Proxeneţi şi pedofili în boxa acuzaţilor. Serie fără precedent de abuzuri asupra minorilor în Alba

0
0

Magistraţii din Alba se confruntă cu o serie fără precedent de dosare în care sunt victime persoane minore. Numărul cauzelor a cerscut de câteva ori în 2011 faţă de anii trecuţi. În unele cauze au şi fost pronunţate sentinţe de condamnare la închisoare.

Autorităţile din Alba se confruntă cu o serie fără precedent de infracţiuni ce au ca victime persoane minore. În şapte luni din 2011 au fost înregistrate pe rolul instanţelor de judecată cel puţin şapte dosare având ca obiect astfel de infracţiuni. În 2010, pe tot parcursul anului, nu au existat decât două dosare trimise în instanţă.

Victime printre cerşetori

La Judecătoria Alba Iulia se află dosarul unui pedofil, judecat în arest pentru că a întreţinut relaţii sexuale cu băieţi minori. M. G (51 de ani) este în arest preventiv din ianuarie 2011. Este acuzat că, în perioada 2008 – 2011, a racolat şi a întreţinut relaţii sexuale cu şase băieţi minori, cu vârste cuprinse între 13 şi 16 ani, proveniţi din case de plasament de pe raza judeţului şi din rândul cerşetorilor.

image

Abuza sexual copii săraci

„Am descoperit la domiciliul inculpatului o cameră de filmat disimulată într-un aparat video cu ajutorul căreia îşi filma victimele şi foarte multe fişiere stocate pe diferite suporturi, conţinând numai filme şi poze cu tineri şi minori, printre care şi victimele sale“, a declarat procurorul DIICOT, Ioan Mureşan. Bărbatul îşi racola victimele exclusiv din rândul tinerilor proveniţi din aşezămintele sociale şi din familii destrămate, fără posibilităţi financiare.

F. D. (30 ani) este judecat de Tribunalul Alba pentru trafic de minori, cu parte vătămată un băiat. Tânărul a fost descoperit prin continuarea cercetărilor în cazul a alţi doi „traficanţi“. C. B. şi D. G. sunt acuzaţi că au obligat o fată de 17 ani din Alba Iulia, elevă de liceu, să se prostitueze. Minora a fost filmată în timp ce întreţinea relaţii sexuale, traficată şi şantajată de aceştia. A fost, ulterior, obligată să se culce cu mai mulţi bărbaţi în schimbul unor sume de bani pe care le încasau proxeneţii.

Într-un alt caz, trei tineri au fost condamnaţi de Tribunalul Alba la pedepse cu închisoarea pentru trafic de persoane. Cei trei au recrutat două tinere, dintre care una era minoră, şi le-au obligat să se prostitueze, în principal în zona centurii oraşului Alba Iulia. Tot pe centura oraşului îşi desfăşurau activitatea infracţională şi alţi doi proxeneţi care protejau câteva prostituate, dintre care una minoră, pe care le plasau la clienţi.

„Dragonu“ racola fete de la şcoală

Unul dintre cei mai „duri“ proxenteţi este, însă, un tânăr judecat în arest, alături de alţi 22 de inculpaţi, în dosarul „Prostituate pentru VIP-uri“. G. D., poreclit Dragonu, racola minore de la şcoală, le droga după care le oferea prietenilor la petreceri. Inculpatul racola minorele pe motiv că le iubeşte, după care le plasa la prieteni pe sume mici de bani sau chiar gratuit pentru a câştiga respectul acestora. În urma traumelor suferite fetele au abandonat şcoala“, se afirmă în rechizitoriul procurorilor. Declaraţiile date de victime anchetatorilor surprind scene văzute doar în filme.

„Am participat la mai multe petreceri organizate de George, zis Dragonu. Am fost obligată să consum substanţe etnobotanice, după care m-a pus să întreţin relaţii sexuale cu mai multe persoane. La fiecare petrecere întreţineam relaţii sexuale cu el apoi mă dădea la 5 - 6 prieteni. După ce consumam etnobotanice intram într-o stare de fericire. Nu eram conştientă pentru că altfel nu acceptam să întreţin relaţii sexuale“, a afirmat una dintre minore în declaraţia dată procurorilor.

O altă victimă povesteşte cum a fost forţată să ia droguri. „Mi-a pus mâna în păr, mi-a dat o lovitură peste picioare după care am căzut în genunchi şi mi-a dat să trag pe nas. La 2 – 3 minute am început să mă simt fericită“, a susţinut tânăra. O a treia minoră dezvăluie modul în care era luată de la şcoală. „Venea la mine la şcoală, în pauze, şi mă căuta pe colidor. Mă ameninţa cu bătaia şi de frică mergeam cu el. Eram forţată să trag pe nas un praf după care aveam senzaţia că plutesc şi aveam mai multă energie“, a declarat fata. În toate cauzele, inculpaţii acuzaţi de proxenetism, trafic de minori şi alte acuzaţii grave riscă până la 15 ani de închisoare.

Pedeapsă record pentru pedofilul fotbaliştilor

Justiţia din Alba a pronunţat în 2011 şi o sentinţă record, cea mai mare care poate fi aplicată în sistemul judiciar românesc, cu excepţia celei pe viaţă. Nicolae Stelian (36 ani) a primit 30 de ani de închisoare pentru viol şi act sexual cu minor şi este în arest preventiv din luna august 2010. Bărbatul, poreclit Spanac, a întreţinut relaţii sexuale cu opt tineri, fotbalişti juniori la clubul FC Unirea Alba Iulia. Spanac a mai fost obligat să plătească părţilor civile daune morale în sumă totală de 520.000 lei. Sentinţa a rămas definitivă pentru că bărbatul nu a dorit să mai facă recurs la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Părerea specialistului

„În astfel de cazuri nu trebuie neglijat contextual economic. Principalii factori favorizanţi sunt nivelul de trai redus, educaţia precară, dar şi existenţa unor abuzuri a căror autori sunt părinţii făptuitorilor. De asemenea, sunt expuse familiile monoparentale. Nu trebuie neglijate tulburările de personalitate pe care le au astfel de persoane, precum şi orientarea sau aderarea la o grupare religioasă şi filosofică, care încurajează astfel de practici. În unele cazuri mediatizarea excesivă reprezintă un stimulant pentru cei care săvârşesc astfel de fapt“, a spus Marius Scheau, psiholog în cadrul Direcţiei de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Alba.

Mai multe - Alba Iulia

Ultimele știri

adevarul de weekend jpeg anunt adevarul jpeg

Cele mai citite