Încasări derizorii în contul celui mai mare spital din Alba din coplata pacienţilor
0Sumele derizorii adunate din taxa impusă de Ministerul Sănătăţii pacienţilor la externare s-ar putea explica prin fapul că este plătită de un număr mic de pacienţi, întrucât sunt scutiri în foarte multe cazuri.
La Spitalul de Urgenţă Alba taxa a fost stabilită la 5 lei. În prima lună de la introducerea coplăţii, s-au adunat.... 2.560 lei.
„Aşa cum am promis, dorim să facem cunoscută suma care s-a obţinut în prima lună din coplată. Vom face cunoscute aceste informaţii în fiecare lună deoarece Spitalul, dincolo de îngrijirea efectivă a bolnavilor, trebuie să se preocupe şi de câştigarea şi păstrarea încrederii pacienţilor, oferindu-le acestora şi aceste informaţii”, a spus Nicoleta Coşarcă, managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă Alba.
Din suma adunată s-au cumpărat botoşei de unică folosinţă, pelerine şi dezinfectant.
Cine scapă de coplată
Coplata este de 5 lei la spitalele din Alba Iulia, Aiud , Câmpeni, respectiv de 10 lei în unităţile medicale din Abrud , Blaj, Cugir şi Sebeş.
Potrivit regulilor stabilite de Ministerul Sănătăţii, fac excepţie de la coplată: urgenţele şi anumite categorii de pacienţi bolnav cronici, gravidele, lăuzele şi pensionarii cu venit sub 740 de lei. Taxa, intrată în vigoare la 1 aprilie 2013, se achită o singură dată, la ieşirea din spital, indiferent de durată, iar pacientul va primi chitanţă pentru suma plătită.
Coplata, în contradicţie cu valorile etice ale medicinii
Pacientul nu era scutit de de biruri nici înainte de impunerea acestei taxe. Plătea un impozit consistent pentru serviciile de sănătate. Desigur că fiecare ne întrebăm „de ce atâtea impozite?“ şi „de ce nicio facilitate oferită în schimbul lor?“, „plătesc şi impozit pentru sănătate, dar mai plătesc şi în situaţia în care chiar am nevoie de aceste servicii“. Răspunsurile la aceste întrebări se pot rezuma astfel: „plăteşti pentru că aşa vrea sistemul, dacă îţi convine bine, dacă nu, iarăşi bine!“.
Potrivit profesorului doctor A.V.Ciurea, coplata contrazice o serie de valori etice ale medicinii: bunăstarea (reduce bugetul pacientului, creează disconfort, frustrare, afectează moralul), adevărul (pacientul îşi face un calcul acasă şi, când intră în sistemul sanitar, are o serie de surprize ca urmare a cererii de a plăti parţial unele servicii), dreptatea (este nedrept ca pacientul să plătească impozit pentru sănătate şi apoi să mai plătească în plus), libertatea (pacientul poate fi restricţionat de situaţia economică şi se vede în imposibilitatea de a beneficia de serviciile de sănătate, este privat de libertatea de a fi tratat, de a avea acces la servicii), siguranţa (dacă pacientului îi cerem să plătească, el se simte în nesiguranţă, se întreabă „ce fac dacă mi se termină bugetul?“), recunoaşterea (după ce a plătit o viaţă întreagă contribuţia la serviciile de sănătate, pacientul se poate întreba: „Dar banii pe care i-am dat o viaţă întreagă pentru sănătate nu contează? Dacă fac un calcul rezultă o contribuţie consistentă…“).
(Articol scris de NICU NEAG)