Raliu ilegal în Parcul Natural Apuseni. Cetăţeni străini amendaţi pentru acces cu maşini în zone protejate FOTO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cetăţenii străini au intrat cu maşinile în zone naturale protejate. Foto: Parcul Natural Apuseni
Cetăţenii străini au intrat cu maşinile în zone naturale protejate. Foto: Parcul Natural Apuseni

Mai mulţi cetăţeni străini au fost amendaţi marţi, 5 iulie, de către rangerii Parcului Natural Apuseni, după ce au pătruns ilegal cu maşini de raliu în ariile naturale protejate din Munţii Apuseni.

Aceştia participau la un raliu internaţional de navigaţie şi, în căutarea senzaţionalului, au ignorat total legea, dreptul la proprietate sau regulile de protejare a naturii. 

Dată fiind amploarea organizării şi dispersarea maşinilor, reprezentanţii Parcului Natural Apuseni au făcut un apel la cetăţeni pentru a se implica activ în sesizarea oricărui fapt ce poate aduce un prejudiciu ariilor naturale. 

„Ariile naturale protejate nu sunt loc de joacă pentru adulţi care probabil vor să îşi retrăiască copilariă atunci când folosesc autovehicule pentru a participa la evenimente <motorizate> internaţionale, precum Gumbalkan, organizat ca raliu de navigaţie prin care aventurieri de ocazie din mai multe ţări din estul Europei invadează zonele naturale, inclusiv pe suprafaţa ariilor naturale protejate din România, în căutarea senzaţionalului cu orice preţ, ignorând total legea, dreptul de proprietate, regulile de protejare a naturii ţării pe care o vizitează şi mai ales cu un total dipspreţ pentru acele locuri şi oamenii care locuiesc acolo”, au transmis reprezentanţii Parcului Natural Apuseni.

amenzi apuseni

Foto: Parcul Natural Apuseni

În urma patrulelor efectuate în 5 iulie, de către rangerii din cadrul RNP Romsilva – Administraţia Parcului Natural Apuseni (APNA), au fost identificate încălcări ale legislaţiei naţionale privind accesul cu mijloace motorizate în ariile naturale protejate de către un număr foarte mare de autovehicule înmatriculate în ţări precum Cehia sau Slovacia care aveau aplicate pe caroserie inscripţii care dovedeau participarea într-o activitate organizată, posibil raliu sau alte forme de competiţii cu autovehicule motorizate. 

Aceştia părăseau în mod frecvent drumurile, distrugând pajişitile şi deranjând atât viaţa salbatică, cât şi vizitatorii parcului şi oamenii locului care îşi păşunează animalele în acea zonă. Datorită amplorii activităţilor şi gradului de pericol ridicat, rangerii au solicitat sprijinul poliţiei, acestora alăturându-se o patrulă mixtă a Poliţiei şi Jandarmeriei. 

amenzi apuseni

Foto: Parcul Natural Apuseni

Ca urmare a controalelor efectuate au fost identificate persoane cetăţeni străini care au încălcat prevederile legale, unii dintre aceştia încercând să scape prin evitarea întâlnirii cu organele de ordine. În final toate aceste persoane au fost oprite, legitimate, iar ulterior încadrării faptelor conform prevederilor legale au fost aplicate de către rangerii parcului sancţiuni în cuantum de 25.000 lei pentru nerespectarea regulilor privind accesul cu vehicule motorizate în afara drumurilor publice în ariile naturale protejate. 

Vă mai recomandăm:

Staţiunea balneară construită de la zero într-un oraş din Ardeal. Când vor sosi primii turişti FOTO

 

Poveste din vremurile în care românii săraci trebuiau să ceară voie în scris, la primărie, să-şi cumpere încălţăminte

Alba IuliaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite