„Zarca“ Aiudului schimbă hainele. Închisoarea de la Alba a fost temnița Opoziției comuniste

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Clădirea denumită „Zarca“ de la Penitenciarul Aiud va fi modernizată. Valoarea estimată a contractului este de 2 milioane de euro și vizează aducerea spațiilor de deținere la standardele actuale.

Coridorul și ușile de la celulele aflate în „Zarca” Aiudului FOTO Adevărul
Coridorul și ușile de la celulele aflate în „Zarca” Aiudului FOTO Adevărul

Penitenciarul Aiud a reluat procedura de achiziție publică pentru modernizarea Secțiilor VII – VIII. Față de licitația lansată în martie 2022, valoarea estimată a contractului a crescut cu circa 2 milioane de lei, până la 10,3 milioane de lei (circa 2 milioane de euro). Lucrările vizează îmbunătățirea condițiilor de detenție pentru persoanele private de libertate care își execută pedepsele în regim închis.

Clădirea are două secții de deținere, la parter și etaj și asigură în prezent, în mod defectuos spații de detenție în regim închis pentru 120 de deținuți, astfel: 56 persoane private de libertate în secția VII (parter) – în 28 camere de câte 2 locuri, respectiv 64 persoane private de libertate în secția VIII (etaj) – în 32 camere de câte 2 locuri.

Camerele au suprafața de 7,5 mp fiecare – sub normele de spațiu în vigoare, cu dotările sanitare în același volum al celulei. Proiectul prevede obținerea a 79 de locuri de detenție pentru „regim închis” – cu o medie de 4,48 mp/persoană, dintre care un loc pentru persoană cu handicap locomotor.

Spații pentru activități în aer liber

Se vor realiza și spații suplimentare necesare pentru asigurarea servirii mesei, consilierii psihologice, integrării persoanelor private de libertate în activități artistice sau lucrative de interior. Suprafața utilă a construcției va crește de la 920 mp la 1.555 mp.

În urma modernizării clădirii va fi respectată norma minimă de spațiu de 4 mp / persoană în camerele de deținere și vor fi respectate standardele ce privesc condițiile de igienă și intimitate a persoanei prin amenajarea spațiilor sanitare în spații separate de camerele de deținere. De asemenea, servirea mesei se va putea face în afara camerei de detenție și vor fi asigurate spații dotate adecvat pentru desfășurarea de activități în aer liber. 

Închisoare veche de la 1700

Prima atestare documentară ca loc de deținere pentru penitenciarul din Aiud datează din anul 1786. Din 1 septembrie 1880 penitenciarul este declarat închisoare districtuală, ocazie cu care se aprobă construirea unui nou edificiu, cunoscut și astăzi sub denumirea „Zarca”. Construcția demarează în anul 1881, fiind finalizată un an mai târziu. În perioada 1889 – 1892 a fost construit pavilionul „Celularul nou”, corpul principal de clădire cuprinzând 312 celule.

Penitenciarul Aiud este profilat pe custodierea persoanelor private de libertate bărbați, clasificate în regimurile de executare a pedepsei „maximă siguranță”, „închis” și „deschis”. Capacitatea legală de cazare este de 723 de locuri, distribuite la 289 de camere de deținere, în prezent unitatea deținând aproximativ 1.000 de persoane private de libertate.

În perioada comunistă, „Zarca” Aiudului a avut un renume de tristă amintire, aici fiind închiși unii dintre cei mai importanți opozanți ai noului regim instalat în România după al Doilea Război Mondial.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite