Video Descoperire arheologică rară, expusă în premieră, la Alba. Cum arată în varianta 3D VIDEO
0Un coș de fum utilizat în epoca romană, descoperit la Alba Iulia, aduce noi informații despre aspectul și dimensiunile acestor piese, care nu aveau doar un rol funcțional, ci și unul decorativ.
Coșul de fum de la Apulum, fiind descoperit fragmentar, a fost restaurat în laboratorul muzeului, acest important proces presupunând metode de curățare, asamblare a fragmentelor, completări și încadrare cromatică.
Piesa a fost descoperită în anul 2022, în cursul cercetării arheologice preventive efectuate de un colectiv de arheologi din cadrul Muzeului Național al Unirii Alba Iulia, alături de absolvenți și masteranzi ai Universității 1 Decembrie 1918 Alba Iulia, pe terenul fostei tipografii Altip.
Descoperirea a fost realizată într-o zonă importantă a sitului Apulum, în așezarea civilă (canabae) a castrului legiunii a XIII-a Gemina, care a fost ridicată la rangul de municipium Septimium Apulense în timpul împăratului Septimius Severus (193-211 p.Chr.).
„Coșurile de fum romane sunt descoperiri destul de rare, a căror funcționalitate a iscat de-a lungul timpului numeroase controverse.
Timp de aproape 70 de ani au existat diverse teorii privind rolul acestor piese: felinare, lămpi sepulcrale, obiecte ritualice, modele miniaturale ale turnurilor romane etc. Descoperirea câtorva piese care făceau corp comun cu olanele de acoperiș i-a făcut pe cercetători să ajungă la adevărata utilitate, cea practică.
Coșuri de fum au fost descoperite în mai multe provincii romane (Britannia, Germania, Pannonia, Dacia) și provin din aproximativ 30 de situri arheologice. În Dacia romană au fost descoperite coșuri de fum la Ulpia Traiana Sarmizegetusa, Turda (Potaissa), Apulum, Drajna de Sus, Tibiscum, Țaga.
Prin aceste coșuri de fum (hornuri) se degaja fumul generat în instalațiile de încălzire amenajate de romani sub pardoseală (hypocaustum), ele fiind fixate direct pe tuburile de aer cald amplasate vertical în pereți”, spune arheologul Anca Timofan.
„Astfel, s-a putut constata maniera complicată în care romanii realizau aceste piese și materialul folosit care este lutul local, amestecat cu nisip, ca degresant. După restaurare, coșul de fum a fost scanat 3D. Pentru a se putea oferi o imagine cât mai apropiată de forma inițială, artefactul a fost apoi reconstruit integral prin modelare 3D. Reconstituirea 3D reprezintă pentru Muzeul Național al Unirii Alba Iulia un nou pas în evoluția utilizării tehnologiilor digitale în scopul valorificării patrimoniului arheologic în mediul virtual”, a completat arheologul de la Muzeul Unirii.
Coșul de fum va fi vernisat miercuri, 8 februarie 2023, de la ora 11.00, urmând a fi exponatul lunii februarie în cadrul muzeului din Alba Iulia. Vizitatorii vor avea la dispoziție un ecran tactil care va permite accesarea modelelor 3D reprezentând hornul roman, atât în forma păstrată, cât și în varianta reconstituită digital.