Război comercial cu implicaţii de milioane de euro pentru preluarea Prebet Aiud, una dintre cele mai profitabile companii din Ardeal
0Un război comercial fără precedent se derulează în prezent în legătură cu controlul Prebet SA Aiud, una dintre cele mai profitabile companii din Transilvania.
Miza este uriaşă pentru că societatea din Alba este şi va fi unul dintre principalii furnizori de prefabricate din beton pentru autostrăzile şi liniile de cale ferată care vor fi construite sau modernizate în următorii ani. Creşterea activităţii companiei s-a văzut în evoluţia profitului din ultimii ani.
Astfel, dacă în 2018 Prebet a avut un profit de circa 2,5 milioane de lei, iar în 2019 – de 5,6 milioane de lei, în 2020 cifra profitului a crescut cu peste 50% faţă de anul anterior, ajungând la 8,5 milioane de lei. Societatea are 225 de angajaţi şi a avut anul trecut o cifră de afaceri netă în valoare de 41,3 milioane de lei.
Evoluţia pozitivă continuă şi în 2021. Raportul aferent primul trimestru din acest an indică o creştere a cifrei de afaceri cu 2,3 milioane de lei şi a veniturilor cu 1,6 milioane de lei, în raport cu perioada similară din 2020.
Primul pas spre ceea ce pare a fi preluarea ostilă a Prebet Aiud a fost făcut în cadrul Adunării Generale a Acţionarilor (AGA), organizată în 29 ianuarie 2021.
Secretarul AGA a anulat dreptul de vot al unor acţionari reprezentaţi prin procură, pe motiv că semnăturile de pe procurile transmise prin email nu sunt valabile, pe motiv că nu erau asociate unor semnături electronice. Ca urmare a anulării dreptului de vot, a fost schimbat raportul de forţe din AGA, care alesese, în 2020, un Consiliu de Administraţie condus de omul de afaceri Nicolae Raţiu, fiul fostului mare lider ţărănist Ion Raţiu.
Nicolae Raţiu, schimbat din funcţia de preşedinte al CA
Astfel, în 29 ianuarie 2021, AGA a decis schimbarea lui Nicolae Raţiu cu Francisc Mathe. Hotărârea a fost contestată în instanţă de către acţionarul Dan Segal, care acuză faptul că trei acţionari ar acţiona concertat ilegal pentru a controla societatea.
Este vorba de un grup format din acţionarii Anodin Assets, Accord Construct Alt şi Green Energy Specialists. Aceştia au în total 42,88% din acţiunile Prebet Aiud, iar acţiunea lor concertată încalcă o regulă legală, care spune că, în cazul companiilor listate pe Bursa de Valori Bucureşti, atunci când un grup ajunge să controleze 33% din capitalul social al unei societăţi, trebuie să facă o ofertă publică de preluare a acţiunilor celorlalţi acţionari, lucru care nu s-a întâmplat. Ceilalţi acţionari ai companiei sunt Liviu Hagea – 30.85% şi alţii (alţi acţionari persoane fizice şi juridice) – 26,24%.
Supratraversare de autostradă realizată cu grinzi produse la Prebet Aiud Foto: prebet.ro
Tribunalul Alba a emis în 24 martie 2021 o ordonanţă preşedinţială prin care a suspendat efectele hotărârii din 29 ianuarie, până la soluţionarea cererii de anulare a acestei. Noii şefi ai companiei s-au repliat rapid şi au obţinut la Curtea de Apel Alba Iulia, în 15 aprilie, suspendarea executării hotărârii Tribunalului până la pronunţarea definitivă în acest dosar.
Curtea de Apel a stabilit pentru 8 iunie 2021 şedinţa de judecată, când ar urma să se pronunţe decizia definitivă.
Hotărârea, suspendată la Tribunalul Alba
Din Procesul Verbal întocmit la data de 29 ianuarie 2021, cu ocazia Adunării Generale Ordinare a Acţionarilor, rezultă că, din numărul total de 5.956.015 voturi trimise prin corespondenţă, un număr de 2.998.545 voturi au fost anulate din cauza lipsei semnăturii electronice.
”Instanţa reţine că aceste voturi au fost expediate prin e-mail, fiind semnate olograf de acţionarii emitenţi-apartenenţa voturilor şi a semnăturilor olografe de pe acestea, nefiind contestată nici în cadrul Adunării Generale a Acţionarilor din 29.01.2021, nici în litigiul dedus judecăţii”, se afirmă în motivarea hotărârii Tribunalului Alba.
Cale ferată modernizată cu traverse de la Prebet Foto: prebet.ro
Instanţa a reţinut că anularea pentru lipsa semnăturii electronice a voturilor exprimate de reclamant şi ceilalţi acţionari ”a influenţat rezultatul final al hotărârilor luate în cadrul Adunării Generale Ordinare a Acţionarilor pârâtei, din data de 29.01.2021, aspect care reprezintă un element esenţial în analiza aparenţei dreptului reclamantului de a pretinde suspendarea în procedura Ordonanţei preşedinţiale, a Hotărârii Adunării Generale Ordinare a Acţionarilor pârâtei, din data de 29.01.2021”.
Tribunalul a mai susţinut că întârzierea suspendării efectelor hotărârii, până la tranşarea definitivă a litigiului de fond având ca obiect constatarea nulităţii absolute a acesteia, ar determina prejudicierea drepturilor conferite reclamantului şi acţionarilor ale căror voturi au fost anulate.
Achiziţie controversată
Noua administraţie a decis în urmă cu câteva săptămâni achiziţia a 5% din acţiunile fondului de investiţii ROCA Investment pentru suma de 2,1 milioane de euro, bani proveniţi din rezervele constituite din profitul societăţii. Demersurile noii majorităţi din consiliul de administraţie au determinat salariaţii societăţii să protesteze în data de 10 mai 2021, aceştia solicitând ca directorul Flaviu Ranca să nu fie schimbat din funcţie.
Imagine de la protestul din 10 mai 2021 Foto D.Ţ.
De asemenea, angajaţii au acuzat că noua administraţie ar viza decapitalizarea companiei tocmai prin achiziţii fără legătură cu scopul principal al Prebet Aiud. Achiziţia a 5% din capitalul social al ROCA Investment face parte din această strategie de drenare a fondurilor Prebet Aiud - consideră Nicolae Raţiu, care a sesizat Autoritatea de Supraveghere Financiară. Acesta a reclamat tentativa de preluare ostilă a companiei din Aiud de către un grup de oameni de afaceri din Bistriţa, reprezentată de succesorul său în funcţia de preşedinte al Consiliului de Administraţie, Francisc Mathe.
Acordarea de dividende, respinsă de noua administraţie
Replica la demersul lui Nicolae Raţiu a venit la scurt timp. Anodin Assets, unul dintre membrii grupului de acţionari care l-a impus de Francisc Mathe la conducere, a acuzat, la rândul său, că un grup de acţionari care însumează 38,07% din capitalul social al Prebet Aiud ar acţiona concertat pentru a controla Prebet Aiud.
Un grup de acţionari care însumează 6,3% din capitalul social a solicitat distribuirea de dividende în valoare de 0,22 lei/acţiune, însă noii şefi de la Prebet Aiud au refuzat. Suma care ar fi putut fi distribuită ca dividende era de 10,2 milioane de lei.
A fost aprobat, în schimb, un plan de investiţii în valoare de 16 milioane de lei, care viza achiziţionarea de utilaje şi echipamente necesare pentru activitatea curentă a Prebet Aiud, dar şi investiţii financiare şi imobiliare. Deja, două treimi din această sumă a fost cheltuită pentru achiziţionarea acţiunilor ROCA Investments, tranzacţie contestată de alţi acţionari ai companiei din judeţul Alba.