Monumente istorice din Roșia Montană, restaurate prin PNRR. Printre acestea, fosta popicărie și fostul cinematograf

0
Publicat:

Opt „gospodării tradiționale” din Roșia Montană, monumente istorice, vor fi restaurate printr-un proiect finanțat din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR). 

Zona centrului istoric al Roșiei Montane FOTO Facebook/ Casa Petri
Zona centrului istoric al Roșiei Montane FOTO Facebook/ Casa Petri

Primăria Roșia Montană a lansat o licitație publică pentru contractarea lucrărilor, cu o valoare totală estimată de 2.417.569 de lei, fără TVA.

Contractul a fost împărțit în opt loturi și se referă la următoarele obiective istoprice de pe raza comunei: Casa Asigurărilor Sociale - 302.289 de lei, Casa Parohială Romano-Catolică – 302.000 de lei, Casa Parohială Ortodoxă din Corna – 302.046 de lei, Casa Parohială Ortodoxă Roșia Montană – 302.320 de lei, Club Popicărie – 302.255 de lei, Sediu Primărie și Arhivă – 302.320 de lei, Clădire Abator – 302.045 de lei și Clădire Cinematograf – 302.291 de lei. Toate aceste sume sunt exprimate în valori estimate și nu includ TVA.

Potrivit caietului de sarcini, până în acest moment autoritatea contractantă a derulat și finalizat procedurile de atribuire a contractului de servicii proiectare și asistență tehnică din partea proiectantului, respectiv verificare tehnică a proiectării.

Urmează ca după finalizarea procedurii de atribuire a contractului de lucrări să demareze achiziția serviciilor de supraveghere a lucrărilor prin dirigintele de șantier. Obiectul contractului este execuția tuturor lucrărilor identificate în documentația tehnică.

Proiectul de restaurare face parte dintr-un program inițiat în comun de ministerele Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Antreprenoriatului şi Turismului, Culturii şi Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei ce cuprinde peste 300 de obiective din patrimonial cultural național.

Monumentele din Roșia Montană sunt incluse în Ruta satelor cu arhitectură tradițională, alături de obiective similare din Delta Dunării. În județul Alba, în total, 13 obiective au fost selectate pentru finanțare prin PNRR în cadrul a opt rute turistice și culturale.

Pe lângă monumentele istorice din Roșia Montană, vor mai fi restaurate cetatea dacică de la Căpâlna - Săsciori, Cetatea Nobiliară de la Colțești, Ansamblul Bisericii Reformate Fortificate Cricău - Ighiu, Castrul de la Zlatna Trâmpoiele - Zlatna, Fortificația romană Cetățeaua – Abrud, Castelul Banffy din Sâncrai.

Pe listă se află, de asemenea, patru biserici de lemn din zona Munților Apuseni: Biserica de lemn „Sf. Trei Ierarhi” Goiești, Ansamblul Bisericii de lemn „Cuvioasa Paraschiva” Pianu de Sus, Ansamblul Bisericii de lemn „Înălțarea Domnului” Arieșeni și Ansamblul Bisericii de lemn „Sf. Nicolae” a Mănăstirii Lupșa, Valea Lupșii.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite