Pieton rănit grav pe zebră, acuzat că „nu a observat mașina și s-a deplasat la pas normal”. Pedeapsa primită de șofer

0
Publicat:

O instanță de judecată din Alba Iulia a stabilit o „culpă comună” în cazul unui accident rutier soldat cu rănirea gravă a unui pieton aflat pe trecere. Pietonul este acuzat că nu a observat mașina ce venea spre el.

Accidentul a avut loc pe o trecere de pietoni din Alba Iulia FOTO Adevărul
Accidentul a avut loc pe o trecere de pietoni din Alba Iulia FOTO Adevărul

Șoferul este acuzat că s-ar fi asigurat superficial „în momentul deplasării pe carosabil la nivelul trecerii de pietoni adecvat semnalizate”. Pietonului i se reproșează că, deși s-a asigurat la momentul intrării pe trecerea de pietoni, „nu a observat autoturismul, deși nu a avut alte preocupări în timpul mersului și s-a deplasat la pas normal, cu viteza de aproximativ 5 km/h”.

Victima, care a avut nevoie de 120 de zile de îngrijiri medicale, mai este acuzată că „s-ar fi putut opri din mers pe prima bandă, iar autoturismul ar fi trecut prin fața sa, pe banda a doua a sensului de mers”.

Accidentul rutier a avut loc în 15 iunie 2021, iar prima hotărâre în dosarul penal a fost pronunțată în 13 decembrie 2023. Șoferul de 39 de ani, cu domiciliul în județul Sibiu, vinovat parțial, conducea un autoturism marca BMW și l-a observat foarte târziu pe pietonul angajat în traversarea străzii din Alba Iulia.

O expertiză a stabilit că la momentul impactului mașina avea o viteză de 28 km/h. Pietonului i se mai reproșează faptul că era sub influența băuturilor alcoolice, având o alcoolemie de 0,63 mg/l alcool pur în aerul expirat.

Închisoare cu amânarea aplicării pedepsei

„Coroborând neglijenţa inculpatului cu iresponsabilitatea persoanei vătămate, care nu s-a asigurat corespunzător pe toată durata traversării, se constată o culpă concurentă în producerea evenimentului. Luând în considerare că persoana vătămată a necesitat, pentru vindecare, 120 – 130 de zile de îngrijiri medicale, instanţa apreciază gravitatea faptei comise ca fiind una medie”, a precizat judecătorul.

Șoferul (A. G.) a fost condamnat, în final, la nouă luni de închisoare, cu amânarea aplicării pedepsei pe un termen de doi ani.  Dacă nu va comite o altă faptă în acest interval, pedeapsa se va anula și va avea cazierul curat.

Circumstanţele personale ale inculpatului sunt în măsură să conducă la concluzia stabilirii unei pedepse cu închisoarea orientate spre minimul special. În acest sens, instanța reține că inculpatul a recunoscut săvârşirea infracţiunii, a uzat de procedura recunoaşterii învinuirii şi a conștientizat gravitatea faptei comise. Din conduita ulterioară producerii accidentului a rezultat că inculpatul are un comportament prosocial, interesându-se de starea de sănătate a victimei după ce a acroşat-o şi menţinând legătura cu aceasta”, a mai susținut intanța.

Hotărârea a fost contestată, unul dintre motive fiind daunele morale de doar 1.000 de euro acordate de instanță, față de suma de 50.000 de euro solicitată inițial.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite