Operaţii de tiroidă cu ajutorul unui aparat modern de neuromonitorizare, la Spitalul Judeţean de Urgenţă Alba

0
Publicat:
Ultima actualizare:
spital alba iulia

Medicii chirurgi de la Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) Alba Iulia, formaţi în clinici universitare din Cluj-Napoca, dar şi în spitale din Franţa şi Germania, efectuează operaţii de tiroidă cu ajutorul unui aparat modern de neuromonitorizare, care reduce semnificativ riscurile intervenţiilor chirurgicale. Nu multe servicii de chirurgie din ţară au în dotare un asemenea aparat.

Aparatul de neuromonitorizare se foloseşte în cazul chirurgiei tiroidiene sau paratiroidiene, fiind util pentru medici în majoritatea cazurilor în care operează guşa, dar şi când operează pacienţi care suferă de boala Basedow sau cancer tiroidian.

Şeful secţiei de Chirurgie din cadrul SJU Alba Iulia, dr. Flaviu Piţu, a declarat că acest aparat ghidează medicul în timpul operaţiei, fiind util în identificarea şi menajarea ”nervilor recurenţi”, care reprezintă o mare grijă a chirurgilor în timpul intervenţiilor. ”Există un electrod inclus în tubul de intubaţie, o sondă de stimulare care generează un semnal sonor şi un grafic ce ghidează chirurgul în disecţie conducând la minimizarea leziunilor nervoase în cursul operaţiilor pe tiroidă”, a spus dr. Flaviu Piţu.

Cu ajutorul acestui aparat, care nu se află în dotarea multor spitale din ţară, riscurile operatorii în intervenţiile pe tiroidă sunt mult mai mici. Medicii îl folosesc, spre exemplu, când operează guşa, definită ca o mărire în volum a glandei tiroide peste volumul său normal, fiind o patologie larg răspândită la nivelul populaţiei.

”Cauza apariţiei guşii este de obicei deficitul de iod din alimentaţie. Un aport adecvat de iod este condiţia necesară elaborării hormonilor tiroidieni. Daca aportul de iod este redus şi cantitatea de hormoni tiroidieni produşi este scăzută, glanda tiroidă reacţionează prin creşterea numărului celulelor producătoare de hormoni tiroidieni şi implicit prin creşterea în volum a întregii glande”, a mai spus dr. Flaviu Piţu.

Potrivit medicilor, creşterea în volum a glandei poate duce la tulburări de deglutiţie (înghiţire), senzaţie de corp străin în gat sau respiraţie dificilă. Simptomele diferă în funcţie de nivelul hormonilor tiroidieni. În cazul unui deficit de hormoni (hipotiroidism), poate apărea creşterea în greutate, căderea parului, constipaţie, intoleranţă la frig, oboseală, încetinirea gândirii (dar şi alte simptome), în timp ce în cazul unui exces de hormoni (hipertiroidism) apare nelinişte, scădere ponderală, transpiraţii, palpitaţii diaree. Pacienţii trebuie să ştie că atunci când tratamentul medicamentos eşuează ori în cazul suspiciunii sau descoperirii unui cancer tiroidian este indicată chirurgia tiroidiană.

De cele mai multe ori este indicată extirparea în totalitate a glandei tiroide, acest lucru prevenind o reapariţie (recidivă) a guşii. În alte cazuri, când leziunile sunt limitate pe o parte a glandei, se extirpă doar jumătate din glandă (hemitiroidectomie). În acest caz se realizează un examen histopatologic extemporaneu (imediat) pentru a exclude prezenţa de celule maligne în jumătatea extirpată, în caz contrar fiind necesară lărgirea intervenţiei la întreaga glanda tiroida.

Durata spitalizării este de 2-3 zile, cicatricea postoperatorie este minimă iar ca medicaţie postoperatorie, în funcţie de nivelul hormonilor tiroidieni, se va indica o tabletă zilnică cu hormoni tiroidieni. Alimentaţia cu lichide se va relua chiar din ziua operaţiei. Recuperarea şi reintegrarea socio-profesională este rapidă, pacienţii revenind în câteva zile la regimul normal de viaţă. Este necesară o colaborare strânsă între medicul de familie, medicul endocrinolog si medicul chirurg în evaluarea pacienţilor, în stabilirea diagnosticului, a indicaţiei chirurgicale, a urmăririi, respectiv a controalelor postoperatorii.

Internarea în spital se face cu bilet de trimitere de la medicul de familie sau medicul endocrinolog. Secţia chirurgie generală are un număr de 60 de paturi, iar anual, în medie, peste 2.500 de pacienţi beneficiază de serviciile ei. În prezent, colectivul medical este format din unsprezece medici. Spectrul de intervenţii cuprinde întreaga patologie a chirurgiei viscerale, iar o mare parte din intervenţii sunt reprezentate de intervenţiile chirurgicale de urgenţă. Pe lângă chirurgie generală, din cadrul secţiei Chirurgie face parte un compartiment de chirurgie plastică şi microchirurgie reconstructivă, un compartiment de chirurgie vasculară şi un compartiment de neurochirurgie.

De asemenea, secţia oferă condiţii de spitalizare moderne, fiind complet renovată în anul 2015. Saloanele au patru paturi, însă există şi rezerve, cu un singur pat.

Citiţi şi:

 

Cum se pot obţine daune în urma unui accident rutier. Paşii exacţi care trebuie urmaţi de victimă pentru a obţine despăgubiri morale şi materiale

 

Afacerea cu costume populare româneşti pornită de o femeie din Apuseni după revenirea din străinătate

 

Un medic a prescris ilegal droguri de mare risc. Procurorii DIICOT au intrat pe fir şi l-au trimis în judecată

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite