OPC: Sintagma „microbiologic pură“ de pe sticla de apă minerală este înşelătoare. Ce a hotărât instanţa

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Inspectorii OPC au verificat etichetele de pe apa vândută într-un supermarket. Foto Pixabay
Inspectorii OPC au verificat etichetele de pe apa vândută într-un supermarket. Foto Pixabay

Un supermarket din Alba Iulia a fost amendat de Comisariatul Judeţean pentru Protecţia Consumatorului pentru sintagma „microbiologic pură“ de pe sticlele de apă minerală ale unui anumit producător.

Amenda a fost aplicată pe data de 6 iulie 2021, în urma unui control la magazinul Penny din Alba Iulia.

Societatea a fost sancţionată contravenţional cu amenda în cuantum de 10.000 lei (3.500 lei posibilitate de plată în 15 zile), fiind formulată şi propunerea de emitere a unei decizii de încetare a practicilor comerciale considerate înşelătoare.

Funcţionarul de la Protecţia Consumatorului a considerat că menţiunea ”microbiologic pură" de pe apa Aqua Carpatica, vândută în supermarket induce în eroare consumatorul. 

Compania Rewe România SRL a contestat în instanţă procesul verbal de sancţionare. 

”În calitate de comerciant are obligaţia de a se asigura că produsul comercializat este conform cu ceea ce este declarat pe etichetă şi respectă condiţiile de siguranţă, neputându-se substitui producătorului pentru a modifica cuprinsul etichetei. Distribuitorului nu i se pot imputa aspecte ce ţin de strategia de marketing a producătorului, neavând nici în fapt şi nici în drept prerogativa cenzurării modului de etichetare ale produselor în raport cu care nu deţine calitatea de producător”, se precizează în plângerea companiei. 

Reprezentanţii acesteia au mai susţinut că menţiunea ”microbiologic pură” nu este adăugată cu scopul diferenţierii produsului Aqua Carpatica faţă de alte produse concurente, ci pentru informarea consumatorului cu privire la caracteristicile produsului recunoscute de lege.

”Autoritatea emitentă a procesului verbal nu a luat în considerare faptul că, informarea privind calitatea apei minerale naturale de a fi microbiologic pură poate fi privită si din perspectiva faptului că, această menţiune este pertinentă prin raportare la apa potabilă curentă şi are menirea de a informa consumatorul în mod corect. Pe piaţa apelor naturale din România, sunt numeroşi producători care adaugă această menţiune pe etichetele produselor”, s-a mai susţinut în acţiunea deschisă la Judecătoria Alba Iulia.

eticheta apa minerala

Eticheta pe care scrie că apa vândută este ”produs microbiologic pur”. Foto Arhivă

În final, instanţa de judecată a dat dreptate supermarket-ului, magistratul susţinând că obligaţia comerciantului este aceea de a verifica produsele comercializate pentru conformitate şi că acestea respectă normele de siguranţă.

”Faptul că eticheta produselor Aqua Carpatica au inscripţionat pe ambalajul/pet produselor menţiunea «microbiologic pură», caracteristică deţinută atât de prezentele produse, cât şi de celelalte tipuri de ape minerale naturale de pe piaţă, care sunt pure din punct de vedere microbiologic, chiar dacă nu au înscrisă această menţiune pe ambalajul acestora, nu este responsabilitatea comerciantului.

Responsabilitatea conţinutului şi a modalităţii de redactare a etichetelor aparţine societăţii care a îmbuteliat şi aplicat etichetele, aceasta fiind cea care a stabilit şi configurat forma acestora şi informaţiile corespunzătoare produsului, respectiv Carpathian Springs, în cazul de faţă”, a susţinut instanţa din Alba Iulia.

Magistratul a completat că magazinului nu i se poate reţine calitatea de contravenient cu privire la fapta de a comercializa aceste produse, ”cu atât mai mult cu cât nu se face dovada modificării etichetei de sau a aplicării unui alt ambalaj care să modifice informaţiile iniţiale şi care să determine atragerea răspunderii acesteia”.

Vă mai recomandăm:

 

Constructorul celui mai mare depozit de deşeuri din Transilvania obţine daune de aproape 1 milion de lei. Suma uriaşă cerută în justiţie

 

Spărgătorul care închidea yala o singură dată la plecare. Patru fapte i-au adus lui Mario opt ani după gratii

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite