Medicul pediatru care tratează copiii moţilor de jumătate de secol. Povestea lui Nicolae Porumbel, o legendă în Apuseni

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pediatrul Nicolae Porumbel din Cîmpeni, o legendă în Munţii Apuseni. Foto: cimpeniinfo.ro
Pediatrul Nicolae Porumbel din Cîmpeni, o legendă în Munţii Apuseni. Foto: cimpeniinfo.ro

Puţini dintre copii care s-au născut în ultimii 40 de ani în Munţii Apuseni nu au trecut prin ”mâna” medicului Nicolae Porumbel. În prezent pensionar, pediatrul Porumbel de la Spitalul Orăşenesc din Cîmpeni este o veritabilă legendă în Ţara Moţilor.

Unitatea medicală din Cîmpeni deserveşte o populaţie de peste 50.000 de locuitori de pe Valea Arieşului, de la Ocoliş şi până la Arieşeni. Aici şi-a desfăşurat activitatea timp de 42 de ani ca şi medic pediatru, din 1968 până în 2010. Anterior a mai lucrat timp de şapte ani camedic de medicină generală cu profil pediatrie la Circumscripţia Sanitară Avram Iancu şi la dispensarul din comuna Vidra.

Deşi a ieşit la pensie în 1997, a continuat să lucreze în spital şi în policlinică din Cîmpeni încă 13 ani din dragoste pentru copiii moţilor. Şi astăzi, la vârsta de 85 de ani oferă, în continuare, gratuit, consultaţii prin telefon familiilor din Cîmpeni şi nu numai, care au nevoie de un sfat medical pentru copiii lor. Între anii 1972 – 1993, Nicolae Porumbel a fost şi director al unităţii medicale din oraş. I se datorează în mare măsură construcţia spitalului, Cîmpeniul fiind în competiţie cu oraşul Abrud, mult mai dezvoltat la vremea respectivă daorită mineritului.

”La Alba Iulia şi Bucureşti se punea problema construirii unui nou spital în zonă, care să fie amplasat în Abrud ori la Cîmpeni. Chiar dacă oraşul Abrud era mai dezvoltat dinpunct de vedere industrial, existau mai mulţi angajaţi în minerit şi avea cele mai mari şanse ca acolo să se construiască un spital mare, am intervenit pe lângă conducerea de partid şi autorităţile locale să se implice din toate puterile pentru ca cei de la Bucureşti să aleagă locaţia în oraşul nostru. În momentul când comisia de la Bucureşti, formată din 7 specialişti de la mai multe ministere, s-a deplasat la noi în zonă pentru a alege oraşul, prima dată a venit la Cîmpeni. După ce a inspectat oraşul şi a constatat situaţia de fapt, aceştia au fost invitaţi la masă la un restaurant, unde au fost trataţi cu multă ospitalitate, rămânând mai mult decât trebuia, fără a mai merge să vadă şi oraşul Abrud. Cum a doua zi dimineaţa comisia trebuia să facă un raport la Alba Iulia şi fuseseră mulţumiţi de cele văzute în Cîmpeni, au propus ca acest nou spital să se construiască la Cîmpeni”, spune medicul pediatru citat de cimpeniinfo.ro.

spital cimpeni

Spitalul din Cîmpeni a fost inaugurat în anul 1986

Clădirea început să fie construită în 1974 şi a foat finalizată abia după 12 ani, în 1986. ”Nu se găseau constructori pentru spital pentru că în acea perioadă se ridicau şi cele din Ocna Mureş, Blaj şi Alba Iulia. Atunci am chemat vizitii de la dispensarele din sate şi şoferii pentru a săpa fundaţia. După multă trudă şi cu multe probleme rezolvate în toate modurile, spitalul s-a finalizat după 12 ani. Inaugurarea acestuia s-a făcut în 16 decembrie 1986, iar în clădirea veche a spitalului a venit în foarte scurt timp o unitate militară de la Turda care a ocupat-o”, îşi aminteşte fostul director al spitalului.

Dotarea unităţii medicale a rezolvat-o cu ajutorul unei jurnaliste de la revista ”Flacăra” care aflată prin Apuseni a scris un articol despre problemele spitalului din Cîmpeni. ”După acel articol care a făcut o mare vâlvă, şefii pe linie medicală de la Alba Iulia au venit în delegaţie, au convocat consiliul oamenilor muncii şi Consiliul de Administraţie al spitalului şi ne-au luat la rost că de ce ne-am plâns în presă şi am apărut fără să-i înştiinţăm. Am scăpat pentru că se ştia că spitalul este într-o sitaţie gravă şi de atunci au început să se rezolve şi probelemele cu dotarea”, a precizat medicul din Cîmpeni.

Nicolae Porumbel nu crede că un manager de spital trebuie să aibă altă profesie şi să fie pus pe criterii politice, ci dor pe criterii de competenţă şi profesionalism. ”Doar directorul economic poate fi de altă profesie, preferabil în domeniu”, spune pediatrul. Spitalul din Cîmpeni a fost o adevarată mană cerească pentru moţi. A contribuit decisiv la scăderea mortalităţii infantile şi a deceselor materne, cu o rată ridicată în vremurile respective. De asemenea, pe aici au trecut zeci de medici care şi-au făcut rezidenţiatul şi care au plecta ulterior la spitale mari din ţară. Tot medicului Porumbel i se datorează şi înfiinţarea ca secţie exterioară a spitalului din Baia de Arieş, închis în anul 2012. 

Pediatrul Nicolae Porumbel nu îşi aminteşte şi nici nu a făcut un calcul în legătură cu numărul de copii pe care i-a tratat în cei 50 de ani de carieră medicală. Este şi foarte greu de făcut un calcul. Cert este că cei mai mulţi dintre cei 50.000 de locuitori de pe Valea Arieşului au trecut cel puţin o dată în viaţă pe la cabinetul medicului din Cîmpeni.

Citiţi şi:

Autobuzul ”decorat” cu 300 de scrisori circulă la Alba Iulia, de 8 martie: ”E minunat să primeşti o scrisoare scrisă de mână”

Povestea preotului care a reinventat cooperativa agricolă în România. Cum a convins 45 de fermieri să vândă în magazinul „Bunătăţuri româneşti“

 

O poveste de dragoste dincolo de moarte: „Sper să mă ierţi tu, pentru că eu nu mă pot ierta! Te iubesc, Simona mea“  

Povestea celebrei pâini de Cugir: „pita boamfă“ era cel mai bun cadou pentru delegaţiile care vizitau oraşul  

Cetatea Alba Carolina, înconjurată de un şnur de mărţişor de 3 kilometri întins de peste 300 de copii  

Elevii unui liceu din Alba Iulia au construit robotul coordonat prin telefon. XEO merge la cea mai mare competiţie de robotică din România

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite