Se schimbă faţa oraşului Unirii: zeci de milioane de euro, investite în infrastructura rutieră din Alba Iulia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vedere aeriană a municipiului Alba Iulia. Foto: apulum.ro
Vedere aeriană a municipiului Alba Iulia. Foto: apulum.ro

Infrastructura rutieră din Alba Iulia pe care se derulează serviciul de transport public de călători va fi modernizată cu o sumă de circa 20 de milioane de euro, bani din fonduri euroepne.

Primăria Alba Iulia a demarat joi una dintre cele mai importante licitaţii publice din ultimii ani. Proiectul este finanţat prin POR 2014-2020 şi are o valoare totală estimată de 98,3 milioane de lei, fără TVA. Acest prim proiect este împărţit în trei loturi, dintre care două reprezintă lucrări, iar lotul trei, dotări. Lucrările pentru loturile I şi II dispun de un buget de aproape 76 milioane de lei, fără TVA.

Investiţia se referă la modernizarea a şapte străzi cu întreaga infrastructură aferentă, respectiv staţii de autobuz, piste de biciclete, instalaţii electrice. Licitaţia a fost împărţită în două loturi. Lotul 1 are o valoare estimată de 40.415.661 de lei şi are ca obiect reabilitarea străzilor Regimentul V Vânători, B-dul Ferdinand I şi Ion I.C.Bratianu.

Al doilea lot are o valoare estimată de 35.496.287 de lei, iar străzile ce vor fi modernizate sunt Ardealului, Tudor Vladimirescu, Turnătoriei si Cabanei. Proiectul se referă la căile de comunicaţie ce fac legătura între zona Gării, centrul municipiului şi cartierul Bărăbanţ cu o lungime totală de aproape 9 kilometri. Finanţarea provine din fonduri europene prin Programul Operaţional Regional. Lucrările constau, în principal, în reabilitarea tramei stradale pentru amenajarea carosabilului, pietonalului şi realizarea unei piste de biciclete care să faciliteze şi să antreneze deplasarea cu mijloace neconvenţionale.

Peste 6 km de piste de biciclete

Investiţia are drept scop, printre altele, creşterea utilizării transportului nemotorizat la nivelul ariei de influenţă a proiectului, respectiv a numărului de biciclişti cu 28,6% şi a numărului de pietoni cu 5,4% prin reabilitarea a 11,408 km de infrastructură pietonală şi amenajarea a 6,525 km de piste pentru biciclişti şi crearea unui sistem de bike-sharing. De asemenea, se vizează creşterea cu 18,5 % a numărului de pasageri în transportul public local la nivelul ariei de influenţă a proiectului prin crearea a 8,910 km de benzi dedicate transportului public, reabilitarea a 6,549 km a infrastructurii de transport public existente, reabilitarea/modernizarea a 24 staţii de autobuz. Vor mai fi modernizate 11,4 km de trasee pietonale şi vor fi plantaţi circa 600 de arbori şi arbuşti. 

”Demarăm proiecte de modernizare a infrastructurii rutiere, de aproape 20 de milioane de euro, şi aşteptăm firme serioase să vină să lucreze. În sfârşit, am ajuns în acest punct în care căutăm, la modul cel mai serios, firme responsabile, parteneri profesionişti, cu care să ducem la bun sfârşit proiectele despre care s-a vorbit atât de mult”, a transmis primarul Gabriel Pleşa.

   

Acesta a completat că îşi doreşte firme serioase, puternice, pentru a livra calitate în termenii stabiliţi. ”Invit toţi agenţii economici interesaţi, din ţară sau din Europa, care îşi propun să lucreze serios şi să fie plătiţi exclusiv pe baza unor lucrări corect şi la timp realizate, să aplice. (...). Fiind inginer de profesie, îi asigur pe toţi cei care vor veni la licitaţie că ştiu exact ce înseamnă lucrările pe un şantier, aşa că nu vor avea nevoie nici de scuze, dar nici să îşi facă griji că o muncă realizată corect nu va fi plătită la timp, în termenii contractuali", a completat Gabriel Pleşa.

Preţuri mai mari pentru o altă investiţie publică

De asemenea, Consiliul Local Alba Iulia a actualizat, miercuri, devizul general şi indicatorii tehnico-economici actualizaţi pentru obiectivul: „Reabilitare infrastructură reţea majoră de transport Lotul 2 – tronsonul 1, 2 şi 3, străzile: b-dul Republicii, B-dul Revoluţiei, str. Lalelelor, str. Pinului, str. Francisca, str. Nicolae Grigorescu, str. Gh.Pop de Băseşti, B-dul Încoronării”.

Lucrările constau, în principal, în reabilitarea tramei stradale pentru amenajarea carosabilului, pietonalului şi realizarea unei piste de biciclete care să faciliteze şi să antreneze şi deplasarea cu mijloace neconvenţionale. Valoarea actualizată a obiectivului de investiţie (cu TVA) este de 113.709.986,97 lei, din care C+M 98.192.478,04 lei.

Vă mai recomandăm:

 

Stâlpii funerari şi „pasărea-suflet“ de pe Valea Sebeşului, tradiţii ce se păstrează de 2000 de ani FOTO

 

Cum s-a mobilizat comunitatea dintr-un oraş ardelean în sprijinul refugiaţilor: TIR-uri cu ajutoare în Ucraina, mii de pachete pentru cei din trenuri

Alba IuliaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite