Proiect PNRR pentru Râpa Robilor, cimitirul deținuților politic morți în închisoarea din Aiud

0
Publicat:

Râpa Robilor din Aiud, locul unde erau îngropați deținuții politici decedați în închisoarea de tristă amintire din oraș, va beneficia de finanțare prin Planul Național de Redresare și Reziliență.

Mănăstirea construită în apropierea Râpei Robilor FOTO basilica.ro
Mănăstirea construită în apropierea Râpei Robilor FOTO basilica.ro

Astfel, lângă monumentul „Calvarul Aiudului” construit la inițiativa deținuților politici care au supraviețuit închisorii din Aiud, una dintre cele ami dure de acest tip a fostului regim din România, va fi ridicată o clădire cu spații expoziționale care să întregească acest sit important pentru memoria culturală și istorică a Aiudului.

În acest scop Ministerul Culturii va cheltui 460.000 de euro, bani care provin din Planul Național de Redresare și Reziliență în cadrul compnentei Turism și Cultură. Monumentul „Calvarul Aiudului” este situat pe Râpa Robilor, locul unde erau îngropați deținuții decedați în penitenciar. Contractul a fost semnat luni, 17 octombrie 2022.

Proiectul prevede realizarea unui spațiu expozițional, a bibliotecii cu aproximativ 14.000 de volume, parțial digitalizate și o sală de proiecție în care vor fi proiectate aprox. 300 de ore de înregistrări video cu mărturii ale supraviețuitorilor. Suma totală a finanțării proiectului este de 462.000 euro, plus TVA.

Monument și schit construite după Revoluție

În perioada comunistă penitenciarul din Aiud a fost una din cele mai dure închisori ale sistemului represiv din România. Aici erau închiși cei mai periculoși infractori, criminali de război și deținuți politici. Printre aceștia, ordinul politic preciza următoarele categorii: avocați, arhitecți, comercianți, farmaciști, medici, ingineri, învățători, profesori, preoți, scriitori, subofițeri și ziariști, precum și pe toți cei care fuseseră bancheri, chiaburi, moșieri, industriași și diverși patroni. Ordinul s-a aplicat până în 1964. În perioada 1945-1965 au fost înregistrate 563 de decese.

În memoria celor omorâți pe nedrept, supraviețuitorii şi Biserica Ortodoxă Română au decis în 1992, să ridice un monument de cruci, un schit şi un cimitir simbolic, Râpa Robilor aflându-se la marginea orașului, unde erau aruncați cei uciși. Astăzi, aici se află o mănăstire ridicată în memoria deținuților politici, chinuiți și uciși pe nedrept de regimul comunist.

Această finanțare este ua dintre cele șase aprobate recent din aceeași sursă de finanțare, celelalte cinci fiind: Muzeul Identităților și Conflictelor Transilvănene, Florești (Cj) – 15 milioane de euro, Memorialul Revoluției Decembrie 1989 Timișoara – 3,8 milioane de euro, Memorialul Victimelor, Sighetu Marmației – 1,74 milioane de euro, Muzeul Industrializării Forțate și al Dezrădăcinării, Satu Mare – 4,2 milioane de euro și Muzeul Ororilor Comunismului, Sfântu Gheorghe – 9,59 milioane de euro.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite