Proiect european de 15 milioane de lei pentru reabilitarea termică a clădirilor Spitalului Judeţean de Urgenţă Alba

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Consiliul Judeţean Alba a semnat miercuri, 30 mai 2018, contractul cu finanţare din fonduri europene pentru reabilitarea termică a clădirii Spitalului Judeţean. Valoarea investiţiei depăşeşte 15 milioane de lei.

Contractul de finanţare pentru anveloparea şi reabilitarea termică a Spitalului Judeţean de Urgenţă Alba Iulia a fost semnat la sediul Agenţiei pentru Dezvoltare Regională Centru de către preşedintele Consiliului Judeţean, Ion Dumitrel şi directorul ADR Centru, Simion Creţu.

”Sunt bucuros că, la eforturile pe care CJ Alba le face, se adaugă utilizarea de fonduri europene, spun acest lucru pentru că Guvernul României nu e lângă proiectele de modernizare. Sperăm să facă lucrul acesta cât mai repede posibil. Locuitorii din Alba îşi doresc un spital modern, o reorganizare a spitalului, cei care lucrează în spital, de asemenea, au aceeaşi dorinţă de a lucra pentru locuitorii judeţului Alba în condiţii bune şi cu dotările corespunzătoare”, a spus Ion Dumitrel. CJ Alba are depuse alte trei proiecte pentru finanţare, la ADR Centru, pentru extinderea UPU, mutarea Ambulatoriului şi reabilitarea energetică a Spitalului de Pneumoftiziologie din Aiud.

Clădirile propuse pentru intervenţii în vederea creşterii eficienţei energetice sunt corpurile A, B, C, D care formează Spitalul Judeţean de Urgenţă, clădirile pentru Medicină Legală, bucătăria şi centrala termică, în total o suprafaţă de 19.385 mp. Valoarea totală a investiţiei este estimată la 15.350.482,84 lei, din care construcţiile şi montajul costă 8.959.183,11 lei, cu TVA inclus. Durata de execuţie a lucrărilor va fi de 18 luni. Consiliul Judeţean Alba va suporta valoarea contribuţiei la totalul cheltuielilor eligibile (inclusiv TVA) de 281.641,12 lei reprezentând 2% din valoarea proiectului european ce va fi accesat şi cheltuielile neeligibile (inclusiv TVA) de 1.268.426,73 lei.

CJ Alba va mai suporta şi contribuţia la valoarea totală a proiectului (inclusiv TVA), de 1.550.067,85 lei, reprezentând 10,10%. Conform acordului de parteneriat între SJU Alba Iulia şi CJ Alba, se estimează ca demararea efectivă a lucrărilor de execuţie a lucrărilor să înceapă abia în martie 2019 şi să se desfăşoare până în august 2020, după ce pe tot parcursul anului 2018, după semnarea contractului de finanţare a proiectului care, probabil, va fi declarat eligibil, se vor derula activităţi legate de proiectare, licitare, semnarea contractelor de execuţie a lucrărilor. ”Aceste proiecte au devenit exemple de succes, dovadă că în judeţul Alba, administraţia publică locală, de la nivel judeţean şi local, investeşte susţinut pentru îmbunătăţirea climatului socio-economic. De proiectele care vor duce la modernizarea completă a Spitalului Judeţean de Urgenţă Alba au nevoie pacienţii şi medicii, personalul din cadrul unităţii, dar şi cei care sunt în tranzit şi au probleme medicale. Fiind cea mai mare instituţie de acest gen din judeţ, are o adresabilitate mare, astfel încât se impune acordarea unei atenţii deosebite în ceea ce priveşte calitatea şi confortul actului medical”, a declarat Simion Creţu, director general ADR Centru.

Din punct de vedere al lucrărilor efective, se prevede izolarea termică a pereţilor exteriori cu un strat de plăci minerale termoizolatoare rigide de minim 15cm grosime, izolarea termică a planşeului tavan de sub terasă cu panouri rigide de vată minerală de minim 20 cm grosime, placate cu plăci din fibre de lemn minim de 7mm, izolarea soclului cu polistiren extrudat de minim 5 cm grosime, înlocuirea planşeului terasa, deteriorate acum de infiltrări mari de apă, cu acoperiş de tip şarpantă din panouri termoizolante, cu grosimea de 10 cm pe structură metalică. 

Alte lucrări necesită izolarea termică a planşeului de sub acoperiş, cu un strat de vată minerală de minim 20 cm grosime, sporirea rezistenţei termice a planşeului peste subsol, prin aplicarea unui strat de polistiren extrudat ignifugat de minim 10 cm grosime, înlocuirea ferestrelor existente cu tâmplărie PVC cu geam termopan cu acoperire selectivă Low-E; având fante pentru ventilarea spaţiilor ocupate şi evitarea apariţiei condensului pe elementele interioare de anvelopă, precum şi înlocuirea uşilor existente din lemn deteriorat cu uşi din aluminiu cu geam termopan. În plus, în acest proiect se va optimiza sistemului de încălzire şi producerea de apă caldă de consum. Se are în vedere utilizarea de cazane cu funcţionare pe combustibil gazos pentru producerea agent termic, cazane echipate cu module suplimentare pentru recuperarea căldurii din circuitul gazelor arse, dar şi a panourilor solare pentru producerea apei calde. Prin proiect se vor schimba instalaţiile electrice ce deservesc corpurile A,B,C,D şi E, instalaţia de ventilare a blocului alimentar, precum şi a reţelele de distribuţie agent termic.

”Nu putem vorbi de act medical de calitate într-o clădire unde trage curentul prin ferestre sau unde este plin de mucegai, de aceea sunt importante aceste investiţii. Ansamblul de clădiri care formează Spitalul Judeţean de Urgenţe Alba a fost construit între anii 1973-1980. Clădirile au beneficiat de lucrări de mentenanţă curentă, sau de lucrări de reabilitare parţiale, însă nu au fost incluse, sau tratate în mod integrat, într-un program general de reabilitare energetică. Pacienţii şi personalul Spitalului din Alba lulia au nevoie de aceste investiţii, realizate acum cu fonduri europene”, a declarat Nicoleta Coşarcă, managerul unităţii medicale.

Citiţi şi:

FOTO Raiul de la Valea Mică, satul din Apuseni unde timpul s-a oprit în loc şi unde se înalţă „Degetul lui Dumnezeu“

FOTO VIDEO Un cioban român a dat în judecată UE pentru că nu se opune schimbărilor climatice: „Trebuie să-mi urc bovinele până la 1.400 de metri“

Aplicaţia revoluţionară de cumpărături lansată de şapte tineri IT-işti din Alba. Platforma rivalizează celebrul Amazon

   

Alba Iulia



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite