschise şi cum va fi vremea pe munte

0
0
La Şureanu este zăpadă suficientă pentru schi
La Şureanu este zăpadă suficientă pentru schi

Sezonul de schi continuă cu succes în zona montană din Alba, datorită stratului abundent de zăpadă depus în urma ninsorilor recente. La Şureanu a nins suficient de mult în ultimele zile, astfel încât zăpada să fie satisfăcător de bună şi de multă atât pe pârtii, cât şi în zonele de off-piste. Drumul între Oaşa şi pârtii se prezintă în condiţii bune, fiind deszăpezit, îndreptat şi lărgit.

Sezonul de schi continuă şi la Arieşeni, unde atât pe pârtia Vârtop 1, cât şi pe pârtia Vârtop 2 stratul de zăpadă este suficient. Se poate schia în condiţii foarte bune, inclusiv în zonele de off-piste. Instalaţiile de transport pe cablu vor funcţiona în regim normal.

Domeniul Schiabil Şureanu

– Pârtii existente: 9 (A_1; A_2; A_3; C_1; C_2; C_3; C_4; S_1; S_2)

– Pârtii funcţionale: 2 (C_1; C_3)

– Lungime totală a pârtiilor existente: 11 km

– Altitudine maximă: 2.010 m

– Tunuri de zăpadă: nu

– Webcam: http://live.schisureanu.ro

– Nocturnă: nu

– Pârtie pentru sănii: da

– Semnal mobil: Vodafone integral; Telekom parţial; Orange minimal

Evaluare generală: sezonul continuă cu succes la Şureanu, datorită stratului abundent de zăpadă de pe pârtii. A nins suficient de mult în ultimele zile, astfel încât zăpada să fie satisfăcător de bună şi de multă atât pe pârtii, cât şi în zonele de off-piste. În plus, drumul dintre lacul Oaşa şi pârtii este în stare bună, fiind accesibil pentru orice tip de maşină.

Acces: Sebeş – Şugag – lacul Oaşa (DN 67 C), apoi la dreapta spre – mănăstirea Oaşa – Luncile Prigoanei – Poarta Raiului – Domeniul Schiabil Şureanu (DJ 704). Distanţă faţă de Sebeş: 82 km, care pot fi parcurşi în aproximativ 2 h (fără popasuri).

Starea drumului între Sebeş şi lacul Oaşa: drumul este asfaltat în totalitate.

Starea drumului între lacul Oaşa şi Domeniul Schiabil Şureanu (18 km): drumul se prezintă în condiţii bune, fiind deszăpezit, îndreptat şi lărgit. Totuşi, este obligatoriu să fiţi pregătiţi cu lanţuri pentru roţi.

Pârtii, strat de zăpadă şi instalaţii de cablu: în perioada următoare se va schia pe 6 din cele 9 pârtii (adică A_1, A_2, A_3, C_1, C_3, C_4). Stratul de zăpadă bătătorită măsoară circa 30 cm, iar cel de zăpadă nebătătorită aproximativ 60 cm. Nu mai există porţiuni de iarbă şi pământ pe pârtii, toate au fost acoperite de ninsorile recente. De asemenea, zonele foarte întinse de off-piste de la Şureanu sunt perfect accesibile, având un powder ideal în aceste zile. Din cele trei instalaţii de transport pe cablu, funcţionează teleschiul „Curmătura” şi telescaunul.

sureanu alba schi

Meteo şi vizibilitate pe pârtii: conform prognozelor meteo (http://freemeteo.ro/vremea/muntii-surean/7-zile/meteograma/?gid=665721&language=romanian&country=romania), urmează ninsori în acest weekend la Şureanu, în special pe parcursul zilei de Duminică. Temperaturile vor oscila între -11 şi -4 grade Celsius. Este posibil să fie viscol şi vizibilitate scăzută pe pârtii.

Servicii turistice: asistenţă Salvamont la baza pârtiilor; monitori de schi şi snowboarding pe pârtii; centru de închirieri schi & snowboarding în tabăra sportivă din Luncile Prigoanei; centru de închirieri schiuri la baza pârtiilor; trei après-ski­-uri pe Domeniul Schiabil Şureanu; unităţi de cazare în Poarta Raiului, în Luncile Prigoanei şi pe malul lacului Oaşa.

Sfatul Serviciului Turism:

– dotaţi-vă maşina cu lanţuri pentru roţi.

– evitaţi vitezele mari pe pârtii, dacă nu ştiţi să schiaţi în siguranţă.

– ţineţi cont de sfatul salvamontiştilor, al jandarmilor montani şi al monitorilor.

Arieşeni (Vârtop)

– Pârtii existente: 2 (Vârtop 1 şi Vârtop 2)

– Pârtii funcţionale: 2 (Vârtop 1 şi Vârtop 2)

– Lungime totală: 2 km

– Altitudine maximă: 1.400 m

– Tunuri de zăpadă: da

– Webcam:

Vârtop 2 – http://jurnalul.ro/webcam/arieseni-partia-vartop-2-467.html

Vârtop 1 – http://www.todeaturism.ro

– Nocturnă: da

– Pârtie pentru sănii: da

– Semnal mobil: toate reţelele

Evaluare generală: sezonul de schi continuă şi la Arieşeni, dat fiind că stratul de zăpadă de pe pârtii este suficient în urma ninsorilor recente.

Acces: Alba Iulia – Abrud – Câmpeni (DN 74 A) – Albac – Arieşeni (DN 75). Distanţă faţă de Alba Iulia: 120 km, care pot fi parcurşi în aproximativ 2 h 30 min.

image

Starea drumului: este accesibil oricărui tip de autovehicul.

Pârtii, strat de zăpadă şi instalaţii de cablu: atât pe pârtia Vârtop 1, cât şi pe pârtia Vârtop 2 stratul de zăpadă este suficient, atingând circa 40 cm grosime. Se poate schia în condiţii foarte bune, inclusiv în zonele de off-piste. Instalaţiile de transport pe cablu vor funcţiona în regim normal.

Meteo şi vizibilitate pe pârtii: conform prognozelor meteo (http://freemeteo.ro/vremea/arieseni/7-zile/meteograma/?gid=686167&language=romanian&country=romania), la Arieşeni va fi înnorat în weekend. Vremea va fi foarte rece, ceea ce va păstra zăpada în condiţii excelente. Temperaturile se vor încadra între -10 şi -6 grade Celsius. Este posibil ca vizibilitatea pe pârtii să fie afectată.

Servicii: asistenţă Salvamont la baza pârtiilor; şcoală de schi & snowboard la baza pârtiilor; centre de închirieri schiuri & snowboards la baza pârtiilor; restaurante şi unităţi de cazare la baza pârtiilor şi în staţiune.

Sfatul Serviciului Turism:

– evitaţi teribilismul şi vitezele mari pe pârtie;

– păstraţi atenţia la pârtia de sănii;

– ţineţi cont de sfatul salvamontiştilor, al jandarmilor montani şi al monitorilor.

Salvamont Alba: zeci de accidente pe pârtiile de la Arieşeni şi Şureanu, turişti rătăciţi şi cu leziuni grave

Alba Iulia


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri