Profesorul de nota 10 din Alba: „Modul de predare trebuie orientat în aşa fel încât să fie avantajaţi toţi elevii“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dan Avram este singurul profesor din Alba care a obţinut nota 10 la examenul de Definitivat
Dan Avram este singurul profesor din Alba care a obţinut nota 10 la examenul de Definitivat

Un număr de 64 de candidaţi din Alba la examenul de ”Definitivat” au obţinut cel puţin nota 8, ceea ce le permite ocuparea unui post de profesor. Dintre toţi candidaţii prezenţi al examen s-a remarcat un profesor de la Liceul de Arte din Alba Iulia care a obţinut media generală 10.

Dan Avram este profesor de pian la Liceul de Arte „Regina Maria” din Alba Iulia de doi ani. Tânărul a reuşit performanţa notei maxime la examenul de Definitivat din 2016 şi are încredere în sistemul de învăţământ din România. La 25 de ani, a preferat să înceapă o carieră în educaţia tinerilor din ţară, în detrimentul unei plecări în străinătate. Spune că învăţământul trebuie orientat către elev, modul de predare ar trebui să fie şi mai flexibil, în aşa fel încât tinerii să fie interesaţi să înveţe.

Dan Avram a absolvit Academia de Muzică „Ghoerghe Dima” din Cluj-Napoca şi anterior a fost elev la liceul la care acum este profesor de pian – Liceul de Arte „Regina Maria” din Alba Iulia. Este singurul candidat din judeţul Alba care a obţinut nota 10 la proba scrisă în cadrul examenului de Definitivat, dar şi la inspecţiile de la clasă.  

„Am absolvit studiile superioare la specializările pian şi pedagogie muzicală, iar acum vreau să insist pe cariera didactică. În ceea ce priveşte învăţământul din România, şi cred că nu sunt singurul care are părerea asta, cred

dan avram alba

că ar trebui să fie mai flexibil. Câţiva paşi s-au făcut deja, însă consider că modul de predare trebuie orientat în aşa fel încât să fie avantajaţi toţi elevii, să fie implicaţi activ, să dorească să înveţe”, a declarat Dan Avram. Tânărul profesor spune că nu a exclus varianta de a pleca peste hotare, însă a preferat să rămână în România. „Consider că pot face o carieră şi în ţară. Nu o dată s-a dovedit că învăţământul din România oferă condiţii pentru performanţă şi au fost rezultate notabile în mai multe domenii”, a precizat tânărul profesor.

Despre nivelul de salarizare al profesorilor din România, Dan Avram susţine că trebuie avute în vedere şi posibilităţile existente. „Ca profesor debutant, nu pot spune că suntem trataţi la fel ca în alte ţări, din acest punct de vedere. Dar trebuie să conştientizăm şi ce se întâmplă în jurul nostru. Care sunt posibilităţile şi care este situaţia în general, în ţară”, a mai spus Avram. Tot de la Liceul de Arte „Regina Maria” din Alba Iulia a fost singura notă de 10 la Definitivat 2015, examenul de anul trecut. Vera Zelenscaia, originară din Republica Moldova a dat atunci proba scrisă tot la Educaţie Muzicală specializată.

64 de profesori dintre cei 91 care au participat la testare au avut rezultate mai bune. Majoritatea celor care au promovat. Au fost însă şi 27 de note sub 8, unele dintre ele de chiar sub 5. Cadrele didactice care promovează examenul dobândesc dreptul de practică în învăţământul preuniversitar. După definitivare, evoluţia în carieră se realizează prin gradul didactic II şi gradul didactic I.

Profesorii se pot prezenta de maximum trei ori la examenul de definitivat, în cel mult 5 ani. Cei care pică definitivatul pot să fie angajaţi în învăţământ doar pe perioadă determinată, ca profesori debutanţi. Cadrului didactic care are statut de titular şi care nu dobândeşte definitivarea în învăţământ în perioada prevăzută de lege i se desface contractul de muncă încheiat pe perioadă nedeterminată, pierzând calitatea de titular al sistemului de învăţământ preuniversitar.

Citiţi şi:

 

Oraşul Ocna Mureş vrea să revină pe harta balneară a României cu ajutorul unui proiect finanţat din fonduri UE

 

IPJ Alba, sancţionat pentru discriminare pe motiv că nu a amplasat plăcuţă bilingvă pe sediul unui post de poliţie

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite