Investiție în cel mai poluat loc din România. Linie de evacuare a apelor „limpezite“ din iazul de steril din Apuseni

0
Publicat:

Compania minieră Cupru Min Abrud (Alba) va investi aproape 4,5 milioane de lei în realizarea unei noi linii de evacuare a apelor din iazul de acumulare de la Valea Șesei, unul dintre cele mai poluate locuri din România.

Iazul cu steril de la Valea Șesei FOTO Facebook/ Județul Alba
Iazul cu steril de la Valea Șesei FOTO Facebook/ Județul Alba

Sistemul de evacuare nr. 5 este necesar pentru că, în timp, odată cu depunerile de steril rezultat din procesul de producție de la uzina minieră, a crescut și nivelul apei din iaz. Compania minieră a solicitat avizul obligatoriu de la Agenția pentru Protecția Mediului Alba.

„În vederea creșterii capacității de depozitare a iazului Valea Sesei este necesară proiectarea și construirea unui nou sistem de evacuare ape limpezite, la o cotă superioară celui existent. Sistemul va prelua apele limpezite din iazul de decantare captate prin sondele inverse de versant și le va evacua în canalul deversor de coastă”, se precizează în documentație.

Sistemul de evacuare proiectat este alcătuit dintr-o conductă colectoare ampalsată la sol și un sistem de sonde inverse amplasate pe versantul drept al iazului, sistem racordat la conducta colectoare. Lungimea totală a conductei este de 896 de metri. Sondele inverse verticale vor fi amplasate direct pe conducta colectoare de pe versant.

Substanțele chimice colorează diferit apele de pe halda de steril FOTO Facebook/ Județul Alba
Substanțele chimice colorează diferit apele de pe halda de steril FOTO Facebook/ Județul Alba

Pentru amplasarea conductei se va amenaja o platformă carosabilă de 7 metri lățime ce se va utiliza și ca drum de acces și ca platformă montaj în perioada execuției lucrărilor. În prezent, evacuarea apei limpezite din iaz se realizează printr-un sistem de patru linii independente de sonde inverse, care descarcă apa prin intermediul canalului deversor de coastă ȋntr-o galerie de evacuare betonată. Prin canalul deversor de coastă și galerie sunt dirijate şi apele mari provenite din viiturile produse pe pâraiele afluente ȋn iaz.

Fosta biserică din Geamăna a fost acoperită de steril până aproape de vârful turlei FOTO Arhivă
Fosta biserică din Geamăna a fost acoperită de steril până aproape de vârful turlei FOTO Arhivă

Iazul Valea Șesei este un iaz de vale, amplasat în extravilanul satului Geamăna, sat care a fost acoperit integral de steril, comuna Lupșa (Alba), la 4 km amonte de confluenta Valea Șesei cu râul Arieș. Aici este depozitat sterilul rezultat din procesul de producție al uzinei de la Roșia Poieni, din Dealul Picioeruluii. Lucrările de construire a sistemului nr. 5 de evacuare a apelor din iazul de decantare sunt amplasate pe versantul estic al iazului și urmează să fie realizate până la finalul anului 2023.

FOTO Facebook/ Județul Alba
FOTO Facebook/ Județul Alba

Terenul pe care este amplasat acest iaz este proprietatea CupRu Min, de la începerea lucrărilor de construcţie proprietarii terenurilor fiind expropriaţi şi recompensaţi conform legislaţiei de la vremea respectivă, suprafaţa expropriată a avut în vedere construcţia iazului până la cota finală de 710 m, reprezentând o suprafaţă de 221 de hectare. În amonte de iazul Valea Şesei sunt amplasate haldele de steril de la Cariera Roşia Poieni.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite