Primul faliment oficial pentru miliardarul Dorel Tamaş. Vezi care este firma şi ce datorii are

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dorel Tamaş
Dorel Tamaş

Justiţia din Alba a pronunţat recent primul faliment într-un dosar comercial privind una dintre firmele importante ale miliardarului Dorel Tamaş. Un număr de 83 de creditori au de recuperat aproximativ 13 milioane de lei, adică aproape trei milioane de euro

Firma avea activitate în domeniul producţiei şi conservării cărnii şi a fost cumpărată de Dorel Tamaş de la un alt afacerist controversat, Gelu Iancu. A funcţionat până la începutul anului 2009, când a fost demarată procedura insolvenţei.

Datorii de trei milioane de euro

Un număr de 83 de creditori au de recuperat aproximativ 13 milioane de lei, adică aproape trei milioane de euro. Creditorii cei mai importanţi sunt Direcţia Generală de Finanţe Publice Alba, bănci comerciale, furnizori de servicii, parteneri de afaceri şi alte instituţii. Creditorul principal, DGFP Alba, este înscris pe tabloul creanţelor cu aproximativ 4 milioane de lei. Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri este prezent în rândul creditorilor cu suma de 2 milioane de lei, iar societatea Premium Leasing ar trebui să primească 860.000 de lei. Firma care a furnizat utilajele pentru activitatea fabricii de carne, SC Di-Co Total SRL, este înscrisă, de asemenea, cu o sumă importantă, cifrată la 1,6 milioane lei. Următorul termen în dosar a fost stabilit de judecătorul sindic pentru 23 ianuarie 2011.

Administratorul judiciar poate în această perioadă să găsească un cumpărător pentru activele şi bunurile societăţii astfel încât să fie recuperat o parte din prejudiciu. Valoarea activelor nu depăşeşte, însă, 1 milion de euro. Pe lângă Lider Prodcarn SRL, alte două firme ale miliardarului Dorel Tamaş ar putea să treacă din insolvenţă în faliment. Este cazul societăţilor Ardeleana SA şi Cristian Prodimpex SA. Datoriile Ardeleana SA sunt în valoare de 57,6 milioane de lei (aproximativ 13,4 milioane de euro). Cristian Prodimpex SRL are restanţe financiare de 5,2 milioane de lei (1,2 milioane de euro).

Procedurile de insolvenţă în cazul acestora sunt administrate de societatea Expert Insolvenţa SPRL Hunedoara. În cazul Ardeleana o decizie privind falimentul va fi luată în 7 decembrie 2011. „În general, în procedurile de insolvenţă, situaţiile în care pasivul debitorului se acoperă integral sunt foarte rare. Din acest motiv, opinam că în este puţin probabil să se acopere integral toate datoriile“, a spus Cristian Tomescu, reprezentant al societăţii din Hunedoara.

Cine este Dorel Tamaş

Miliardarul din Alba Iulia este urmărit internaţional cu mandat de arest în lipsă din luna mai 2011. Este trimis în judecată la Curtea de Apel Alba Iulia pentru infracţiuni de delapidare şi înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave. Procurorii îl acuză că a vândut ilegal hotelul Continental din Cluj-Napoca, producând un prejudiciu de două milioane de euro. În acelaşi dosar mai este acuyat de prejudicierea BCR cu o sumă de câteva milioane de euro. În 2010 a fost inclus în Topul Forbes 500 miliardari cu o avere de 10 milioane de euro.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite