Senatorul PDL Traian Igaş cere Guvernului să îşi asume integral proiectul Roşia Montană

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ministrul Daniel Barbu şi senatorul Traian Igaş la Roşia Montană
Ministrul Daniel Barbu şi senatorul Traian Igaş la Roşia Montană

Senatorul PDL Traian Igaş, preşedintele comisiei parlamentare pentru relaţia cu UNESCO, solicită ca Guvernul să îşi asume integral proiectul Roşia Montană. Igaş a precizat că nu este normal ca problema investiţiei să fie ”pasată” Parlamentului.

Declaraţiile au fost făcute marţi, la Roşia Montană, unde parlamentari din comisia UNESCO au vizitat mai multe obiective de patrimoniu aflate în proces de restaurare. Alături de senatori şi deputaţi a fost prezent şi ministrul Culturii, Daniel Barbu. ”Guvernul ar trebui să îşi asume proiectul cap-coadă. Nu poţi pasa spre Parlament o problemă atât de importantă. Dacă există susţinere din partea Guvernului să îşi asume răspunderea în faţa românilor”, a spus senatorul Traian Igaş.

Parlamentarul a precizat că vizita la Roşia Montană a fost una benefică pentru membrii comisiei. „Am rămas impresionaţi de ceea ce am văzut în galeriile de exploatare a aurului. Sunt convins că atunci când acestea vor fi deschise turiştilor, Roşia Montană va avea un viitor pe care şi-l poate consolida doar prin investiţii şi prin deschiderea spre turism”, a precizat Igaş.

Răspunsul la declaraţiile senatorului PDL a fost dat imediat de ministrul Culturii. ”Nu se pune problema pasării responsabilităţii. Proiectul de lege este iniţiat de Guvern şi va fi semnat de aproape toţi minştri. Sunt chestiuni pe care doar Parlamentul le poate rezolva”, a afirmat Daniel Barbu (PNL). Ministrul s-a aflat pentru prima data la Roşia Montană. ”Din punct de vedere a patrimoniului, mi se pare că sunt lucruri cu totul extraordinare care s-au făcut, mai ales pe versantul arheologic. Este pentru prima oară în istoria arheologiei româneşti, când se face arheologie subterană”, a declarat Barbu.

Guvernul României pregăteşte documentaţia care ar urma să stea la baza aprobării proiectului minier de la Roşia Montană. Astfel, în luna septembrie se estimează emiterea de către Guvern a hotărârii privind acordul de mediu. Exploatarea minereurilor din perimetrul Roşia Montană ar urma să înceapă în noiembrie 2016, după ce planul urbanistic zonal va fi aprobat până la sfârşitul acestui an.

Guvernul va transmite Parlamentului şi o lege privind unele măsuri aferente exploatării minereurilor auro-argentifere din perimetrul Roşia Montană. Proiectul va fi declarat de utilitate publică de interes naţional. Documentaţia cuprinde şi un acord ce va fi încheiat între Guvern pe de o parte şi Gabriel Resources, respectiv Roşia Montană Gold Corporation, de celalată parte şi care conţine principalele obiective ale investiţiei.

Prin acest acord statul român va deţine 25% din capitalul social al RMGC pe toată durata de valabilitate a licenţei de exploatare, prin cedarea gratuită de către investitor a unui pachet de 5,69% la sută din acţiunile companiei. Statul Român are în prezent 19,3% din capitalul RMGC. Condiţia esenţială pentru cedarea acţiunilor este emiterea şi aprobarea de către Guvern a acordului de mediu, care să nu conţină modificări semnificative faţă de proiectul prezentat şi propus.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite