Regele Charles al III-lea și România. Vizita la biserica din Alba ridicată de stră-străbunicii mamei sale

0
Publicat:

Regele Charles al III-lea a vizitat în 3 iunie 2017 o biserică greco-catolică în orașul Teiuș din județul Alba, ctitorie a stră-străbunicilor Reginei Elisabeta a II-a și a strămoşilor familiei Raţiu.

Regele Charles al III-lea și Nicolae Rațiu la Teiuș FOTO Adevărul
Regele Charles al III-lea și Nicolae Rațiu la Teiuș FOTO Adevărul

Regele, pe atunci prinț de Walles, a ajuns cu un elicopter, care a aterizat pe stadionul din Teiuş, gazonul fiind tuns special pentru acest eveniment. A fost primit cu pâine şi sare, iar în cinstea vizitei sale a fost realizată şi o placă comemorativă pe care a fost trecut textul:

„Această placă comemorativă marchează vizita Alteţei Sale Regale Prinţul Charles de Wales în biserica greco-catolică din Teiuş cu hramul Intrarea în biserică a Maicii Domnului, în timpul arhipăstoririi Preafericitului Părinte Cardinal Lucian Mureşan, Arhiepiscop Major al Bisericii Greco-Catolice din România”.

Strămoşii lui Ioan Raţiu, care sunt într-o relaţie de sânge cu Casa Regală a Marii Britanii, sunt înmormântaţi în Biserica greoc-catolică de la Teiuş.

„Biserica este foarte veche, monument istoric, prima atestare este de la 1634. Ctitori sunt Mihail Petru şi Zamfira care au început această biserică înainte de 1600. Inscripţia de la intrare atestă acest lucru", a spus, atunci, preotul paroh.

Regele Charles al III-lea în biserica de la Teiuș FOTO Adevărul
Regele Charles al III-lea în biserica de la Teiuș FOTO Adevărul

Potrivit Episcopului Curiei Arhiepiscopiei Majore a Bisericii Greco-Catolice din Blaj, Claudiu Pop, Prințul Charles al Marii Britanii a fost interesat de perioada persecuției comuniste și de felul în care Biserica Greco-Catolică din Teiuș a trecut de acea etapă.

Biserica din Teiuş este cea mai veche ctitorie a strămoşilor familiei Raţiu şi a stră-străbunicilor Reginei Elisabeta a II-a. Biserica Română Unită din Teiuş, cu hramul Intrarea în Biserică a Maicii Domnului, a fost ridicată în a doua jumătate a secolului al XVI-lea (probabil între anii 1586-1598), de către ramura din Teiuş a familiei nobiliare Raţiu.

Edificiul din oraşul Teiuş este declarat monument istoric. Potrivit datelor istorice, biserica românească de secol XVI din Teiuş este o ctitorie a nobililor români Petru Rácz I., soţia sa domniţa Zamfira şi Mihail Rácz.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite