O fetiţă de 11 ani abandonată de părinţi a murit de tetanos după ce a fost purtată prin patru spitale din Alba şi Mureş

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O fetiţă din Alba în vârstă de 11 ani, aflată în plasament maternal, a murit de tetanos după ce a fost purtată prin patru spitale. Minora s-a înţepat cu un cui şi a fost tratată la spitalele din Târnăveni, Blaj, Alba Iulia şi Târgu Mureş. A murit după 11 zile de la momentul nefericitului incident.

O minoră din Alba aflată în plasament maternal şi-a pierdut viaţa în urmă cu câteva zile, după ce s-a înţepat într-un cui, în gospodăria asistentului în grija căruia se afla. Fetiţa se afla în plasament maternal după ce a fost abandonată de părinţi când era mică.

Fetiţa a ajuns să fie purtată timp de 11 zile prin patru spitale din judeţele Alba şi Mureş, într-un final copila pierzând lupta cu viaţa la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă din Târgu Mureş. Povestea demersurilor făcute pentru minoră este prezentată într-un raport al Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Alba:

„În data de 26 iulie 2016 în jurul orelor 20,00, minora S. D. s-a înţepat într-un cui la piciorul stâng, în gospodăria asistentului maternal profesionist, în grija căruia se afla. În aceeaşi zi, la ora 22,00, asistentul maternal profesionist s-a prezentat, cu minora în cauză la Spitalul Municipal „Dr. Ghe. Marinescu” Târnăveni, conform actului medicului eliberat de unitatea medicală anterior menţionată, fiind consultată de un cadru medical care i-a administrat tratament cu TETATOX (injecţie intramusculară) şi recomandarea: control la Policlinică – chirurgie, la nevoie. Aceasta nu a fost internată iar după tratament a revenit în familia asistentului maternal profesionist. Acesta declară că în perioada 26 iulie 2016 – 29 iulie 2016, minora în cauză nu a acuzat dureri, reluându-şi în mod normal activităţile zilnice.

În data de 29 iulie 2016, AMP împreună cu minora în cauză, s-a prezentat la Spitalul Municipal Blaj – UPU, deoarece aceasta acuză dureri la piciorul stâng, piciorul la care se înţepase. Aici a fost consultată la ora 12.50 de medic specialist medicină de urgenţă, minora prezentând „plagă înţepată picior stâng, veche de aproximativ trei zile, închisă şi nu prezenta probleme”. AMP declară că la UPU, minora a fost tratată cu o cremă, pansata şi i-a fost recomandat verbal tratament cu o jumătate de tabletă de Ibuprofen timp de şapte zile. Medicul specialist de la U.P.U. Blaj i-a recomandat „să calce normal că nu se întâmplă nimic”. După ce a revenit în familia AMP, minora a început să calce normal dar nu se lăsa în totalitate pe călcâi.

În data de 31 iulie 2016, în jurul orei 21.30, AMP a apelat serviciul de urgenţă 112 deoarece fetiţa, acuza dureri de spate, de picior, dureri la nivelul maxilarului şi nu putea să înghită. Medicul primar pediatru din cadrul Spitalului Municipal Blaj i-a administrat tratament simptomatic: perfuzie cu calciu, Ampicilină 2 doze şi Diazepam rectal. În dimineaţa zilei de 1 august 2016 medicul specialist a recomandat transferul minorei la Spitalul de Boli Infecţioase Alba Iulia.

În data de 1 august 2016, minora a fost trimisă cu salvarea la Unitatea de Primiri Urgenţe Alba Iulia, prezentând Hipertonie generalizată. Conform notei de informare a unităţii spitaliceşti din Alba Iulia, în cadrul serviciului de urgenţă, minorei i s-au efectuat următoarele investigaţii medicale: probe biologice, consult pediatric, consult boli infecţioase şi examen computer tomograf. În urma investigaţiilor efectuate s-a dispus transferul minorei cu elicopterul SMURD la Cluj, însă din cauza condiţiilor meteo nefavorabile, elicopterul a fost redirecţionat spre UPU Pediatrie Mureş. Din seara zilei de 1 august 2016, minora a fost internată la Spitalului de Urgenţă Târgu Mureş. În data de 2 august 2016, medicul care a preluat cazul minorei a comunicat telefonic că „ne aflăm în situaţie de tetanos, nu avem un diagnostic, s-au prelevat probe pentru analize şi aşteptăm rezultatele. Starea copilului este gravă, este intubată şi sedată”.

În data de 3 august 2016, acelaşi medic specialist ne-a comunicat telefonic diagnosticul stabilit „TETANOS”, iar starea de sănătate a minorei s-a agravat. Medicul specialist declară că este nevoie urgentă de ser antitetanos, ser pe care îl aşteaptă de la Cluj şi speră ca acesta să nu ajungă prea târziu. Medicul specialist a fost întrebat telefonic dacă vaccinul antitetanos făcut la Spitalul Municipal Târnăveni nu şi-a făcut efectul. Acesta declară că „aceeaşi întrebare ne-am pus-o şi noi”, fără să ne ofere un răspuns concret. Ulterior declară că vaccinul „nu a fost suficient”. Tot atunci am fost informaţi de medic cu privire la intervenţia chirurgicală pentru deschiderea ranei. Medicul chirurg a constatat că este o plagă profundă, până la calcaneu, care s-a închis repede iar în adânc au rămas toxine care au acţionat.

În seara zilei de 3 august 2016, în jurul orei 20.00 doamnei i s-a comunicat telefonic de către specialiştii Spitalului de Urgenţă Târgu Mureş că minorei i-a fost administrat serul antitetanos dar se află în aceeaşi stare critică. În data de 4 august 2016, Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Tg. Mures, Compartiment ATI Copii ne informează în scris că minora internată în unitatea lor spitalicească are următorul diagnostic: TETANUS, insuficienţă respiratorie acută, confirmată clinic, cu anticorpi antitoxină tetanică în curs de efectuare. Tratamentul administrat este: reechilibrare hidroelectrolitică, acidobazică, Penicilină şi Metronidazol. S-a administrat ser antitetanic purificat după desensibilizare. În prezent starea de sănătate este gravă, prognosticul este rezervat.

În data de 5 august 2016, medicul curant declara că starea de sănătate a minorei „este în staţionare, fapt ce ne mulţumeşte”. Aceasta menţionează că îmbunătăţiri în urma administrării serului antitetanos se pot observa numai după aproximativ 4 săptămâni. În după-amiaza zilei de 5 august 2016, asistentul maternal profesionist a fost contactat telefonic de reprezentanţii Spitalului din Târgu Mureş, care i-au comunicat faptul că minora în cauză a decedat şi în cursul zilei de luni, 8 august 2016 poate fi ridicat corpul fetiţei de la morgă, deoarece este necesară efectuarea autopsiei”.

Alba IuliaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite