Sezonul de schi continuă în Alba, la Arieşeni şi Şureanu. Cinci pârtii sunt deschise pentru amatorii de schi

0
0
În Şureanu se schiază pe trei din cele nouă pârtii
În Şureanu se schiază pe trei din cele nouă pârtii

Sezonul de schi continuă în Alba, chiar dacă nu în cele mai bune condiţii. La Şureanu se schiază doar pe trei din cele nouă pârtii. De asemenea, la Arieşeni se schiază pe ambele pârtii, cu stratul de zăpadă în scădere

Atât la Arieşeni cât şi la Şureanu sunt aşteptate ninsori în cursul săptămânii, urmate de o puternică răcire a vremii (până la -17 grade Celsius) în preajma Revelionului.

Domeniul Schiabil Şureanu

– Pârtii existente: 9 (A_1; A_2; A_3; C_1; C_2; C_3; C_4; S_1; S_2)

– Pârtii funcţionale: 2 (C_1; C_3)

– Lungime totală a pârtiilor existente: 11 km

– Altitudine maximă: 2.010 m

– Tunuri de zăpadă: nu

– Webcam: http://live.schisureanu.ro

– Nocturnă: nu

– Pârtie pentru sănii: da

– Semnal mobil: Vodafone integral; Telekom parţial; Orange minimal

Evaluare generală pentru perioada extinsă 26 decembrie 2015 – 3 ianuarie 2016: datorită absenţei ninsorilor, pârtiile de la Şureanu au din ce în ce mai puţină zăpadă. Totuşi, stratul existent (de circa 10-15 cm grosime) se prezintă în condiţii acceptabile şi se poate schia fără mari dificultăţi. Trei din cele nouă pârtii sunt practicabile, cu toate că ele prezintă în continuare porţiuni de iarbă, gheaţă şi pământ. Ţinând, însă, cont de faptul că la Şureanu există exclusiv zăpadă naturală, în comparaţie cu restul staţiunilor din România unde nu există deloc, putem spune că, aici, situaţia e neaşteptat de bună în această perioadă de încălzire.

Acces: Sebeş – Şugag – lacul Oaşa (DN 67 C), apoi la dreapta spre – mănăstirea Oaşa – Luncile Prigoanei – Poarta Raiului – Domeniul Schiabil Şureanu (DJ 704). Distanţă faţă de Sebeş: 82 km, care pot fi parcurşi în aproximativ 2 h (fără popasuri).

sureanu alba schi

Starea drumului între Sebeş şi lacul Oaşa: drumul este asfaltat în totalitate. Starea drumului între lacul Oaşa şi Domeniul Schiabil Şureanu (18 km): drumul se prezintă în continuare în condiţii bune, fiind recent îndreptat, lărgit şi curăţat. Totuşi, este obligatoriu să fiţi pregătiţi cu lanţuri pentru roţi. Recomandăm prudenţă.

Pârtii, strat de zăpadă şi instalaţii de cablu: în perioada următoare se va schia pe doar 3 din cele 9 pârtii (adică C_1, C_3, C_4). Stratul de zăpadă nebătătorită măsoară circa 15-20 cm, fiind relativ suficient pentru schi şi snowboarding. Există, pe toate pârtiile, porţiuni accentuate de iarbă, pământ şi gheaţă, datorită absenţei precipitaţiilor şi a încălzirii vremii. Totodată, nu vă aventuraţi în zona de off-piste, întrucât zăpada insuficientă scoate la iveală bolovani şi cioturi de copaci. Din cele trei instalaţii de transport pe cablu, funcţionează doar teleschiul „Curmătura” . Totuşi, este posibil să funcţioneze şi telescaunul, dacă va fi atins pragul minim al numărului de utilizatori (40).

Meteo şi vizibilitate pe pârtii: conform prognozelor meteo (http://freemeteo.ro/vremea/muntii-surean/7-zile/meteograma/?gid=665721&language=romanian&country=romania), nici în acest weekend nu va ninge la Şureanu. În schimb, va fi vreme deosebit de frumoasă. Temperaturile vor oscila între -1 şi 4 grade Celsius. Totuşi, săptămâna viitoare urmează ninsori slabe, după care temperaturile vor scădea drastic (până la -17 grade Celsius), instaurând un ger puternic în preajma Revelionului. Vizibilitatea pe pârtii nu va fi afectată.

Servicii turistice: asistenţă Salvamont la baza pârtiilor; monitori de schi şi snowboarding pe pârtii; centru de închirieri schi & snowboarding în tabăra sportivă din Luncile Prigoanei; centru de închirieri schiuri la baza pârtiilor; trei après-ski­-uri pe Domeniul Schiabil Şureanu; unităţi de cazare în Poarta Raiului, în Luncile Prigoanei şi pe malul lacului Oaşa.

Sfatul Serviciului Turism:

– dotaţi-vă maşina cu lanţuri pentru roţi.

– ţineţi cont de sfatul salvamontiştilor, al jandarmilor montani şi al monitorilor.

Arieşeni (Vârtop)

– Pârtii existente: 2 (Vârtop 1 şi Vârtop 2)

– Pârtii funcţionale: 2 (Vârtop 1 şi Vârtop 2)

– Lungime totală: 2 km

– Altitudine maximă: 1.400 m

– Tunuri de zăpadă: da

– Webcam:

Vârtop 2 – http://jurnalul.ro/webcam/arieseni-partia-vartop-2-467.html

Vârtop 1 – http://www.todeaturism.ro

– Nocturnă: da

– Pârtie pentru sănii: da

– Semnal mobil: toate reţelele

Evaluare generală pentru perioada extinsă 26 decembrie 2015 – 3 ianuarie 2016: sezonul de schi continuă la Arieşeni, însă nu în cele mai bune condiţii. Stratul de zăpadă se află în scădere pe cele 2 pârtii, fiind din ce în ce mai incomod pentru practicarea sporturilor de iarnă. Totuşi, la fel ca şi pârtiile de la Şureanu, cele de la Arieşeni pot fi considerate excepţii între pârtiile din România, prin faptul că încă au zăpadă.

Acces: Alba Iulia – Abrud – Câmpeni (DN 74 A) – Albac – Arieşeni (DN 75). Distanţă faţă de Alba Iulia: 120 km, care pot fi parcurşi în aproximativ 2 h 30 min. Starea drumului: este accesibil oricărui tip de autovehicul.

Pârtii, strat de zăpadă şi instalaţii de cablu: atât pe pârtia Vârtop 1, cât şi pe pârtia Vârtop 2 stratul de zăpadă este în scădere, atingând circa 20 cm grosime. Totuşi, se poate schia în condiţii relativ acceptabile. Instalaţiile de transport pe cablu vor funcţiona în regim normal.

image

Meteo şi vizibilitate pe pârtii: conform prognozelor meteo (http://freemeteo.ro/vremea/arieseni/7-zile/meteograma/?gid=686167&language=romanian&country=romania), la Arieşeni va fi vreme frumoasă în weekend. Cerul va fi senin, cu temperaturi cuprinse între -2 şi 3 grade Celsius. Vizibilitatea pe pârtii nu va fi afectată. Sunt aşteptate ninsori în cursul săptămânii viitoare, urmate de o puternică răcire a vremii (până la -17 grade Celsius) în preajma Revelionului.

Servicii: asistenţă Salvamont la baza pârtiilor; şcoală de schi & snowboard la baza pârtiilor; centre de închirieri schiuri & snowboards la baza pârtiilor; restaurante şi unităţi de cazare la baza pârtiilor şi în staţiune.

Sfatul Serviciului Turism:

– evitaţi teribilismul şi vitezele mari pe pârtie;

– păstraţi atenţia la pârtia de sănii;

– ţineţi cont de sfatul salvamontiştilor, al jandarmilor montani şi al monitorilor.

Alba Iulia în publicaţia americană The Huffington Post: „În mijlocul ţării există un oraş în formă de diamant“

 

FOTO VIDEO Peste 20.000 de români la parada militară de la Alba Iulia, de Ziua Naţională a României

Alba Iulia


Ultimele știri
Cele mai citite