Planurile Primăriei Alba Iulia pentru Palatul Principilor: muzeu al Dietei Transilvaniei din secolul XVII

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Primăria din Alba Iulia preconizeaă contractarea unui împrumut în valoare de 10 milioane de euro în scopul restaurării Palatului Principilor din Cetate, clădire în care a locuit Mihai Viteazul atunci când a realizat prima unire a Ţărilor Române. Suma reprezintă diferenţa necesară finalizării lucrărilor propuse, în cazul în care administraţia locală va câştiga un proiect european în valoare de 5 milioane de euro.

„Licitaţia este în evaluare, să vedem cine va câştiga execuţia proiectului, după care vom aplica pe fonduri europene. Din păcate sunt 28 de milioane de euro pe toată regiunea. Schema este în felul următor: un proiect de maxim 5 milioane de euro. Asta nu înseamnă că nu putem să câştigăm două proiecte pentru că pregătim şi alte proiecte, pe şanţuri şi Palatul Principilor. Acum urmează de la 5 milioane la 15 milioane, minimum cât spune că ar costa tot ce este necesar să se facă acolo. O să vedem de unde găsim bani, poate un împrumut, poate o emisiune de obligaţiuni, o să lucrăm la treaba asta”, a transmis primarul Mircea Hava.

Unul dintre cele mai valoroase obiective istorice din Cetatea Alba Carolina, Palatul Principilor, a intrat în atenţia administraţiei locale în vederea restaurării, încă de anul trecut. Primarul Mircea Hava speră ca administraţia locală să câştige proiectul de 5 milioane de euro, iar celelalte 10 milioane de euro să le obţină dintr-un împrumut, pentru a realiza obiectivul propus.

Alba Iulia: Primăria nu are bani pentru restaurarea Palatului Principilor

„Sper să câştigăm proiectul, cele 5 milioane de euro şi să găsim celelalte 10 milioane de euro, să ne împrumutăm, ca să realizăm acest obiectiv. Cetatea este ceva deosebit pentru oraşul nostru. Cetatea a recreat mândria albaiulienilor, Cetatea a recreat mândria României şi este apreciată de oamenii care se pricep. Doresc să ne condensăm foarte mult eforturile în zona Cetăţii. Mai este mult de lucru, mai este foarte mult de întreţinut, mai este mult de lucrat în ceea ce înseamnă mentenanţă. Nu de dezarmează faptul că avem de lucru”, a spus Mircea Hava.

Potrivit primarului, proiectul pe Palatul Principilor va aduce un plus imens pentru Alba Iulia, iar în momentul în care administraţia locală va câştiga proiectul, aceasta fi pregătită şi pentru cealaltă parte cu care va trebui suplinit. ”În momentul în care câştigăm proiectul fiţi siguri că suntem pregătiţi să avem cealaltă parte cu care să suplinim. Nu există soluţii de a face numai o bucăţică şi cealaltă bucăţică să o laşi. În orice caz, aşa cum a fost proiectul pe Cetate, proiectul pe Palatul Principilor va aduce un plus imens pentru Alba Iulia”, a mai afirmat primarul.

Prin conservarea şi punerea în valoare a monumentului se va prezenta istoria adevărată a locului, o istorie europeană. „Trebuie să aducem acel secol în mintea şi în percepţia oamenilor. Sunt lucruri deosebite care pot să fie arătate, care pot să fie spuse şi lucruri care vor interesa toată Europa, pentru că în Palatul Principilor avem bucăţi din toata Europa şi avem lucruri pe care nu le găsiţi în Europa”, a transmis Mircea Hava.

Primarul a dat asigurări că, odată cu punerea în valoare, în Palat nu se va muta nicio instituţie. Totodată, acesta a prezentat şi care sunt planurile pentru punerea în valoare a monumentului, care va funcţiona ca şi muzeu. ”O să reîncercăm să recreem dieta, să recreem atmosfera secolului XVII, să deschidem tot ce a fost astupat cu ziduri. Un muzeu deosebit cu tot ce înseamnă secolul XVII pentru Transilvania pentru că perioada lui Bethlen Gábor a fost perioada de aur. Iluminismul în Transilvania a început de la Alba Iulia, nu de la Cluj”, a mai explicat primarul.

FOTO Comorile Palatului Princiar din Cetatea Alba Iulia. Cercetări arheologice pentru un proiect de restaurare de 20 milioane de euro

 

Palatul din Alba Iulia care l-a găzduit pe Mihai Viteazul în 1600 va fi transformat într-un centru cultural-administrativ

Alba IuliaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite