Monumentul poetului Lucian Blaga din Lancrăm, profanat şi vandalizat. Pe soclul statuii au fost scrise cuvinte obscene

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Soclul statuii a fost profanat de persoane necunoscute. Foto: ziarulunirea.ro
Soclul statuii a fost profanat de persoane necunoscute. Foto: ziarulunirea.ro

Statuia poetului Lucian Blaga din Lancrăm a fost vandalizată de persoane necunoscute care au inscripţionat pe soclul acesteia, cu vopsea roşie, cuvinte obscene şi jignitoare. La sesizarea Primăriei Sebeş, poliţia a demarat o anchetă.

Incripţiile au fost observate inclusiv de Nicolae Manolescu, preşedintele Uniunii Scriitorilor din România, care s-a aflat marţi la Lancrăm pentru a participa la evenimentele Festivalului ”Lucian Blaga”. ”L-au pictat pe jos pe acolo cu tot felul de ... Au profitat de faptul că au dispărut nişte plăcuţe ... Au scris acolo. Poate o fi poezie adevărată şi noi nu ştim”, a spus Nicolae Manolescu, potrivit Agerpres.

Purtătorul de cuvânt al Primăriei Sebeş, Nadia Mitrea, spune că profanarea s-a produs în aceste zile, perioadă în care s-a desfăşurat Festivalul Internaţional ”Lucian Blaga”, fiind observată abia astăzi, zi în care se împlinesc 122 de ani de la naşterea filozofului şi poetului român.

”Astăzi s-a observat pentru că în această dimineaţă a fost un eveniment la Lancrăm, la Casa Memorială Lucian Blaga, şi o parte din personalităţile de acolo au trecut pe la statuie şi atunci au observat. Pe soclul din spatele statuii, în obscuritatea anonimatului, au fost înscrise cuvinte triviale. A

statuie blaga lancram

fost sesizată Poliţia Locală şi am intervenit cu maximă urgenţă pentru îndepărtarea înscrisurilor. Instituţiile care apără ordinea şi liniştea publică, patrimoniul local, vor lua toate măsurile care se impun pentru a nu mai fi în postura de a consemna acest acest gen de întâmplări. În acelaşi timp, aşteptăm şi reacţia comunităţii locale, solidaritatea în a apăra valorile umane şi materiale care ne aparţin tuturor”, a afirmat Nadia Mitrea, purtătorul de cuvânt al Primăriei Sebeş.

Lucian Blaga, filozof, poet, dramaturg, traducător, jurnalist, profesor universitar, academician şi diplomat român, s-a născut la 9 mai 1895, la Lancrăm, unde a copilărit până la vârsta de 14 ani.  A murit la Cluj-Napoca, pe 6 mai 1961, fiind înmormântat în satul său natal în ziua în care ar fi trebuit să aniverseze 66 de ani. Blaga şi-a prefigurat propria înmormântare în ”Luntrea lui Caron”, alegându-şi locul şi direcţia de aşezare a mormântului, cu vederea spre Râpa Roşie, monument al naturii. Monumentul lui Lucian Blaga de la Lancrăm este opera sculptorului Romulus Ladea.

   

statuie blaga lancram

Foto: ziarulunirea.ro

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite