Profesorii de la Universitatea din Alba Iulia care au girat cărţile unor deţinuţi au avut un ”comportament deontologic”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cei patru profesori de la Universitatea din Alba Iulia care au semnat recomandări pentru cinci cărţi scrise de deţinuţi au realizat o opţiune ”strict personală” şi au avut un ”comportament deontologic”. Acestea sunt concluziile comisiei de etică care a analizat situaţia profesorilor care au ”girat” cărţile deţinuţilor.

Comisia a identificat cinci recomandări, făcute de profesorii Sorin Briciu – specialist în economie, Mihai Himcinschi – specialit în teologie, Ioan Gânfălean – specialist în drept şi Mariana Luduşan – specialist în problematica asistenţei sociale, în favoarea a cinci deţinuţi.

Potrivit raportului făcut public de comisa de etică, profesorii în cauză au acţionat în mod obişnuit şi comportamentul lor nu aduce atingere integrităţii şi prestigiului universităţii.

Comisia de Etică explică în raport că profesorii au dat doar recomandare scrisă, privind relevanţa tematicii alese de deţinuţi pentru lucrările respective, dar nu au efectuat alte operaţii şi nu s-au implicat în vreun fel în realizarea acestora sau privind valoarea ştiinţifică a procesului muncii lor creative. Astfel, profesorii au realizat o opţiune strict personală, evaluând potenţialul ştiinţific al unui proiect în fază de iniţiere.

„Din perspectiva activităţii şi preocupărilor didactice universitare, procedura prevede că, în ipostaza în care un deţinut doreşte să beneficieze de facilităţi de calcul al pedepsei executate, efect al muncii intelectuale prestate, acesta îşi exprimă în scris intenţia şi solicită stabilirea programului de lucru, indicând o tematică socotită de el ca fiind de interes ştiinţific. La cere se anexează o recomandare scrisă, privind relevanţa tematicii în domeniul ales, recomandare dată de la un profesor ori conferenţiar universitar din specialitatea în care urmează să fie elaborată lucrarea, aflată doar în fază de propunere, de proiect. Prin urmare, în acest cadru de procedură administrativă pregătitoare s-au exprimat cadrele didactice universitare menţionate; au emis recomandări – în sensul exigenţelor producerii descrise mai sus – în care au constatat că temele propuse pot prezenta interes ştiinţific; profesorii menţionaţi nu au efectuat alte operaţii şi nu s-au implicat în vreun fel în realizarea procedurilor administrative de măsurare a timpului de lucru ori de evaluare a modului de efort intelectual, necesar pentru realizarea proiectului intelectual al deţinuţilor, ori după caz, a valorii ştiinţifice a procesului muncii lui creative”, se afirmă în raportul comisiei de etică.

Prin urmare, comportamentul cadrelor didactice din universitate se înscrie într-un registru de activitate obişnuit şi ilustrează un comportament deontologic, exprimările din recomandări şi implicarea lor personală nu aduc vreo atingere integrităţii şi prestigiului universităţii. De asemenea, Comisia a constatat că profesorii în cauză, prin recomandările lor, „au descris o posibilitate, evaluând potenţialul ştiinţific al unui proiect în fază de iniţiere – aşa cum condiţiona procedura impusă de administraţia centrală a penitenciarelor şi au realizat o opţiune strict personală.

Lucrările deţinuţilor, elaborate sub coordonarea ştiinţifică a profesorilor de la Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia sunt următoarele:

”Iertarea În Hristos din perspectiva Noului Testament”, publicată în noiembrie 2015, de Editura Reîntregirea. Coordonator ştiinţific: Preot prof. univ. Mihai Himcinschi, Universitatea “1 Decembrie” Alba Iulia, Facultatea de Teologie Ortodoxă – condamnat: Andrei Dan Hosu, la 3 ani pentru tâlhărie calificată

”Implementarea unui sistem informaţional pentru urmărirea operativă a costurilor în cadrul industriei uşoare”, publicată în 16.06.2015, redactată în perioada 21.11.2014 – 31.07.2015, editura PIM Iaşi 2015; condamnat: Adriana Constantinescu, la 7 ani şi 6 luni, pentru complicitate la înşelăciune; coordonator ştiinţific: Sorin Briciu – profesor universitar doctor Universitatea „1 Decembrie 1918” (profesor de contabilitate, doctor în economie), Şcoala Doctorală de Contabilitate

”Impactul migraţiei asupra pieţei forţei de muncă din România”, publicată în 2015 la Editura Altip Alba Iulia;condamnat: Silviu Bian, la 6 ani închisoare pentru luare de mită; coordonator ştiinţific: prof. univ. dr. ec. Sorin Briciu – Universitatea “1 Decembrie” Alba Iulia (profesor de contabilitate, doctor în economie).

”Conducere interioară, transcendenţă, reabilitarea infractorului” publicată în 2013, la Editura EMIA; coordonator ştiinţific: cof univ dr Ioan Gânfălean – profesor de Drept la Universitatea “1 Decembrie 1918” din Alba Iulia. Decan al facultăţii de drept – condamnat: Paul Richard Dorday la 15 ani închisoare pentru omor calificat.

”Aspecte privind reinserţia socio-profesională a persoanelor private de libertate” (august 2014, Editura Aeternitas Alba Iulia) şi Delincvenţa juvenilă (editura Grina Cluj) – condamnat: Tibor Polgar la 2 ani închisoare; coordonator ştiinţific: prof univ dr. Mariana Luduşan – Universitatea “1 Decembrie 1918” Alba Iulia(conferenţiar universitar, doctor în ştiinţele educaţiei).

Profesorii de la Universitatea din Alba Iulia care au girat cărţile unor deţinuţi, solicitaţi să dea explicaţii în scris

Patru profesori de la Universitatea Alba Iulia care au coordonat lucrările unor deţinuţi, verificaţi de comisia de etică

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite